Οπως εξηγεί ο διαπρεπής Ελληνοβρετανός, το «κλειδί» για την επανένωση των Γλυπτών βρίσκεται στο βρετανικό παλάτι. «Η Ελλάδα έχει έναν σημαντικό σύμμαχο στο θέμα της επιστροφής των Γλυπτών, τον βασιλιά Κάρολο, ο οποίος, παρότι δεν μπορεί να τοποθετηθεί επίσημα, σύμφωνα με ανθρώπους που τον γνωρίζουν και συνομιλούν μαζί του θα ήταν πολύ δεκτικός σε μια τέτοια προοπτική», λέει και προσθέτει: «Οπως είναι γνωστό, ο Βρετανός μονάρχης είναι ελληνικής καταγωγής και έχει πραγματοποιήσει στην Ελλάδα τόσο επίσημες επισκέψεις όσο και ιδιωτικές. Επίσης, ο βασιλιάς Κάρολος έχει πολύ καλή σχέση με τον Ελληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με τον οποίο έχει συναντηθεί αρκετές φορές, ενώ τον έχει προσκαλέσει και στο εξοχικό του στη Σκωτία, το Dumfries House, κάτι που δεν συνηθίζει με άλλους ξένους ηγέτες, πόσω μάλλον που ο κ. Μητσοτάκης δεν είναι ομόλογός του, δηλαδή αρχηγός κράτους. Θεωρώ ότι είναι σύμμαχος της Ελλάδας για τα Γλυπτά, είναι αυτό που λέμε εδώ “soft power” (σ.σ.: “ήρεμη δύναμη”) στο θέμα αυτό».
«ΦΟΒΟΤΑΝ ΤΟ ΠΑΘΗΜΑ ΤΟΥ ΤΖΟΝΣΟΝ»
«Λανθασμένη η πολιτική της ακύρωσης»
Αν ήταν σύμβουλος του Ρίσι Σούνακ, δεν θα του συνιστούσε -όπως επισημαίνει- να ακυρώσει τη συνάντηση με τον Ελληνα πρωθυπουργό. «Οποιες κι αν είναι οι θέσεις του στο συγκεκριμένο ζήτημα, θα τον συμβούλευα να τις εκφράσει στο πλαίσιο της συζήτησης και να καταθέσει τα επιχειρήματά του εφόσον πιστεύει σε αυτά. Η πολιτική της ακύρωσης ήταν λανθασμένη, καθώς τα Γλυπτά είναι ένα επανερχόμενο θέμα και δεν θα έπρεπε η συνάντηση να περιοριστεί σε αυτό. Είναι δύο φιλικές χώρες, μέλη του ΝΑΤΟ και θα ήταν παραγωγικό να υπάρχει συζήτηση. Ωστόσο, πιστεύω ότι όλο αυτό δεν θα επηρεάσει επί της ουσίας τις ελληνοβρετανικές σχέσεις. Ούτε οι χιλιάδες Βρετανοί τουρίστες θα σταματήσουν να κάνουν διακοπές στα ελληνικά νησιά ούτε οι Ελληνες σπουδαστές να επιλέγουν βρετανικά πανεπιστήμια. Σε διακυβερνητικό επίπεδο υπάρχει μια παγωμάρα που πιθανόν θα διατηρηθεί μέχρι τις επόμενες εκλογές», επισημαίνει ο Ιωάννης Χουντής ντε Φάμπρι.
Δύο αφορμές, μία αιτία
Μαρινέλλα: Πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο και μεταφέρθηκε στο σπίτι της
Για την απόφαση του Ρίσι Σούνακ να ακυρώσει τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας ο κ. Χουντής θεωρεί ότι υπήρχαν δύο αφορμές και μία βαθύτερη αιτία. «Οι αφορμές ήταν, αφενός, η συνέντευξη του Ελληνα πρωθυπουργού στο BBC στην οποία μίλησε για τα Γλυπτά, αφετέρου, το γεγονός ότι συναντήθηκε με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης, Κιρ Στάρμερ, πριν δει τον κ. Σούνακ», λέει και συνεχίζει: «Πιστεύω, ωστόσο, ότι υπάρχει μία βαθύτερη αιτία για την απόφασή του, ότι δεν ήθελε να πάθει ό,τι έπαθε ο Μπόρις Τζόνσον στην τελευταία συνάντηση που είχε ως Βρετανός πρωθυπουργός με τον Ελληνα ομόλογό του στην Downing Street το 2001, όταν ο κ. Μητσοτάκης τού έδειξε μία παλιά φωτογραφία του με τη Μελίνα Μερκούρη και του επεσήμανε: “Τότε ήσασταν υποστηρικτής της επιστροφής των Μαρμάρων, αλλά τώρα λέτε άλλα”. Σας θυμίζω ότι και πέρυσι ο Ρίσι Σούνακ είχε αποφύγει να δει τον κ. Μητσοτάκη με μια πρόχειρη δικαιολογία».
«Ο Σούνακ χάνει τις εκλογές σε όλα τα γκάλοπ»
Στη Βρετανία θεωρείται πολύ δύσκολο να κερδίσει τις επόμενες εκλογές ο 43χρονος Ρίσι Σούνακ, πρώην υπουργός Οικονομικών του Μπόρις Τζόνσον, που έγινε πρωθυπουργός τον Οκτώβριο του 2022 μετά την παραίτηση της Λιζ Τρας, αφού οι Εργατικοί προηγούνται σταθερά στις δημοσκοπήσεις με σημαντική διαφορά. «Συνταγματικά οι επόμενες εκλογές πρέπει να γίνουν τον Ιανουάριο του 2025 όμως εκτιμάται ότι μπορεί να γίνουν το φθινόπωρο του 2024», λέει ο κ. Χουντής τονίζοντας τον δημοσκοπικό κατήφορο του Σούνακ, που δεν φαίνεται πολύ πιθανό να ανατραπεί. «Ο Σούνακ εμφανίζεται σταθερά να χάνει τις εκλογές με διαφορά 17-18 μονάδων, ενώ έχει φτάσει να υπολείπεται σε δημοσκόπηση ακόμα και 30 μονάδες. Οι όποιες πολιτικές του επιλογές και πρωτοβουλίες δεν αλλάζουν τη δημοσκοπική του εικόνα».
Ενα ακόμα «χαστούκι» για τον Βρετανό πρωθυπουργό ήταν ότι το 66% των Βρετανών δήλωσε ότι διαφωνεί με την απόφασή του να ακυρώσει τη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Ειδήσεις σήμερα
Τα Γλυπτά, ο Ελγίνος και οι άδικες συγκρίσεις
Ο γλύπτης από την Κρήτη που δημιουργεί έργα διαμαρτυρίας για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα