Πρόκειται για τη διημερίδα που διοργανώνει η Διεύθυνση Διαχείρισης Εθνικού Αρχείου Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού με τίτλο «Καταγράφοντας το παρελθόν, σχεδιάζοντας το μέλλον» στην Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου στις 9 και 10 Νοεμβρίου. Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, τη δεύτερη ημέρα των ομιλιών θα παρουσιαστεί το έργο «Καταγραφή και τεκμηρίωση των συλλογών του πρώην βασιλικού κτήματος Τατοΐου».
«Φως» στα άδυτα του Τατοΐου
Κατά τη διάρκεια των εισηγήσεων από τους αρχαιολόγους και συντηρητές του έργου -σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε.Τ.»- θα αποκαλυφθεί «η αρχή της περιπέτειας», το πρώτο σκαλοπάτι δηλαδή για την ακριβή έκταση και αξία των συλλογών του πρώην βασιλικού κτήματος Τατοΐου, μέρος των οποίων θα αξιοποιηθεί από την Πολιτεία, προκειμένου να εκτεθεί στο Ανάκτορο που θα υλοποιηθεί ως Μουσείο το 2025, αλλά και στις μουσειακές υποδομές εντός του εμβληματικού έργου αποκατάστασης και ανάπλασης.
Συντήρηση και τεκμηρίωση
Παράλληλα με την εκδήλωση σχετικά με τη συλλογή των αντικειμένων στο Τατόι, δημοσιεύτηκε ένα σύντομο σε διάρκεια βίντεο με τίτλο «Ιστορίες από το Τατόι» στην ιστοσελίδα της ΔΔΕΑΜ, όπου συστήνονται επίσημα τα άδυτα μονοπάτια συντήρησης, καταγραφής και τεκμηρίωσης εντός των κοντέινερ που βρίσκονται σήμερα στο π. βασιλικό κτήμα (https://nam.culture.gr/polymesa/).
Από τις 9 έως τις 12 Νοεμβρίου, παράλληλα με τη διημερίδα, στο φουαγιέ του Αμφιθεάτρου της Πινακοθήκης θα λειτουργεί ψηφιακή εγκατάσταση, με θέμα τα έργα στο Τατόι και τις λοιπές εφαρμογές, όπως και ταινίες που δημιούργησε η ΔΔΕΑΜ. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε.Τ.» στη σύγχρονη εγκατάσταση με 3D τεχνολογία απεικόνισης θα παρακολουθήσουμε τη διαδικασία συντήρησης και τεκμηρίωσης διαφόρων αντικειμένων που διηγούνται παράλληλα ιστορικές στιγμές της χώρας.
Με τη βελόνα του πικάπ: Κύκλοι τραγουδιών της Λίνας Νικολακοπούλου στο Major Seven
Το ξίφος
Θα δούμε το ξίφος που σύμφωνα με την καταγραφή άνηκε στον ήρωα της Επανάστασης Νικόλαο Κριεζώτη. Το λάφυρο -το ανατολίτικο ξίφος- διηγείται την 200χρόνη ιστορία του. Εφτασε στον Βασιλιά Αλέξανδρο – από την Επαναστατική Ελλάδα και τη Βηρυτό στα θερινά ανάκτορα κι από εκεί στο φως του 21ου αιώνα! Επίσης θα δούμε τη διαδικασία της συντήρησης επωμίδας στολής ναυάρχου αλλά και γλυπτών, ενδυμάτων και οικιακά είδη-πορσελάνες από την οικιακή ζωή στο Τατόι.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα των ομιλιών θα παρουσιαστούν πληροφορίες για τα εμβληματικά έργα ζωγραφικής, γλυπτικής και χαρακτικής του 18ου και 19ου αιώνα από τις συλλογές του πρώην βασιλικού κτήματος Τατοΐου, για τα βιβλία και τις εκδόσεις από τις βιβλιοθήκες της τέως βασιλικής οικογένειας, καθώς και για τα μετάλλινα αντικείμενα και τις πορσελάνες από τα βασιλικά ανάκτορα που συνθέτουν το «σταυροδρόμι τέχνης, ιστορίας και γαστρονομίας».
Από το 1860
Είναι αξιοσημείωτο πως με την ολοκλήρωση των εργασιών των 100.000 κινητών αντικειμένων που χρονολογούνται περίπου από το 1860 έως και το 1967, για πρώτη φορά η ελληνική Πολιτεία θα γνωρίζει με ακρίβεια την έκταση και την αξία των συλλογών του πρώην βασιλικού κτήματος Τατοΐου.
Θεματικές ομιλίες
Κατά τη διάρκεια της ημερίδας συναντάμε ομιλίες με θεματικές: «Βίβλο της Βασίλισσας Ολγας και άλλα θρησκευτικά έργα από το Τατόι», «Ασιατικά ενθυμήματα και δώρα από τις συλλογές του Τατοΐου» και «Ενδυμα και Ιστορία. Η συμβολή του Ιδρύματος Βασίλη Παπαντωνίου στην καταγραφή και τεκμηρίωση της ενδυματολογικής συλλογής του πρώην βασιλικού κτήματος Τατοΐου». Επίσης θα πραγματοποιηθεί ομιλία σχετικά με την Ιδιωτική Αρχαιολογική Συλλογή της Φρειδερίκης.
Ειδήσεις σήμερα
Θρακομακεδόνες: Οικογένεια αγριογούρουνων κάνει παρέλαση σε κεντρικούς δρόμους
Πρόστιμα 188.250 ευρώ σε επιχείρηση στη Ρόδο για απομιμητικά προϊόντα
Σέρρες: Η εικόνα του Πανορμίτη φέρνει κοντά το Σιδηρόκαστρο με τη Σύμη