Στην ημερίδα όπου συμμετείχαν εκπρόσωποι δεκαεπτά χωρών από τις Επιτροπές του Διεθνούς Συνδέσμου για την επανένωση των Γλυπτών αναφέρθηκε από όλους τους ομιλητές, Ελληνες και ξένους επιστήμονες, η σπουδαία παρακαταθήκη που αφήνει «η ψυχή του Μουσείου Ακρόπολης», ενώ η κ. Μενδώνη, μετά την ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του εκλιπόντα, δήλωσε πως η ημερίδα αφιερώνεται δικαιωματικά στη μνήμη του. Η υπουργός αναφέρθηκε στις πρόσφατες εξελίξεις σε ό,τι αφορά τη διεκδίκηση των Γλυπτών, που «καταδεικνύουν την ορθότητα της επιλογής μας να αναδείξουμε την ανάγκη της επανένωσής τους -περισσότερο από αυτήν της επιστροφής στη γενέτειρά τους- τονίζοντας την ιδιαιτερότητα και τη μοναδικότητά τους σε αντίθεση με άλλα λεηλατημένα καλλιτεχνικά έργα και μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, που χαρακτηρίζονται από αυτοτελή, αυθύπαρκτη και ανεξάρτητη από το εκάστοτε φυσικό περιβάλλον υπόσταση».
Επίσης, η κ. Μενδώνη τόνισε πως «η βίαιη απομάκρυνση των Γλυπτών από το φυσικό τους περιβάλλον διαρρηγνύει αυτήν την ενότητα. Αποστερεί το εννοιολογικό πλαίσιο που καθιστά δυνατή την κατανόηση και την ερμηνεία τους, διαστρεβλώνει και αλλοιώνει τα μηνύματα και τους συμβολισμούς του ίδιου του Παρθενώνα και ολόκληρου του μνημειακού συνόλου της Ακρόπολης. Αλλοίωση αυτού του είδους συνιστά καίρια και απαράδεκτη ζημία για κάθε μνημείο και δη για ένα Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO».
Ενας χρόνος συμπληρώνεται από τη Σύνοδο της UNESCO τον Σεπτέμβριο του 2021, όπου ελήφθη για πρώτη φορά απόφαση που- πέραν του νόμιμου, ορθού και ηθικού χαρακτήρα του ελληνικού αιτήματος για την επιστροφή και επανένωση των αρχιτεκτονικών γλυπτών του Παρθενώνα- αναγνωρίζεται και ο διακρατικός-διακυβερνητικός του χαρακτήρας. Η κ. Μενδώνη εξέφρασε την ανησυχία της για το γεγονός ότι «το ζήτημα παραμένει σε εκκρεμότητα, αλλά και απογοήτευση που οι έως τώρα σχετικές συστάσεις δεν έχουν εφαρμοστεί. Η εν λόγω απόφαση διαβιβάστηκε στα Ηνωμένα Εθνη τον Δεκέμβριο του 2021 και επικυρώθηκε ξανά στη Σύνοδο της UNESCO στο Παρίσι τον Μάιο του 2022 από όλες τις συμμετέχουσες χώρες, δημιουργώντας νέα και εξαιρετικής σημασίας δεδομένα και θέτοντας το ζήτημα επί εντελώς διαφορετικής πλέον βάσης».
Χαιρετισμό απηύθυνε η ελληνίδα Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως, Μαριάννα Βαρδινογιάννη, εμφανώς συγκινημένη για την απώλεια του εκλιπόντα προέδρου, και τόνισε για την επανένωση των Γλυπτών πως «είμαστε κοντά στο να κόψουμε το νήμα για να αναδειχθούμε νικητές».
Θεσσαλονίκη: Σε σακούλα απορριμμάτων εντοπίστηκε άγαλμα των Ελληνιστικών χρόνων
Το θραύσμα Fagan
Ο γενικός διευθυντής του Μουσείου Ακρόπολης, καθηγητής Νικόλαος Σταμπολίδης, μίλησε για τη «ζωφόρο του Παρθενώνα και τη Δημοκρατία», ενώ προς το τέλος της ομιλίας του αναφέρθηκε στην οριστική επιστροφή του θραύσματος Fagan από το μουσείο του Παλέρμο στο Μουσείο Ακρόπολης. Οπως είπε, «αν αποδειχτεί ότι το θραύσμα αυτό προέρχεται από τη βίαιη κλοπή των Γλυπτών του Παρθενώνα από τον Ελγιν κατά τον απόπλου για τη Βρετανία καθώς έκανε στάση στο Παλέρμο, τότε το θραύσμα θα είναι το πρώτο “ελγίνειο” που επιστρέφει εκεί όπου ανήκει».
Σύμφωνα με τον κ. Σταμπολίδη, ο Ελγιν συνάντησε τον πρόξενο της Βρετανίας, Ρόμπερτ Φάγκαν, στο Παλέρμο και διερευνάται «αν του χάρισε το θραύσμα, το οποίο ο Φάγκαν ενέταξε στη συλλογή του με αρχαιότητες από τις ανασκαφές του στη Σικελία».
Στη συνέχεια, ο ακαδημαϊκός, πρόεδρος της Επιτροπής Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης, Μανόλης Κορρές, μίλησε για «Γλυπτική και αρχιτεκτονικό πλαίσιο» στον Παρθενώνα, ενώ η επίτιμη διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΠΟΑ της Επιτροπής για την Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα, Ελενα Κόρκα, αναφέρθηκε στον «δημοκρατικό συμβολισμό του Παρθενώνα σήμερα». Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ήταν η ομιλία της προϊσταμένης της Διεύθυνσης Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Ελενα Κουντούρη, με θέμα «Ο Παρθενώνας στον 21ο αιώνα: Εργα διασφάλισης της απρόσκοπτης πρόσβασης όλων των πολιτών». Η κ. Κουντούρη αναφέρθηκε στα πρόσφατα έργα που υλοποιήθηκαν την τελευταία τριετία στην Ακρόπολη, με στόχο τη διασφάλιση του δημοκρατικού δικαιώματος της απρόσκοπτης πρόσβασης όλων των πολιτών στον αρχαιολογικό χώρο και αφορούν στην εγκατάσταση σύγχρονου ανελκυστήρα πλαγιάς και τη δημιουργία νέων διαδρομών ΑμεΑ!
Στη συνέχεια το λόγο πήραν η πρόεδρος του Διεθνούς Συνδέσμου, αρχαιολόγος Christiane Tytgat, και οι εκπρόσωποι των Επιτροπών για την Επανένωση των Γλυπτών από το Βέλγιο, την Αυστραλία, τη Γενεύη και τη Βραζιλία, οι οποίοι μίλησαν για την «ιστορία που αφηγούνται τα Γλυπτά», το «δημοκρατικό πνεύμα» και την «επανένωση των Γλυπτών στη γενέθλια γη». Ξεχωριστή στιγμή ήταν όταν ο πρόεδρος της ιταλικής Επιτροπής, Louis Godart, έστειλε μήνυμα στη Βρετανία να «επιστρέψει τα γλυπτά του Φειδία, που ένας βάρβαρος πολίτης άρπαξε πριν από δύο αιώνες!».