«Ο πολιτισμός δεν είναι μόνο οι αρχαιότητες και η φυσιογνωμία της Τέχνης, αλλά σχέσεις και συμπεριφορές. Ελπίζουμε τα Γλυπτά να επιστρέψουν και να επανενωθούν εδώ, σε αυτόν τον ναό ομορφιάς και αρμονίας, στην αίθουσα για τον Παρθενώνα στο Μουσείο της Ακρόπολης», συνέχισε στην τοποθέτησή του ο κ. Σταμπολίδης στο κατάμεστο αμφιθέατρο και επεσήμανε πως ο Παρθενώνας είναι το σύμβολο της Δημοκρατίας.
«Γιατί ήταν η πρώτη φορά στην ιστορία των ιδεών που ο Περικλής, ο Φειδίας και οι αρχαίοι Ελληνες σκέφτηκαν μαζί, σχεδίασαν και εκτέλεσαν μια ζωφόρο 160 μέτρων, αντιπροσωπεύοντας τη δική τους Δημοκρατία. Γιατί εκεί μπορείς να δεις να συμμετέχουν όλες οι τάξεις της Αθηναϊκής Δημοκρατίας, όλες οι ηλικίες και στον κόσμο των ανδρών συμμετέχουν ακόμη και γυναίκες!».
Διεθνές σύμβολο
Οπως επεσήμανε ο κ. Σταμπολίδης, «σε έναν κόσμο της τελευταίας δεκαετίας, σήμερα, του 21ου αιώνα, όπου έχουμε όλη αυτή την κρίση, τους πολέμους, τις πανδημίες και ούτω καθεξής, είναι καιρός να σκεφτούμε ότι πρέπει να βοηθήσουμε τα κοινά μας, για την ανθρωπότητα, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για τον κόσμο, ότι θα έχουμε το σύμβολό μας, το διεθνές σύμβολο της UNESCO ουσιαστικά, και πάλι στην ακεραιότητά του», τόνισε μεταξύ άλλων ο γενικός διευθυντής. Σε ερώτηση που δέχτηκε επίσης από ξένο δημοσιογράφο εξήγησε πως ζήτησε από το Β.Μ. εννέα έργα, εκ των οποίων ένα ανάγλυφο. «Το ανάγλυφο δόθηκε ήδη σε άλλη έκθεση, οπότε δεν ταξίδεψε εδώ. Από τα 8 αγγεία, μας ήρθαν όλα».
Κλείνοντας, ο κ. Σταμπολίδης απάντησε αν αυτή η άφιξη των αγγείων, ανάμεσά τους και η «Υδρία του Μειδία», είναι και είναι ένα μήνυμα προς τον κόσμο σχετικά με την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα: «Οι σύνδεσμοι της επανένωσης των Γλυπτών με το σήμερα βρίσκονται σε όλη την αρχαία ελληνική σκέψη. Αν η Αθήνα είναι η μητέρα του πολιτισμού μας, του δυτικού πολιτισμού, και η Ρώμη είναι η κόρη, όλες οι άλλες πρωτεύουσες της Ευρώπης, της Αμερικής, της Αυστραλίας κ.ο.κ. είναι τα εγγόνια αυτού του πολιτισμού. Γιατί λοιπόν να μη δουν το σπίτι των προγόνων τους, που είναι ο Παρθενώνας, ενωμένο και ολοκληρωμένο;».
Ειδήσεις σήμερα
Υπερταμείο: Αξιοποίηση με ΣΔΙΤ για 22 αεροδρόμια!
Εμπόλεμη ζώνη η Ερυθρά Θάλασσα – Οι Χούτι της Υεμένης «χτυπούν» εμπορικά πλοία
Τέλη κυκλοφορίας 2024: Δείτε τι θα πληρώστε – Προσοχή στο πρόστιμο