Βιβλία ευφάνταστα, με δραστηριότητες ή όχι, μυθιστορηματικά, ιστορικά, που μαθαίνουν τα παιδιά να αγαπούν το διάβασμα χωρίς διδακτισμό. Ευχάριστες ώρες με όμορφα βιβλία σε μια εποχή που και τα παιδιά μοιάζουν να ανακαλύπτουν ξανά την ομορφιά της ανάγνωσης.
1 «Ελευθέριος Βενιζέλος – Ακολουθώντας τα βήματά του στην Ιστορία»
Η δημοσιογράφος και συγγραφέας Μάρω Βασιλειάδου στο δεύτερο βιβλίο γνώσεων για παιδιά με θέμα την ελληνική Ιστορία διηγείται τη βιογραφία του σπουδαίου πολιτικού Ελευθερίου Βενιζέλου, είναι η πρώτη εικονογραφημένη, που απευθύνεται σε παιδιά και νέους. Με σεβασμό, αγάπη, σωστές αποστάσεις από τα γεγονότα, η συγγραφέας φωτίζει, με την επιστημονική επιμέλεια του Κωστή Γκοτσίνα και με την εύστοχη εικονογράφηση από τη Θέντα Μιμηλάκη, τη συναρπαστική ζωή του και αφηγείται με απλό τρόπο τα μεγάλα ιστορικά γεγονότα που δημιούργησαν τον μύθο του. Παράλληλα με τον πολιτικό, σκιαγραφεί και τον άνθρωπο Ελευθέριο Βενιζέλο, την οικογένειά του, τους φίλους, τους δικούς του ανθρώπους, χωρίς να στενεύει την πληθωρική προσωπικότητά του. Το πολύ θετικό είναι ότι το βιβλίο μεταφέρει το ελεύθερο πνεύμα του Βενιζέλου. Εύστοχα χωρισμένο σε μικρά κεφάλαια, διαβάζεται ευχάριστα από τα παιδιά από 10 ετών έως και τους ενήλικες.
ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΜΑΡΩ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ • ΕΚΔΟΣΕΙΣ: «ΔΙΟΠΤΡΑ»
2 «Ο άλλος»
Ο Μάνος Κοντολέων έχει γράψει ένα νέο μυθιστόρημα, το οποίο έχει κεντρικούς χαρακτήρες δύο δεκαεξάχρονα παλικάρια, τον Βάιο και τον Φώτο. Και οι δύο έχουν γεννηθεί την ίδια μέρα της ίδιας χρονιάς. Ομως, μέχρι εκείνο το καλοκαίρι του 1990 δεν είχε τύχει να συναντηθούν. Μα τότε έτυχε μια κοπέλα, η Ελσα, να προσέξει την απόλυτη ομοιότητά τους. Ενα βιβλίο που έχει να κάνει, από τη μια, με τη δύναμη των δεσμών αίματος και, από την άλλη, με το πώς το περιβάλλον επιδρά στη διαμόρφωση των χαρακτήρων μας. Μια ιστορία που το παρελθόν εισβάλλει στο παρόν και ξαφνικά τα καλά κρυμμένα οικογενειακά μυστικά φωτίζονται. Ενα μυθιστόρημα ενηλικίωσης, γραμμένο σε μια γλώσσα που επιζητά να αγαπηθεί από αναγνώστες διαφορετικών ηλικιών.
ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΜΑΝΟΣ ΚΟΝΤΟΛΕΩΝ • ΕΚΔΟΣΕΙΣ: «ΠΑΤΑΚΗ»
Με τη βελόνα του πικάπ: Κύκλοι τραγουδιών της Λίνας Νικολακοπούλου στο Major Seven
3 «Στο Πικεφί»
Δύο παιδιά, δύο αδέλφια, είναι οι πρωταγωνιστές του νέου βιβλίου της Μαρίας Παπαγιάννη, με την πολύχρωμη εικονογράφηση από την Ιριδα Σαμαρτζή. Η συγγραφέας με φαντασία και έμπνευση περιγράφει το πώς τα δύο αδέλφια μετατρέπουν το δωμάτιό τους σε θάλασσα και μαζί καβαλάνε τα κύματα για να περάσουν στην απέναντι ακτή. Είναι δύο παιδιά που στο παιχνίδι τους χωράνε τον κόσμο όλο και μεταμορφώνουν την καθημερινότητά τους σε ένα συναρπαστικό παιχνίδι. Η φαντασία τούς δίνει φτερά και με αυτήν μπορούν να κάνουν θαύματα. Οι τοίχοι του δωματίου πέφτουν και γρήγορα ξανοίγονται στην ανοιχτή θάλασσα. Το ταξίδι όμως επιφυλάσσει πάντα απρόοπτα και είναι ακριβώς αυτό που το κάνει πιο συναρπαστικό. Με τη σφραγίδα της Μαρίας Παπαγιάννη. Για παιδιά από 3 ετών.
ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗ • ΕΚΔΟΣΕΙΣ: «ΠΑΤΑΚΗ»
4 «Είναι ο νονός μου εφευρέτης;»
Ο Βαγγέλης Ηλιόπουλος, έπειτα από τρία χρόνια, επιστρέφει με ένα βιβλίο πρωτότυπο, πολύ προσωπικό, που αφορά όλους τους μικρούς αναγνώστες. Ενα παιδί, αναπολώντας τις στιγμές που περνάει με τον νονό του, μέσα από τα δώρα του και τις κοινές εμπειρίες τους, προσπαθεί να ανακαλύψει τι δουλειά κάνει: Αποθηκάριος αναμνήσεων; Εξερευνητής συναισθημάτων; Επινοητής τρόπων διασκέδασης; Παρατηρητής ψυχολογικών μεταπτώσεων; Διαχειριστής φαντασίας; Δοκιμαστής ταξιδιών; Ισως και όλα αυτά μαζί, αφού είναι όσα παίρνει ένα παιδί από αυτήν την ιδιότυπη σχέση του με ένα πρόσωπο που δεν είναι γονιός, αλλά παίζει σπουδαίο ρόλο στη ζωή του, σαν γονιός. Ο ήρωας ανακαλύπτει, τελικά, ότι είναι εφευρέτης τρόπων να δείχνεις την αγάπη σου. Με την εικονογράφηση της Ελένης Τσάμπρα. Για παιδιά από 6 ετών.
ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ • ΕΚΔΟΣΕΙΣ: «ΠΑΤΑΚΗ»
5 «Οι άθλιοι»
«Οι άθλιοι», το λογοτεχνικό αριστούργημα του Victor Hugo, σε διασκευή του Μιχάλη Μακρόπουλου και εικονογράφηση του Βασίλη Κουτσογιάννη, κατάλληλο για παιδιά από οκτώ ετών. Ενα λογοτεχνικό αριστούργημα που συγκινεί μικρούς και μεγάλους με τους αλησμόνητους χαρακτήρες: τη Φαντίν, τον Μάριο, τον άφοβο Γαβριά, τον τρομερό επιθεωρητή Ιαβέρη, την Κοζέτ και, πάνω απ’ όλα, τον Γιάννη Αγιάννη, που από κατάδικος γίνεται η ενσάρκωση της δικαιοσύνης και του θάρρους. Οι σημειώσεις για το έργο στο τέλος του βιβλίου αποτυπώνουν την ιστορική και την κοινωνική πραγματικότητα εκείνης της εποχής.
ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ: VICTOR HUGO, ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΑΚΡΟΠΟΥΛΟΣ • ΕΚΔΟΣΕΙΣ: «ΔΙΟΠΤΡΑ»