Τα εύσημα ανήκουν στον Ιταλό παπυρολόγο Γκρατσιάνο Ρανόκια, σύμφωνα με τον οποίο ο Πλάτωνας ενταφιάστηκε στην «Ακαδημία» που φέρει το όνομά του στην Αθήνα, σε κήπο πλησίον του «ναού των Μουσών».
Με μετριοπάθεια και ψυχραιμία υποδέχτηκε ο πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, δρ Κώστας Πασχαλίδης, την είδηση σχετικά με τις νέες πληροφορίες που τοποθετούν τον τάφο του Πλάτωνα στον χώρο της Ακαδημίας Πλάτωνος στην Αθήνα.
Πέθανε ο συγγραφέας Βασίλης Λιόγκαρης
Μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο έγκριτος αρχαιολόγος ναι μεν ισχυρίστηκε ότι υπήρχαν ήδη πηγές εφάμιλλες με αυτές που αποκαλύφθηκαν στη νότια Ιταλία, ωστόσο δεν μείωσε σε καμία περίπτωση την επιτυχία των Ιταλών συναδέλφων του, αλλά στάθηκε στην ανάγκη ανεύρεσης πόρων για την κάλυψη των ερευνητικών αναγκών.
«Το ότι ο τάφος του Πλάτωνα βρισκόταν στην Ακαδημία δεν είναι κάτι άγνωστο για τους αρχαιολόγους. Ο Διογένης Λαέρτιος, στις αρχές του 3ου αιώνα μ.Χ., αναφέρει ότι ο Πλάτωνας θάφτηκε στην Ακαδημία, όπου ζούσε τον περισσότερο χρόνο της ζωής του», ισχυρίζεται ο δρ Πασχαλίδης και υπερθεματίζει: «Το ίδιο λέει και ο Παυσανίας, ότι, δηλαδή, ο Πλάτωνας θάφτηκε όχι μακριά από την Ακαδημία. Το σημαντικό είναι ότι έχουμε μια τεχνολογία με την οποία πέτυχαν οι άνθρωποι να διαβάσουν ένα κείμενο χιλίων λέξεων περισσότερο από τους προηγούμενους, που διάβασαν το κείμενο από τον ίδιο πάπυρο με άλλη τεχνολογία. Και ότι μπορεί να ζήσουμε να μάθουμε κείμενα άγνωστα από τη βιβλιοθήκη του Πείσωνα, του πλούσιου ιδιοκτήτη της βίλας, που θα είναι φιλοσοφικά, γιατί τον ενδιέφερε κυρίως η φιλοσοφία και δη η επικούρεια».
Στη συνέχεια, ο δρ Πασχαλίδης έδωσε στο κοινό τα φώτα της γνώσης του γύρω από τον περίφημο πάπυρο που εξετάστηκε με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας και έφερε στην επιφάνεια τόσο συγκεκριμένες πληροφορίες: «Ο πάπυρος φέρεται να λέει ότι ο τάφος του Πλάτωνα βρίσκεται κοντά στο τέμενος των Μουσών στην Ακαδημία του. Ο Ολυμπιόδωρος ο Αλεξανδρεύς, στον σχολιασμό του για τον Πλάτωνα, φέρεται να λέει ότι, φτάνοντας στην Αθήνα, ο Πλάτωνας ίδρυσε διδασκαλείο στην Ακαδημία και σε μέρος αυτού το τέμενος για τις Μούσες. Στην πραγματικότητα, όλη η Ακαδημία θεωρείται τέμενος των Μουσών, ο χώρος της γνώσης, σαν να λέμε».
Συνεχίζοντας, επισήμανε την αξία διοχέτευσης πόρων για τη συνέχιση των αρχαιολογικών ερευνών: «Αυτό που μπορούμε να πούμε ως ΣΕΑ είναι ότι υπάρχει ανάγκη προστασίας και εποπτείας κάθε δυνατού έργου σε μια ζώνη κηρυγμένη, όπως η ζώνη της Ακαδημίας Πλάτωνος, ότι χρειάζεται προσωπικό και πως είναι τεράστια σημασία να δίνουμε σεβασμό και προληπτική προσοχή σε τέτοιους χώρους».
Ειδήσεις σήμερα
Ομόνοια: Κινηματογραφική καταδίωξη από ταράτσα σε ταράτσα [βίντεο]
Κασσελάκης: Επίσκεψη στο νοσοκομείο της Κω – «Χρειάζεται ριζική επανεκκίνηση του ΕΣΥ»