Μία νέα καμπάνια για την Επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα κάνει δυναμικά την παρουσία της στην Βρετανία φέρνοντας το ελληνικό αίτημα στην επικαιρότητα. Το Parthenon Project που χρηματοδοτεί ο Ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας Τζον Λέφας έχει δραστηριοποιήσει τη δημόσια συζήτηση με αποτέλεσμα πολίτες και πολιτικοί να ενημερώνονται καλύτερα για το θέμα.
«Η νέα καμπάνια αλλάζει σε κάποιο βαθμό τη συζήτηση, επειδή το επιχείρημα του Parthenon Project δεν είναι απλώς να μεταφέρουμε την κυριότητα των γλυπτών του Παρθενώνα πίσω στην Ελλάδα. Αλλά στην πραγματικότητα, υπάρχει τρόπος να εναποθέσουμε τα γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα και να μην συζητήσουμε τη νόμιμη ιδιοκτησία» αναφέρει ο Λόρδος Βέιζι, πρόεδρος του Parthenon Project.
Ο Λόρδος Βέιζι επικεφαλής της καμπάνιας και πρώην υπουργός πολιτισμού εξηγεί στην ΕΡΤ γιατί ο ίδιος άλλαξε γνώμη για την Επιστροφή των Γλυπτών: «Εάν είσαι υπουργός Πολιτισμού, δεν θα πρέπει πραγματικά να μιλάς για τα γλυπτά του Παρθενώνα, εκτός και αν υποστηρίζεις τη θέση του Βρετανικού Μουσείου, καθώς το να είσαι εκτός συγχρονισμού με το Βρετανικό Μουσείο θα προκαλούσε σύγχυση. Άρα, φοβάμαι, ότι είσαι πιο ελεύθερος να μιλάς ως πολιτικό πρόσωπο όταν είσαι εκτός κυβέρνησης, παρά όταν βρίσκεσαι στην κυβέρνηση».
Ο καθηγητής Πολ Κάρτλιτζ και αντιπρόεδρος της Βρετανικής Επιτροπής για την Επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα τοποθετεί την αύξηση του δημοσίου ενδιαφέροντος σε ένα ευρύτερο πολιτικό πλαίσιο κοινωνικής επαγρύπνησης.
Όπως αναφέρει: Η ατμόσφαιρα φαίνεται να έχει αλλάξει[…] Έτσι, όταν οι δημοσιογράφοι άρχισαν να βγαίνουν, στο παρελθόν, απλώς έκαναν ρεπορτάζ, αλλά τώρα λένε, θέλω τα μάρμαρα πίσω στην Αθήνα».
Πέθανε ο συγγραφέας Βασίλης Λιόγκαρης
Η συζήτηση που οργάνωσε το Ελληνικό Παρατηρητήριο του London School of Economics με τίτλο “Πού είναι καλύτερα για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα; Ταυτότητα και πολιτιστικός επαναπατρισμός των εθνικών θησαυρών” είναι μία από τις πρόσφατες δημόσιες συζητήσεις για την Επιστροφή των Γλυπτών. Και έγινε με αφορμή την αναθεώρηση του βρετανικού νόμου για τις επιστροφές αρχαιοτήτων στις χώρες καταγωγής τους. Η πρώτη συζήτηση έγινε στην Βουλή των Λόρδων στις 13 Οκτωβρίου.
«Ο νόμος τους εμποδίζει να επιστρέψουν τα Γλυπτά του Παρθενώνα, αλλά αυτός ο νέος νόμος υπερέβη τον παλιό νόμο. Και η βρετανική κυβέρνηση έχει πλέον συνειδητοποιήσει το λάθος της, ότι δημιούργησε αυτό το κενό. Θα προσπαθήσει λοιπόν να κλείσει αυτό το κενό. Δεν πρόκειται να θέσει σε ισχύ αυτές τις νέες διατάξεις. Και θα προσπαθήσει να τροποποιήσει τη νομοθεσία. Και αν το κάνουν αυτό, θα έχουμε μια μεγάλη συζήτηση στη Βουλή για το αν είναι το σωστό. Θα μπορούσε παραδόξως να γίνει μια ευκαιρία να συζητήσουμε αυτό το θέμα με πιο έντονο τρόπο» λέει ο Λόρδος Βέιζι.
Σε ερώτηση της ανταποκρίτριας της ΕΡΤ, Ευδοξίας Λυμπέρη, εάν η αλλαγή του νόμου θα διευκολύνει το Βρετανικό Μουσείο να τα επιστρέψει ή θα είναι δυσκολότερο ο Πολ Κάρτλιτζ απαντά: «Θα είναι πιο εύκολα, γιατί το θέμα είναι, το γιατί να αλλάξει ο νόμος, αν νομίζεις ότι όλα είναι όπως θα έπρεπε[…] Εάν θέλουμε να βγάλουμε τα αντικείμενα έξω, πρέπει να αλλάξουμε το νόμο που θα απελευθερώσει τους διαχειριστές να προχωρήσουν σε “απο-απόκτηση”, κάτι που είναι πολύ ευαίσθητο. Αλλά αυτή είναι η ουσία της αλλαγής του νόμου».
Το βρετανικό Υπουργείο Πολιτισμού ανακοίνωσε ότι θα ολοκληρώσει την αναθεώρηση του νομοσχεδίου εντός 3 με 5 ετών. Σε αυτό το διάστημα εκτιμάται ότι το ελληνικό αίτημα θα παραμείνει στην επικαιρότητα με την ελπίδα να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο.
Πηγή: ertnews.gr
Ειδήσεις σήμερα
Σεπόλια: Ο Μίχος παρίστανε τη 12χρονη στο Διαδίκτυο