Ο προηγούμενος φωτισμός του ναού, από το 2004, είχε αλλοιώσεις και φυσικές φθορές, συνεπώς θεωρήθηκε απαραίτητη η εκπόνηση νέας μελέτης φωτισμού. Η νέα μελέτη περιλαμβάνει τον Ναό του Ποσειδώνα, τα οχυρωματικά τείχη και τα ερείπια του αρχαίου οικισμού.
Ομως, λόγω του ότι γίνονται έργα αναστήλωσης των τειχών σε μεγάλο τμήμα της αρχαίας πόλης, η νέα μελέτη φωτισμού, που εγκαινιάζεται απόψε, αφορά στην πρώτη φάση και περιλαμβάνει τον ναό και μέρος των τειχών. Από πλευράς μας δεν κρίθηκε απαραίτητο να φωτιστεί το φυσικό τοπίο, το ακρωτήρι, επειδή δεν έχει μνημειακό χαρακτήρα, όπως ο Ιερός Βράχος της Ακρόπολης, που φέρει ιερά και μνημεία, όπως την Κλεψύδρα, το αρχαίο θέατρο του Διονύσου και άλλα, στις παρυφές του.
Ο Ναός του Ποσειδώνα στέκει περήφανα στα βράχια του ακρωτηρίου και είναι κυρίως ορατός από τη ΒΔ κατεύθυνση, καθώς πλησιάζει κανείς από την παραλιακή οδό, αλλά και από τη θάλασσα που τον περιτριγυρίζει. Είναι ορατός από κοντινές, μα κυρίως από μακρινές αποστάσεις. Αυτό προσδιορίζει και επιβάλλει η ένταση φωτισμού να είναι σε σχετικά υψηλά επίπεδα, για να γίνεται αντιληπτός από μακριά. Επίσης, για να ξεχωρίσουν τα τείχη, το ιερό και η κρηπίδα από το σύνολο, επελέγη διαφορετική θερμοκρασία θερμού λευκού χρώματος, έτσι ώστε οι μεν κίονες να φωτίζονται με ψυχρότερο λευκό φως, η κρηπίδα με ουδέτερο λευκό και τα τείχη με πιο θερμό.
Επιδιώξαμε ο φωτισμός να είναι πλήρως εναρμονισμένος με το μνημείο, να μην αλλοιώνει, ούτε να παρεμβαίνει στον χαρακτήρα του. Μέλημά μας κατά την εκπόνηση της μελέτης αποτέλεσε και το γεγονός τα φωτιστικά σώματα να βρίσκονται σε διακριτικές θέσεις, ώστε να μη δημιουργούν όχληση στους επισκέπτες κατά τη διάρκεια της ημέρας, δηλαδή τις ώρες επισκεψιμότητας. Αυτό προϋποθέτει τα φωτιστικά σώματα να είναι μικρού σχετικά μεγέθους και λιτού σχήματος, αλλά και τα στοιχεία της εγκατάστασης (βάσεις) να είναι διακριτικά σε μέγεθος, χρώμα, ώστε να μην αποτελούν όχληση κατά την περιήγηση των επισκεπτών και να είναι αρμονικά ενταγμένα στο περιβάλλον.
Πέθανε ο συγγραφέας Βασίλης Λιόγκαρης
Τα φωτιστικά σώματα έχουν τοποθετηθεί σε κατάλληλα σημεία σε συνεργασία με τους υπεύθυνους αρχαιολόγους, για την απρόσκοπτη λειτουργία του αρχαιολογικού χώρου ,αλλά και τη σωστή φωτοδότηση του μνημείου. Ολη η ηλεκτρολογική εγκατάσταση είναι καινούργια, όπως και οι πίνακες ελέγχου. Χρησιμοποιήθηκαν 38 φωτιστικά σώματα των 25-60 W το καθένα, ολικής ισχύος 1.740 W.
Ο φωτισμός ελέγχεται από αστρονομικό ρολόι και ανάβει κάθε βράδυ με τη δύση του ήλιου και σβήνει με την ανατολή. Η μελέτη φωτισμού καθώς και η προμήθεια και η ηλεκτρολογική εγκατάσταση των φωτιστικών σωμάτων έγιναν με την ευγενική χορηγία της εταιρίας METLEN-Μυτιληναίος.
Παρουσία Μητσοτάκη τα εγκαίνια
Οπως είχε γράψει ο «Ε.Τ.» στις 21 Αυγούστου, απόψε Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου, στις 19:30, πραγματοποιούνται τα εγκαίνια του έργου του νέου φωτισμού του Ιερού του Ποσειδώνα στο Σούνιο. Την επιμέλεια του φωτισμού ανέλαβε η διεθνώς καταξιωμένη Ελευθερία Ντεκώ. Η φωταγώγηση του ναού θα προβληθεί διεθνώς, καθώς πολλά μουσεία, πανεπιστήμια και εκπαιδευτικά ιδρύματα, πολιτιστικά κέντρα, επιμελητήρια από όλο τον κόσμο και διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία θα μεταδώσουν ζωντανά την εκδήλωση. Στην Ελλάδα, θα προβληθεί ζωντανά από την ΕΡΤ, καθώς και μέσω του συνδέσμου «Ενα ταξίδι στο φως» στο YouTube.
Τα εγκαίνια θα τελέσει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσία της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, και καλεσμένων από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Η εκδήλωση της φωταγώγησης θα κλείσει με τη συναυλία του διακεκριμένου Ελληνα συνθέτη Σταύρου Ξαρχάκου, ο οποίος θα παρουσιάσει μουσική σύνθεση που αποδίδει φόρο τιμής στην πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας. Τη συναυλία θα πλαισιώσουν κορυφαίοι Ελληνες καλλιτέχνες, όπως ο Δημήτρης Μπάσης, η Ηρώ Σαΐα και ο Ζαχαρίας Καρούνης, πολυμελής χορωδία και ορχήστρα εγχόρδων και πνευστών, υπό την καθοδήγηση του Σταύρου Ξαρχάκου.
Ειδήσεις σήμερα
Πέτρος Φιλιππίδης: Οι δηλώσεις του λίγο πριν την επιστροφή του στο θεατρικό σανίδι [βίντεο]