Ο χρυσός σόλιδος του Ιοβιανού (363-364 μ.Χ.) απεικονίζει την ιστορική στιγμή που στην Ευρώπη υπάρχουν δύο κέντρα εξουσίας. Οι δύο μορφές στο νόμισμα είναι η προσωποποίηση της Κωνσταντινούπολης και η προσωποποίηση της Ρώμης.
Είναι η Ανατολική και η Δυτική Αυτοκρατορία. Γύρω τους η επιγραφή «Secvritas Reipvblicae», «η ασφάλεια της Δημοκρατίας». Πρόκειται για το νόμισμα που αποτελεί την πιστοποίηση αυτών των δύο κέντρων εξουσίας και το οποίο μόλις το 2022 εντάχθηκε στη σπουδαία Νομισματική Συλλογή της Alpha Bank, που αριθμεί σήμερα 11.000 νομίσματα από ολόκληρο τον αρχαίο κόσμο.
Για πρώτη φορά αυτός ο χρυσός σόλιδος παρουσιάζεται στο κοινό μαζί με 149 νομίσματα από την περίφημη συλλογή της τράπεζας, για να αφηγηθούν όχι μόνο την εξέλιξη του βασικού μέσου συναλλαγής των ανθρώπων, που έκανε την εμφάνισή του στο δεύτερο μισό του 7ου αιώνα π.Χ., αλλά και την άλλη όψη του νομίσματος, αυτή που το καθιστά μέσο επικοινωνίας, μετατρέποντάς το σε τεκμήριο, το οποίο αποτυπώνει πρόσωπα και εικόνες, ως αντικείμενο τέχνης φιλοτεχνημένο από χαράκτες της εποχής, που τέθηκε σε κυκλοφορία.
ΤΙ ΔΙΑΒΑΣΑ
Συγκίνηση
Νομίσματα από χρυσό, άργυρο και χαλκό, μεταξύ των οποίων υπάρχουν και ορισμένες σπανιότητες, παρουσιάζονται στο Μουσείο του Ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή στην Αθήνα, στο πλαίσιο της αναδρομικής έκθεσης με τίτλο «Η άλλη όψη του νομίσματος», που διοργανώνει η Alpha Bank. Στην πρώτη παρουσίαση της έκθεσης, που πραγματοποιήθηκε χθες, ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Alpha Bank, Βασίλειος Ράπανος, αναφέρθηκε με ιδιαίτερη συγκίνηση στον επετειακό και συμβολικό χαρακτήρα της έκθεσης, που είναι αφιερωμένη στον άνθρωπο «που έθεσε τον θεμέλιο λίθο» πριν από πενήντα χρόνια, το 1972, για τη δημιουργία της Νομισματικής Συλλογής, «τον πρωτοπόρο και οραματιστή Γιάννη Σ. Κωστόπουλο». Την επιμέλεια της έκθεσης υπογράφει η επιμελήτρια της Νομισματικής Συλλογής της τράπεζας, δρ Δήμητρα Τσαγκάρη, η οποία κατά την ξενάγηση, μεταξύ άλλων, μίλησε για την πορεία και το στόχο της συλλογής, για την «ανασύσταση της ιστορίας».
Η έκθεση αναπτύσσεται μέσα από τρεις ενότητες, που αποτυπώνουν πρόσωπα και αφηγούνται γεγονότα από την ελληνική μυθολογία και την ιστορική περίοδο κυρίως της ελληνικής αρχαιότητας, αλλά και από τη ρωμαϊκή και βυζαντινή εποχή.
Ειδήσεις σήμερα
Γιώργος Καραϊβάζ: Ανοίγουν φάκελοι με τα… πλοκάμια της Greek Mafia
Εκλογές 2023: Έκοψε το νεοναζιστικό μόρφωμα ο Άρειος Πάγος
«Φωτοβολταϊκά στη στέγη» για νοικοκυριά και αγρότες – Τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις