Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, οι αποζημιώσεις για τις ζημιές στις καλλιέργειες και στο ζωικό κεφάλαιο σε Θεσσαλία και Μαγνησία που επλήγησαν από την κακοκαιρία «Daniel» αναμένεται να είναι ξεπεράσουν τα 150 εκατ. ευρώ, ποσό υπερδιπλάσιο από αυτό που είχε καταβληθεί για τον «Ιανό», που ανερχόταν στα 65-70 εκατ. ευρώ.
Μάλιστα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης, έδωσε εντολή για κινητοποίηση όλου του μηχανισμού του ΕΛΓΑ για την καταγραφή των ζημιών, οι οποίες θα ξεκινήσουν άμεσα. Στις πρώτες εκτιμήσεις θα ληφθούν υπόψη οι καταγραφές των εκτιμητών, οι δορυφορικές λήψεις και η στάθμη των υδάτων στο επόμενο πενθήμερο. Εκτιμάται, δε, ότι ανάλογα με την εξέλιξη των φαινομένων θα υπάρχει σαφής οριοθέτηση των ζημιών έως τις 14 Σεπτεμβρίου και άμεση ενεργοποίηση του συστήματος υποδοχής δηλώσεων. Στόχος είναι έως τα μέσα Οκτωβρίου να έχει συνταχθεί το ψηφιακό αρχείο των παραγωγών που έχουν υποστεί ζημιές, ώστε να ξεκινήσει η καταβολή προκαταβολών το συντομότερο δυνατόν.
Σχετικά με τις καλλιέργειες που έχουν πληγεί, ολική καταστροφή έχει υποστεί το βαμβάκι, ενώ μεγάλες είναι οι ζημιές σε τριφύλλι, καλαμπόκι, ρίγανη, μήλα, αμύγδαλα και βιομηχανική ντομάτα, τα οποία ήταν σε φάση συγκομιδής.
Αν και το ΥπΑΑΤ αναφέρει ότι είναι δύσκολο να υπολογιστεί το ύψος των αποζημιώσεων ανά καλλιέργεια χωρίς να έχει γίνει η καταγραφή των ζημιών, σημειώνει ότι σίγουρα οι πληγέντες αγρότες θα λάβουν περισσότερα χρήματα από αυτά που πήραν μετά τις καταστροφικές επιπτώσεις του «Ιανού». Ενδεικτικά, στις προκαταβολές που δόθηκαν στους πληγέντες, η αποζημίωση στο βαμβάκι ανήλθε στα 100 ευρώ το στρέμμα, στον αραβόσιτο (καλαμπόκι) στα 110 ευρώ, 30 ευρώ για τη μηδική και περίπου 70 ευρώ ανά ζώο.
«Τα ποσά θα είναι σίγουρα μεγαλύτερα. Ωστόσο, λαμβάνεται υπόψη και η περιοχή όπου βρίσκεται η καλλιέργεια, καθώς και το ποσοστό της ζημιάς και της απόδοσης. Δεν θα λάβουν όλοι τα ίδια ποσά», επισημαίνουν κύκλοι του ΥπΑΑΤ.
Για τον υπολογισμό της ζημιάς, σύμφωνα με τον ΕΛΓΑ, λαμβάνεται υπόψη η έκταση του αγροτεμαχίου επί τη μέση παραγωγή σε κιλά επί το ποσοστό ζημιάς μείον 15, επί 80% που είναι ο συντελεστής επί την τιμή ανά μονάδα προϊόντος.
Ετσι, για 1 στρέμμα βαμβακιού με 500 κιλά απόδοση και ποσοστό ζημιάς 50%, η αποζημίωση υπολογίζεται για ποσοστό ζημιάς (50-15=35Χ0,88=30,8 %). Αρα, τα 500 κιλά πολλαπλασιάζονται με το ποσοστό της ζημιάς και αυτό που θα προκύψει με την τιμή ανά μονάδα.
Οι αποζημιώσεις σε Εβρο και Ρόδο
Μικρότερες είναι οι ζημιές από τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις για τον Εβρο, οι ζημιές στο ζωικό κεφάλαιο ανέρχονται στα 2 εκατ. ευρώ, ενώ σε φάση υποβολής είναι οι δηλώσεις αποζημιώσεων στη φυτική παραγωγή. Πάντως, εκτιμάται ότι δεν θα είναι πολύ μεγάλες, καθώς οι πυρκαγιές έκαψαν ως επί το πλείστον δασικές εκτάσεις.
Μεγάλες ζημιές υπέστησαν στον Εβρο οι μελισσοπαραγωγοί, οι οποίοι εκτιμάται ότι θα αποζημιωθούν με ποσό 70-80 ευρώ (45-50 για το μελίσσι και 25-30 για κάθε κυψέλη), λαμβάνοντας υπόψη και τις αποζημιώσεις που είχαν δοθεί στον «Ιανό». Στη Ρόδο, οι καταστροφές ήταν μικρότερες από τις αρχικές εκτιμήσεις και υπολογίζονται στα 5 εκατ. ευρώ. Για την καταβολή των αποζημιώσεων, η χώρα μας αναμένεται να ζητήσει κονδύλια από το Ταμείο Αλληλοβοήθειας της Ε.Ε.