Ο Παναγιώτης Παπαδόπουλος, πρόεδρος-διευθύνων σύμβουλος και ιδρυτής των Εκπαιδευτηρίων «Ο Πλάτων», παρασημοφορήθηκε ως αξιωματικός του Τάγματος του Ακαδημαϊκού Φοίνικα της Γαλλικής Δημοκρατίας για την προσφορά του στην Παιδεία και ειδικότερα για τη συμβολή του στην υλοποίηση κοινών ελληνογαλλικών δράσεων στη σχολική εκπαίδευση.
Το παράσημο επέδωσε στον τιμώμενο ο Νικολά Εϊμπαλέν, σύμβουλος πολιτιστικής συνεργασίας και πολιτιστικής δράσης και διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδας, σε ειδική τελετή, που έγινε στις 11 Απριλίου, στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών. Ο κ. Παπαδόπουλος, από την πλευρά του, απέδωσε στον κ. Εϊμπαλέν την προτομή της θεάς Υγείας -αντίγραφο του γνήσιου έργου του Σκόπα από το Αρχαιολογικό Μουσείο Τεγέας-, ένα αριστούργημα της αρχαιοελληνικής γλυπτικής που βρέθηκε στον Ναό της Αλέας Αθηνάς στον τόπο καταγωγής του, που τον κάνει να νιώθει υπερήφανος που είναι Ελληνας και του δίνει δύναμη και έμπνευση. Γι’ αυτό, άλλωστε, έχει και πάνω στο γραφείο του την κεφαλή της θεάς Υγείας να τον συντροφεύει στην καθημερινότητά του στα Εκπαιδευτήρια «Ο Πλάτων», που ίδρυσε πριν από 53 χρόνια και από τότε έως σήμερα αποτελεί ένα ιδιωτικό εκπαιδευτικό ίδρυμα που είναι πρότυπο για τα καινοτόμα εκπαιδευτικά προγράμματά του, τον «ανοιχτό» χαρακτήρα του και την πολυπολιτισμική Παιδεία που προσφέρει στους μαθητές του, δημιουργώντας πολίτες του κόσμου.
Με αφορμή το σημαντικό γεγονός της διάκρισης, μοιραστήκαμε με τον βραβευμένο μερικές από τις πιο σημαντικές στιγμές της ζωής του.
Ο Παναγιώτης Παπαδόπουλος γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πελοπόννησο. Η καταγωγή του από την ιστορική Τεγέα -την ισχυρότερη πόλη της Αρχαίας Αρκαδίας- και τα χρόνια που έζησε εκεί, δίπλα στα αρχαία μνημεία όπου ήταν το πατρικό του -οι ανασκαφές της Γαλλικής Αρχαιολογικής Εταιρίας βρίσκονταν στο προσκεφάλι του όπως ο ίδιος λέει χαριτολογώντας-, σημάδεψαν την ψυχή και το μυαλό του. Αγάπησε βαθιά την Ιστορία και την αρχαιοελληνική γραμματεία, τις οποίες μελέτησε από τη νεανική του ηλικία, ενστερνίστηκε τη φιλοσοφία των μεγάλων διδασκάλων της αρχαιότητας και ακολούθησε στη ζωή του τον δρόμο του πνεύματος και των γραμμάτων. Από εκεί ξεκίνησε και η άρρηκτη σχέση του με τη γαλλική κουλτούρα, καθώς οι εικόνες των Γάλλων αρχαιολόγων στις ανασκαφές έμειναν ανεξίτηλες στη μνήμη του. «Πώς να μην αγαπήσω τη Γαλλία όταν έβλεπα τους αρχαιολόγους να σκάβουν τη γη, να φέρνουν στο φως πολύτιμα ευρήματα, να τα καθαρίζουν με το πινελάκι τους και να συνδέουν την Ελλάδα των 2.500 χρόνων πριν με το σήμερα…», λέει ο ίδιος στον «Ε.Τ.» της Κυριακής.
Οντας νεαρός δάσκαλος, έφθασε το ’60 στην πρωτεύουσα. Το στενό πλαίσιο του δημόσιου χαρακτήρα της εκπαίδευσης δεν τον εμπνέει και αποφασίζει να ακολουθήσει έναν δικό του δρόμο. Ευρυμαθής, λάτρης του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, αλλά και ανήσυχο επιχειρηματικό πνεύμα όπως είναι, αποφασίζει να δημιουργήσει το δικό του σχολείο.
ΤΙ ΔΙΑΒΑΣΑ
Πρωτοπόρος και οραματιστής, ονειρεύθηκε ένα σχολείο που να διαπνέεται από ένα προοδευτικό πνεύμα και να έχει τη «ματιά» του σε έναν κόσμο πέρα από τα ελληνικά σύνορα.
Ετσι, τον Σεπτέμβριο του ’69 ίδρυσε τα Εκπαιδευτήρια «Ο Πλάτων», σε ένα αναπαλαιωμένο νεοκλασικό οίκημα στον Φάρο του Ψυχικού. Το όνομα του σχολείου τού έρχεται στο μυαλό αβίαστα, καθώς για εκείνον ο αρχαίος Ελληνας φιλόσοφος -που ίδρυσε το διασημότερο «πανεπιστήμιο» του Ελληνισμού, την Ακαδημία του Πλάτωνος, και οι ιδέες του άσκησαν τεράστια επιρροή στην αρχαία ελληνική Φιλοσοφία και στη δυτική φιλοσοφική παράδοση γενικότερα- ήταν η ιδεατή προσωπικότητα που θα σηματοδοτούσε το δικό του εγχείρημα στον χώρο της Παιδείας.
Αρχικά δημιουργεί το Νηπιαγωγείο και το Δημοτικό και στην πορεία του χρόνου, καθώς οι μαθητές του μεγαλώνουν, μεγαλώνει και το σχολείο. Η λειτουργία του Γυμνασίου αρχίζει το 1977. Δύο χρόνια μετά, το 1979, το σχολείο αποκτά νέες εγκαταστάσεις στα Γλυκά Νερά, σε έναν χώρο κοντά στην πόλη, αλλά και μέσα στη φύση. Ακολουθεί η λειτουργία του Λυκείου το 1981 και η νέα εποχή του σχολείου, που ενσωματώνει επιλεκτικά τις πιο σύγχρονες εκπαιδευτικές μεθόδους διεθνώς, για να γαλουχήσει Ελληνες πολίτες του κόσμου. Τα Εκπαιδευτήρια «Ο Πλάτων» γίνονται World School, καθώς είναι το πρώτο σχολείο που εισάγει τις σπουδές IB από το Δημοτικό στο εκπαιδευτικό του πρόγραμμα.
Νέα γενιά
Το όραμά του για ένα ιδιωτικό εκπαιδευτικό ίδρυμα που θα διδάσκει στους μαθητές αξίες ζωής και θα τους προσφέρει γνώσεις για να γίνουν ελεύθερα σκεπτόμενοι άνθρωποι, δημοκράτες πολίτες, με προοπτική για ένα επιτυχημένο μέλλον, γίνεται πραγματικότητα.
Σήμερα στο τιμόνι του σχολείου, εκτός από τον ίδιο, βρίσκεται η δεύτερη γενιά της οικογένειας, η μεγαλύτερη κόρη του, Βάσια Παπαδοπούλου, διευθύντρια Σπουδών, ο ανιψιός του, Μιχάλης Παπαδόπουλος, διευθυντής Λειτουργιών, και η μικρότερη κόρη του, Αννα, διευθύντρια Εγγραφών. Και οι τρεις τους γαλουχήθηκαν μέσα στο σχολείο, έκαναν σπουδές και μεταπτυχιακά στο εξωτερικό και είναι οι άξιοι συνεχιστές του έργου του, βάζοντας τη δική τους σφραγίδα στη σύγχρονη εποχή του σχολείου.