Στη δημοσίευση της έρευνάς τους στο «Scientific Reports» σημειώνουν πως εντόπισαν τα απομεινάρια της αρχαίας Νεάπολης με τα κτίρια, τους δρόμους, τα υδραγωγεία και τη νεκρόπολη που δημιούργησαν οι Ελληνες πριν από 2.500 χρόνια, τα οποία είναι θαμμένα περίπου δέκα μέτρα κάτω από το σημερινό επίπεδο του δρόμου της πόλης της Νάπολης στην Ιταλία.
Ενα μικρό μέρος αυτού του αρχαιολογικού θησαυρού στη συνοικία Σανιτά είναι προσβάσιμο χάρη στις υπόγειες κατασκευές, όπως οι δεξαμενές νερού που κατασκευάστηκαν τον 19ο αιώνα ή τα καταφύγια βομβαρδιστικών που κατασκευάστηκαν κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, τα οποία διασχίζουν τυχαία αρχαία πολιτιστικά στρώματα.
Οι τάφοι που εντοπίστηκαν από τους ειδικούς αποτελούν μέρος της αρχαίας νεκρόπολης που αναπτύχθηκε στην περιοχή αυτή τον 6ο-3ο π.Χ. αιώνα. Εκτιμάται πως δημιουργήθηκαν από εύπορες ελληνικές οικογένειες, καθώς βρέθηκαν όμορφες τοιχογραφίες και αγάλματα, κατακόμβες των χριστιανών, αρχαίοι υπόνομοι και κρήνες. Η περιοχή καλύφθηκε με προσχωματικά έργα σκεπάζοντας τα στοιχεία της αρχαίας παρουσίας, ενώ αργότερα, τον 16ο αιώνα, ακολούθησε η ταχεία αστικοποίησή της.
Τη συνοικία Σανιτά, που βρίσκεται λίγο έξω από τα τείχη της αρχαίας Νάπολης, τη χρησιμοποιούσαν οι Ελληνες κάτοικοι ως νεκρόπολη. Ο αρχαιολογικός χώρος είναι ένας από τους πιο σημαντικούς στη Νάπολη και πέρυσι για πρώτη φορά ένα τμήμα του άνοιξε στο κοινό ρίχνοντας φως στην ιστορία της πόλης και στην αρχαία ελληνική τέχνη.
Η ακριβής έκταση της νεκρόπολης εξακολουθεί να είναι ασαφής. Αλλά ο Λουίτζι λα Ρόκα, επικεφαλής της Soprintendenza, μιας κρατικής υπηρεσίας που έχει επιφορτιστεί με την επίβλεψη της αρχαιολογικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της Νάπολης, λέει ότι θα πρέπει να είχε «δεκάδες» τάφους. Πολλαπλές σοροί αναπαύονταν σε κάθε τάφο, ωστόσο παραμένει άγνωστο το αν ανήκαν σε οικογένειες ή ήταν μέλη πολιτιστικών και πολιτικών ομάδων.
ΜΕΘΟΔΟΣ ΡΑΔΙΟΓΡΑΦΙΑΣ: Τι είναι οι «κοσμικές ακτίνες»
Οι συστηματικές αρχαιολογικές ανασκαφές δεν είναι πάντα δυνατές στη Νάπολη, εξαιτίας και της αυξανόμενης ανησυχίας για την ασφάλεια των κτιρίων και δρόμων στις πυκνοκατοικημένες συνοικίες της. Προκειμένου οι ειδικοί να εξετάσουν την περιοχή, διερεύνησαν το χώρο με την τεχνική της ραδιογραφίας με μιόνια ή, εκλαϊκευμένα, τις κοσμικές ακτίνες.
Στην πραγματικότητα πάντως δεν πρόκειται για ακτίνες, αλλά για μια σύγχρονη τεχνική που συνίσταται στη μέτρηση των μιονίων – στοιχειωδών σωματιδίων που παράγονται φυσιολογικά στα ανώτερα στρώματα της γήινης ατμόσφαιρας. Τα μικρά άτομα που εξετάζουν οι ειδικοί από το 1900 είναι σωματίδια υψηλής ενέργειας που προέρχονται από διάφορες πηγές στο σύμπαν, όπως μακρινούς γαλαξίες, σουπερνόβα (αστέρια που εκρήγνυνται) και ενεργούς γαλαξιακούς πυρήνες. Αποτελούνται από πρωτόνια, ηλεκτρόνια και ατομικούς πυρήνες, συμπεριλαμβανομένων βαρύτερων στοιχείων.
Ειδήσεις σήμερα
Τουρκία: Στα άκρα η μονομαχία Ερντογάν – Κιλιτσντάρογλου
«Τοπικά νομίσματα» με υπογραφή Τσακαλώτου