Την περασμένη εβδομάδα, το Βρετανικό Μουσείο ανακοίνωσε ότι το αρχαίο ελληνικό αγγείο, η Υδρία του Μειδία, ένα αριστούργημα που χρονολογείται από το 420 π.Χ. και το οποίο αποκαλεί «ένα από τα πιο επιδραστικά αρχαία ελληνικά αγγεία όλων των εποχών», πρόκειται να δοθεί ως δάνειο για πρώτη φορά μετά από 250 χρόνια. Ο προορισμός του; Το Μουσείο της Ακρόπολης.
Με τη φράση αυτή καταλήγει άρθρο του βρετανικού Guardian με θέμα τις εξελίξεις στις ελληνοβρετανικές σχέσεις μετά το διπλωματικό φάουλ του Ρίσι Σούνακ και την απρεπή στάση του απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη.
⭕️ The ‘Meidias hydria’ leaves London for the first time in 250 years, on loan to special exhibitions in Athens and Paris. The Meidias hydria: Athenian red-figure hydria (water jug) s…. made in Attica (Greece), about 420 BC, excavated in Italy.
ℹ️ https://t.co/0XSJLtWGqq pic.twitter.com/QtK6zUO939— Samer ABDEL GHAFOUR (@SamAbdelGhafour) November 28, 2023
Ανταπόκριση της ΕΡΤ από το Λονδίνο αναφέρει πως η Υδρία του Μειδία βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο από τον 18ο αιώνα και έρχεται στην Ελλάδα για τη μεγάλη έκθεση του μουσείου της Ακρόπολης «ΝοΗΜΑΤΑ». Το ερυθρόμορφο αγγείο με ύψος λίγο μεγαλύτερο των 50 εκατοστών αγοράστηκε από τον Βρετανό επιτετραμμένο στη Νάπολη της Ιταλίας, Γουίλιαμ Χάμιλτον, στα 1760 και αποκτήθηκε από το Βρετανικό Μουσείο το 1772. Το αγγείο απεικονίζει μία σειρά μυθολογικών σκηνών, όπως τον Κάστορα και τον Πολυδεύκη και τον Ηρακλή στον Κήπο των Εσπερίδων.
Μετά την έκθεσή του στην Αθήνα, που θα διαρκέσει από τις 4 Δεκεμβρίου έως τις 14 Απριλίου 2024, το αγγείο θα μεταφερθεί στο Παρίσι, για να παρουσιαστεί σε έκθεση του Μουσείου του Λούβρου.
Πάντως, αίσθηση έχει προκαλέσει στα βρετανικά μέσα ο συγκεκριμένος δανεισμός, ενώ είναι σε εξέλιξη οι διαβουλεύσεις και οι διαπραγματεύσεις για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, αλλά επίσης, και λόγω των πρόσφατων δηλώσεων του προέδρου του Βρετανικού Μουσείου, που επανέλαβε την επιθυμία του για μία συμφωνία, χωρίς ωστόσο να φαίνεται ότι προτίθεται να αναγνωρίσει την κυριότητα των Γλυπτών.
Ειδήσεις σήμερα
Η κινηματογραφική «Φόνισσα», Ελενα Τοπαλίδου στον «Ε.Τ.»
Αρχαία τραγωδία «μετά μουσικής» από τους Χατζή και Κουμεντάκη