Ποιος αρχαιολογικός χώρος στην Πελοπόννησο θα μας προσελκύσει ενώ κινούμαστε επί του αυτοκινητοδρόμου Μορέα; Ποιο μνημείο φύσης και πολιτισμού θα μπορούσαμε να επισκεφθούμε την ώρα που βρισκόμαστε καθ’ οδόν επί της Ολυμπίας ή της Ιονίας Οδού;
Ενα εμβληματικό έργο ψηφιακής αναβάθμισης υπόσχεται να δώσει απαντήσεις, αλλά και αφορμές για επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και τόπους με ιδιαίτερο φυσικό κάλλος με τη βοήθεια του υπάρχοντος δικτύου αυτοκινητοδρόμων σε εθνικό επίπεδο που θα αναβαθμιστεί μέσω της εισαγωγής δικτύων τεχνολογίας 5G. Πρόκειται για το έργο «Ψηφιακές Δράσεις – Λεωφόροι Πολιτισμού» του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού με φορέα υλοποίησης την Κοινωνία της Πληροφορίας (ΚτΠ), το οποίο εγκρίθηκε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και αφορά την αναβάθμιση της προσβασιμότητας, φυσικής και ψηφιακής, σε ένα πιλοτικό δίκτυο 30 σημαντικών μνημείων που βρίσκονται σε απόσταση έως 30 χλμ. περίπου από τον πλησιέστερο κόμβο σύνδεσης με τον υπεραστικό αυτοκινητόδρομο.
Οι επισκέπτες από ολόκληρο τον κόσμο, Ελληνες και ξένοι, θα μπορούν όχι μόνο να «επισκεφθούν» αλλά και να ενημερωθούν εν κινήσει με τη βοήθεια της τεχνολογίας για τον εκάστοτε αρχαιολογικό χώρο, ο οποίος βρίσκεται σε ακτίνα απόστασης περίπου 30 χλμ.
Σε φάση ωρίμανσης
Το έργο βρίσκεται σε φάση ωρίμανσης και θα καλύψει την προσβασιμότητα στο περιβαλλοντικό και πολιτιστικό απόθεμα των περιοχών από όπου διέρχονται οι αυτοκινητόδρομοι, αλλά και θα υποστηρίξει, μέσω εξειδικευμένων ψηφιακών εργαλείων, της μετέπειτα λειτουργίας των αυτοκινητοδρόμων ως «καταλύτες» για την ανάδειξη των μνημείων και την ένταξή τους δυναμικά στη ζωή μας…
«Η Κοινωνία της Πληροφορίας αποτελεί τον κεντρικό κόμβο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, για την υλοποίηση των δράσεων της Εθνικής Ψηφιακής Στρατηγικής, στην προσπάθεια που γίνεται ώστε ο ψηφιακός μετασχηματισμός της χώρας να προχωράει με όλο και γρηγορότερο ρυθμό και να αφορά όλο και περισσότερους οικονομικούς και κοινωνικούς τομείς. Ο πολιτισμός αποτελεί για εμάς έναν από τους βασικότερους άξονες δράσης, καθότι η πολιτιστική μας κληρονομιά είναι και ένα εθνικό σημείο υπεροχής, διεθνώς αναγνωρισμένο, το οποίο οφείλουμε να προσεγγίσουμε με όρους ψηφιακού μετασχηματισμού κατά προτεραιότητα, αλλά και με σεβασμό, για να του δώσουμε ακόμα μεγαλύτερη αίγλη και δυνατότητες απήχησης.
Προς αυτήν την κατεύθυνση έχουμε αναλάβει να υλοποιήσουμε και το έργο “Ψηφιακές Δράσεις – Λεωφόροι Πολιτισμού”, το οποίο πέρα από κάθε αμφιβολία θα συνδράμει μεταξύ άλλων και στην αμεσότερη διασύνδεση των επισκεπτών με τα μνημεία φύσης και πολιτισμού», σημείωσε στον «Ε.Τ.» της Κυριακής ο γενικός διευθυντής Εργων της Κοινωνίας της Πληροφορίας, Δημήτρης Γιάντσης, σχετικά με το εμβληματικό έργο το οποίο τελεί υπό ένταξη στο σχέδιο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0».
Πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό με κείμενα, φωτογραφίες και βίντεο
Για την παρουσίαση και την προβολή των συγκεκριμένων στοιχείων της πολιτιστικής κληρονομιάς θα αξιοποιηθεί πληροφοριακό και εποπτικό υλικό, το οποίο θα περιλαμβάνει κείμενα επιστημονικού χαρακτήρα, φωτογραφίες, βίντεο και άλλο ψηφιακό οπτικοακουστικό και πολυμεσικό υλικό. Οι βασικοί στόχοι για το έργο «Ψηφιακές Δράσεις – Λεωφόροι Πολιτισμού» αναπτύσσονται μέσα από δύο άξονες. Ο πρώτος αφορά την ψηφιοποίηση ως παράγοντα ανάπτυξης με βελτίωση της ταξιδιωτικής εμπειρίας και της διασύνδεσης των επισκεπτών με τα μνημεία φύσης και πολιτισμού σε όλη τη διάρκεια της επίσκεψής τους. Η δυνατότητα ψηφιακής επίσκεψης μπορεί να λειτουργήσει ως μια πρώτη ελκυστική παρουσίασή τους και να προσκαλέσει/προκαλέσει τον θεατή να τα επισκεφθεί. Ο δεύτερος άξονας είναι η αναβάθμιση του ρόλου των αυτοκινητοδρόμων, προκειμένου, πέρα από τη βασική τους αποστολή, τη μεταφορά ανθρώπων και εμπορευμάτων, να γίνουν καταλύτες πρόσβασης, ανάδειξης και διαρκούς φροντίδας των μνημείων φύσης και πολιτισμού που τους περιβάλλουν.
Παρουσίαση
Για παράδειγμα, όπως μας περιγράφει ο κ. Γιάντσης, «βρισκόμαστε επί του αυτοκινητοδρόμου Μορέα μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας και του σχεδίου θα μπορούμε να επισκεφθούμε νοητά μέσω της τεχνολογίας μεταξύ άλλων τον Αρχαιολογικό Χώρο της Μεσσήνης, το Αρχαίο Θέατρο της Σπάρτης, τον Ακροκόρινθο και το Φρούριο του Παλαμηδίου. Οι πληροφορίες που θα λαμβάνει ο ταξιδιώτης θα αποτελούν μια ελκυστική παρουσίαση για την επιτόπια επίσκεψή του στον χώρο. Από την Ολυμπία Οδό θα μπορούμε να γνωρίζουμε στοιχεία για τον Υγρότοπο Κοτυχίου – Στροφυλιάς, αλλά και για τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία των περιοχών που διατρέχει ο αυτοκινητόδρομος, από την Αρχαία Κόρινθο έως το Κάστρο Χλεμούτσι».
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα μνημεία που θα προσελκύουν το κοινό γύρω από την Ιονία Οδό, όπως η Λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου, ο Αρχαιολογικός Χώρος και το Αρχαίο Θέατρο Νικόπολης και της Κασσώπης.
Ειδήσεις σήμερα
Συντάξεις: Πληρωμές για 7.500 εφάπαξ στο δημόσιο εντός Απριλίου [πίνακες]