Κι αυτό ακριβώς είναι το στοιχείο, το συγκριτικό πλεονέκτημα της Τήνου, να επενδύει στον πολιτισμό και τη φιλοξενία του 21ου αιώνα! Eνα νέο τοπόσημο γεμάτο συναρπαστικές αφηγήσεις και συμβολισμούς «φωλιάζει» στο καταπράσινο τοπίο του χειμάρρου της Γύρλας. Πρόκειται για το ιστορικό ορθόδοξο Μοναστήρι της Αγίας Τριάδος, σε απόσταση 2,5 χιλιομέτρων ανατολικά της Χώρας.
Για αυτό το πολιτιστικό σύμπλεγμα φροντίζει με σεβασμό και αγάπη η αρμόδια Επιτροπή του Δημοτικού Ιερού Ιδρύματος της Αγίας Τριάδος Γύρλας έχοντας προβεί σε σημαντικές πρωτοβουλίες για την ενίσχυση του διαλόγου μεταξύ πολιτισμού και τουρισμού. Φέτος το καλοκαίρι, η Τήνος εμπλουτίζει την τουριστική της φαρέτρα χάρη στην υλοποίηση μιας σειράς έργων και νέων υποδομών που έχουν γίνει στο ιστορικό μοναστήρι για τη διευκόλυνση των επισκεπτών του και τη δημιουργία ενός σύγχρονου εντυπωσιακού θεάτρου για τη φιλοξενία πολιτιστικών εκδηλώσεων. Eνα χάρμα οφθαλμών, ένας νέος πολιτιστικός πόλος στην Τήνο γεννιέται και από φέτος οι ντόπιοι και οι επισκέπτες του νησιού θα έχουν την ευκαιρία να το γνωρίσουν από κοντά.
Ο διάκοσμος
Περνώντας τη βαριά πόρτα εισόδου του μοναστηριού ο επισκέπτης βλέπει πανοραμικά τον καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδος και γύρω από αυτόν σειρά ιστορικών κτισμάτων, όπως το αρχονταρίκι και τα κελιά των μοναχών, τα οποία έχουν διαμορφωθεί κατάλληλα και φιλοξενούν διάφορες σύγχρονες δραστηριότητες. Ο ιερός ναός καταλαμβάνει το κέντρο του συγκροτήματος, είναι αμφικλινής κεραμοσκεπής βασιλική, με ένα εντυπωσιακό ξυλόγλυπτο τέμπλο και μεγάλη σειρά αξιόλογων εικόνων. Σύμφωνα με τις ιστορικές πηγές, το μοναστήρι ιδρύθηκε τον 11ο αιώνα. Στο πολυσήμαντο έργο των μοναχών του μοναστηριού ξεχωρίζει η ίδρυση της βιβλιοθήκης με βιβλία- κειμήλια τόσο εκκλησιαστικού όσο και ιστορικού περιεχομένου. Το αρχονταρίκι αποτελεί σήμερα την αίθουσα υποδοχής και φιλοξενίας των επισκεπτών και χώρο διαλέξεων. Στους τοίχους έχουν αναρτηθεί ζωγραφικοί πίνακες καλλιτεχνών, όπως των Χαλεπά, Σώχου, Λύτρα και Γύζη.
ΤΙ ΔΙΑΒΑΣΑ
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης, όπου φυλάσσονται δεκάδες αντικείμενα, μαρμάρινα ανάγλυφα υπέρθυρα-φεγγίτες, ξυλόγλυπτα ιερά, σπαθιά και καριοφίλια του 1821, γύψινα ομοιώματα εκκλησιών- περιστεριώνων και το παλιό μαρμάρινο ηλιακό ρολόι του μοναστηριού. Λίγα βήματα πιο πέρα από την αίθουσα του Αποστόλου Παύλου έχει ανεγερθεί η βιβλιοθήκη, ως συνέχεια εκείνης των μοναχών, που περιέχει πολύτιμα βιβλία και ιδιαίτερα βιβλιοδετημένους τόμους των εφημερίδων των ημερών του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Κατά την περιήγησή σας μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το κυκλαδίτικο νεοσύστατο ανοιχτό θέατρο του ιδρύματος με την όμορφη θέα… Από φέτος το θέατρο, χωρητικότητας περίπου 200 ατόμων, αναμένεται να πάρει ζωή φιλοξενώντας στη σκηνή του εκδηλώσεις ανοιχτές στο κοινό! Στη μεγάλων διαστάσεων πλατεία του μοναστηριού έχει φιλοτεχνηθεί μνημείο για τους πεσόντες στις μάχες του Γράμμου. Μαρμάρινες πλάκες, με τα ονόματα των Τηνίων καλλιτεχνών, των Φιλελλήνων και των ευεργετών του ιστορικού μοναστηριού, συμπληρώνουν το παζλ ενός μοναδικού θρησκευτικού χώρου και χώρου πολιτιστικής κληρονομιάς. Μια γωνιά με μικρά αντικείμενα από το εύδρομο «Ελλη», που βυθίστηκε από τους Ιταλούς τη 15η Αυγούστου του 1940, προοίμιο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, θυμίζει στους επισκέπτες-προσκυνητές τα δύσκολα χρόνια που πέρασε η πατρίδα μας κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής.
Μοναδικό μνημείο
Εν πολλοίς, μια βόλτα στον χώρο του μοναστηριού αποκαλύπτει ένα μοναδικό μνημείο που στέκει στο σήμερα αντικατοπτρίζοντας παράλληλα την αφοσίωση και την επινοητικότητα των μελών της δραστήριας Επιτροπής του Δημοτικού Ιερού Ιδρύματος της Αγίας Τριάδος Γύρλας. Το ιστορικό μοναστήρι είναι ανοιχτό για τους επισκέπτες του καθημερινά. Πανηγυρίζει δύο φορές τον χρόνο, του Αγίου Πνεύματος και στην εορτή του Αγίου Χαραλάμπους, προστάτη των αγροτών, στις 10 Φεβρουαρίου.