Τα φωτογραφικά καρέ από τον ράθυμο χορό της πανσελήνου πάνω από το μνημείο αποτυπώνουν μια διαφορετική εικόνα του ναού του Ποσειδώνα από εκείνη των προηγούμενων χρόνων…
Μια προσεκτική παρατήρηση αρκεί για να αντιληφθεί κανείς κάποιες από τις αλλαγές στο φωτισμό που δρομολογεί το υπουργείο Πολιτισμού από τον Φεβρουάριο, από τότε δηλαδή που εγκρίθηκε η προμελέτη ανάδειξης φωτισμού, η οποία εκπονήθηκε από την εταιρία Eleftheria Deko & Associates (Lighting + Design) και έτυχε ομόφωνης θετικής γνωμοδότησης από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε.Τ.», ο φωτισμός ανάδειξης του Ναού του Ποσειδώνα έχει ολοκληρωθεί, αλλά δεν έχει ακόμα εφαρμοστεί πλήρως. Η νέα του θέαση θα πάρει την ολοκληρωμένη μορφή της από το βράδυ της 16ης Σεπτεμβρίου, στα εγκαίνια δηλαδή του φωτισμού ανάδειξης του μνημείου, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
Η μελέτη
Η θερμοκρασία του έντονου θερμού πορτοκαλί χρώματος έχει αντικατασταθεί με προβολείς ευρείας δέσμης. Σύμφωνα με τη μελέτη, η ένταση του ψυχρού λευκού φωτίζει το εξωτερικό του ναού, ενώ το εσωτερικό θα δεχτεί θερμό λευκό χρώμα φωτισμού. Αυτή η διαφοροποίηση των εντάσεων και της απόχρωσης του λευκού φωτός μεταξύ των εξωτερικών και εσωτερικών μερών του μνημείου θα αναδεικνύει την τρίτη διάσταση του μνημείου, τα αρχιτεκτονικά στοιχεία του και θα γίνουν περισσότερο αντιληπτά η αναγλυφότητα και το βάθος του.
Τατόι: Πώς θα είναι το μουσείο με τα θρυλικά βασιλικά αυτοκίνητα Rolls Royce, MG και Fiat
Στην άκρη του Αργοσαρωνικού, ο ναός που οικοδομήθηκε από τοπικό μάρμαρο της Αγριλέζας γύρω στο 444-440 π.Χ. θα δεχθεί σε λίγες ημέρες τον πλήρη φωτισμό ανάδειξής του από τον ήδη εγκατεστημένο σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό ύστερα από δύο δεκαετίες.
20 χρόνια μετά
«Είκοσι χρόνια μετά την εγκατάσταση του υφιστάμενου φωτισμού του Ναού του Ποσειδώνα, στο πλαίσιο των Ολυμπιακών Αγώνων, η φυσική φθορά του χρόνου, οι αστοχίες και οι αλλοιώσεις στα φωτιστικά σώματα, με αποτέλεσμα την αλλοίωση του φωτισμού, επιβάλλουν την εγκατάσταση ενός σύγχρονου φωτιστικού συστήματος», είχε δηλώσει η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, τον Φεβρουάριο, όταν είχε ανακοινωθεί το έργο, και επεσήμανε πως «ο νέος φωτισμός έχει ως στόχο να αναδείξει τον όγκο, την πλαστικότητα και τη γεωμετρία του μνημείου από κάθε πιθανό σημείο θέασης και απόστασης, με παράλληλη αποφυγή της φωτορύπανσης».
Μάλιστα, η κ. Μενδώνη είχε τονίσει πως το υπουργείο Πολιτισμού, στο πλαίσιο της πολιτικής του για την ενίσχυση των παρεχόμενων υπηρεσιών, μετά τη συνολική ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου, η οποία ολοκληρώθηκε από την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων, σε συνδυασμό με τις εργασίες που εκτελούνται στον άμεσα περιβάλλοντα χώρο με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και με τον νέο φωτισμό ανάδειξης, «που ολοκληρώνεται το καλοκαίρι, παραδίδει αναβαθμισμένο τον αρχαιολογικό χώρο του Σουνίου στους Ελληνες και στους ξένους επισκέπτες, απόλυτα λειτουργικό, περισσότερο ελκυστικό και προσβάσιμο».
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον περιμένουμε τον νέο πλήρη φωτισμό που σχεδίασε η διεθνώς καταξιωμένη σχεδιάστρια φωτισμού Ελευθερία Ντεκώ, καθώς όπως όλα δείχνουν θα αποτελεί μια μαγική εικόνα, που θα αναδεικνύει τα μοναδικά αρχιτεκτονικά στοιχεία του μνημείου! Οι αλλαγές όχι μόνο θα αναδείξουν τον εμβληματικό χαρακτήρα και τη γεωμετρία του Ναού του Ποσειδώνα, αλλά και θα συμβάλουν ώστε να προσλάβει εικόνα αντάξια της σημασίας και της φήμης του.
ΜΕΛΕΤΗ ΣΕ ΔΥΟ ΦΑΣΕΙΣ
Υπενθυμίζουμε ότι η συνολική μελέτη φωτισμού αναπτύσσεται σε 2 φάσεις. Η πρώτη φάση περιλαμβάνει το ιερό Τέμενος του Ποσειδώνος, το οποίο ορίζεται με κτιστό περίβολο, και το Ναό του Ποσειδώνα στο νότιο τμήμα του, ενώ τη ΒΔ πλευρά του τεμένους καταλαμβάνουν η μεγάλη βόρεια και η μικρότερη δυτική στοά. Η δεύτερη φάση περιλαμβάνει τα Τείχη του Φρουρίου που εκτείνονται στη βόρεια και ανατολική πλευρά, καθώς και τα λείψανα του οικισμού, με κύριο χαρακτηριστικό την κεντρική οδό που ανηφορίζει από τη Δύση προς την Ανατολή.