Δεκαοκτώ κτίρια, αρχιτεκτονικά τεκμήρια της ιστορίας της Αθήνας συγκροτούν το Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού στην Πλάκα, το οποίο θα ανοίξει τις πόρτες του μέχρι το τέλος του έτους, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού.
Οπως αναφέρουν πηγές του «Ε.Τ.», κάθε σπίτι θα φιλοξενεί και μία θεματική ενότητα του νεότερου ελληνικού πολιτισμού με πολύτιμα αντικείμενα που διηγούνται τη ζωή από τα μέσα του 18ου αιώνα έως τη δεκαετία του ’70, με πολυμέσα σύγχρονης τεχνολογίας και ποικίλο εποπτικό υλικό. Παράλληλα με το ιδιαίτερο αυτό «πολιτιστικό τοπίο» που διατρέχει τον ευρύτερο πολεοδομικό ιστό της ιστορικής Αθήνας, παραδίδεται στο κοινό κι ένα μωσαϊκό από κτιριακά κατάλοιπα, πολύτιμες μαρτυρίες από τον 17ο αιώνα.
Η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, πραγματοποίησε αυτοψία στο ΜΝΕΠ, το οποίο συγκροτείται από δεκαοχτώ κτίρια με τον περιβάλλοντα χώρο τους και αναπτύσσεται στο οικοδομικό τετράγωνο που περικλείεται από τις οδούς Αρεως, Αδριανού, Βρυσακίου και Κλάδου.
«Το υπουργείο Πολιτισμού, αρχές του 1999, ανέλαβε μια καθοριστικής σημασίας πρωτοβουλία, να διασώσει και να αναδείξει ένα μικρό εναπομείναν τμήμα της συνοικίας Βρυσάκι ανατολικά της Στοάς του Αττάλου, που επιβίωσε της κατεδάφισης, αλλά επί δεκαετίες είχε εγκαταλειφθεί στη φθορά του χρόνου.
Mε τη Μιμή Ντενίση η φιλανθρωπική εκδήλωση για τη διάσωση του Χοροθεάτρου «Δόρα Στράτου»
Είναι τα 18 οικήματα τα οποία συνθέτουν το Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού», σημείωσε η κ. Μενδώνη και επεσήμανε: «Το αναγεννημένο Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού, με μία νέα, σύγχρονη και πρωτότυπη επιστημονική και αισθητική προσέγγιση παντρεύει την παραδοσιακή αρχιτεκτονική, το φυσικό και αστικό περιβάλλον και τις σύγχρονες τεχνολογίες και αναζωογονεί μια ιστορική γειτονιά της Αθήνας μετατρέποντάς τη σε πολυχώρο ανάδειξης και προβολής της νεότερης υλικής και άυλης πολιτιστικής ιστορίας και κληρονομιάς της Ελλάδας».
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Αθηναίοι και οι επισκέπτες της πρωτεύουσας θα συναντούν αποκατεστημένη την Οικία Δραγούμη και τη μοναδική διώροφη οικία της οθωμανικής περιόδου, καθώς επίσης και τα αρχιτεκτονικά μέλη από το αρχοντικό Χωματιανού-Λογοθέτη, όπου φιλοξενήθηκε ο Ελγιν, ο οποίος, σύμφωνα με μαρτυρίες, εκεί συσκεύασε τα Γλυπτά για να τα μεταφέρει στο Λονδίνο.
Στη γειτονιά αυτή, επίσης, βλέπουμε τα κατάλοιπα του παλαιοχριστιανικού ναού του Αγίου Θωμά, τμήμα του υστερορωμαϊκού τείχους, το εκκλησάκι του Αγίου Ελισσαίου, όπου έψελνε ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, καθώς και την πλατεία Κλάδου, συνδεμένη με τη μορφή του Αγίου Νικολάου Πλανά.
Τα αντικείμενα της λαϊκής τέχνης τα οποία συγκροτούν τις συλλογές του Μουσείου θα παρουσιάζονται ανά ενότητες, οι οποίες θα φωτίζουν τον τρόπο ζωής, τις συνθήκες, τις αντιλήψεις και τα αισθητικά πρότυπα της εποχής, την τεχνογνωσία και την τέχνη των ανθρώπων του πρόσφατου παρελθόντος, αυτά που καθόρισαν την ταυτότητα του παρόντος και καθορίζουν το μέλλον.
«Ο νεότερος ελληνικός πολιτισμός προβάλλεται σφαιρικά μέσα από μια ερμηνευτική προσέγγιση της υλικής και της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς», σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση και επισημαίνεται πως, εκτός της μόνιμης έκθεσης, το ΜΝΕΠ διαθέτει χώρο εκπαιδευτικών προγραμμάτων, χώρους περιοδικών εκθέσεων και εκδηλώσεων, υπαίθριο θέατρο, καφετέρια και πωλητήριο.
O ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
Η αποκατάσταση των 18 κτιρίων του ΜΝΕΠ ολοκληρώθηκε το 2021, με χρηματοδότηση από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αττικής-ΕΣΠΑ 2007-2013, με συνολικό προϋπολογισμό 6.300.000 ευρώ και φορέα υλοποίησης τη Διεύθυνση Προστασίας και Αναστήλωσης Νεωτέρων και Σύγχρονων Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του ΥΠΠΟ, «η αποκατάσταση της “Ταβέρνας Πλάτων”, που θα χρησιμοποιηθεί ως χώρος εστίασης του Μουσείου, έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας». Ο συνολικός προϋπολογισμός, συμπεριλαμβανομένου του κόστους των απαλλοτριώσεων και των μελετών, καθώς και των εθνικών πόρων που διετέθησαν σε εύρος 20ετίας, ξεπερνά τα 30.000.000 ευρώ.
Ειδήσεις σήμερα
Το μήνυμα Μητσοτάκη για την Ημέρα των Ένοπλων Δυνάμεων
Προκαταβολή αποζημίωσης και για πυρόπληκτους αγρότες στην Ηλεία