Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΥ
Η έκθεση, φόρος τιμής στην Επανάσταση του 1821, ξεκίνησε την πορεία της από την Καλαμάτα, όπου είχαμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε τα έργα του Νίκου Φλώρου δίπλα στα μοναδικά κομμάτια της συλλογής με ελληνικές παραδοσιακές ενδυμασίες της Βικτωρίας Καρέλια.
Η έκθεση σημείωσε πολύ μεγάλη επιτυχία, με την επισκεψιμότητα να βρίσκεται στα ύψη, ενώ απέσπασε πλήθος διθυραμβικών σχολίων από ανθρώπους του πολιτισμού και όχι μόνο. Ανάμεσα στους επισκέπτες και η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Τώρα οι «Ηρωες από μέταλλο» ταξιδεύουν στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας, όπου από σήμερα θα φιλοξενούνται στο ιστορικό δημαρχείο της πόλης.
Η έκθεση αυτή προέκυψε ύστερα από πρόσκληση της αυστραλιανής κυβέρνησης, της Αρχιεπισκοπής της Αυστραλίας αλλά και του δημάρχου Σίδνεϊ προς τον Νίκο Φλώρο, ο οποίος και την αποδέχτηκε αμέσως, ώστε η έκθεση να παρουσιαστεί στο Δημαρχείο του Σίδνεϊ, σε συνέχεια του εορτασμού των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.
Κουτάκια αναψυκτικών
Τα μοναδικά γλυπτά του Νίκου Φλώρου, φτιαγμένα από μεταλλικό ύφασμα που ο ίδιος δημιούργησε μετατρέποντας σε ίνες το αλουμίνιο από κουτάκια αναψυκτικών, μαγνητίζουν αμέσως το βλέμμα του επισκέπτη. Είναι οι ήρωες της Επανάστασης μέσα από τα μάτια και τη μοναδική τεχνική του Νίκου Φλώρου, ο οποίος την κατοχύρωσε πριν από πολλά χρόνια στη Νέα Υόρκη.
Αν και φτιαγμένα από ταπεινά ανακυκλώσιμα υλικά, τα έργα του είναι υπέρλαμπρα ψηφιδωτά, λες και δημιουργήθηκαν από πολύχρωμους, πολύτιμους λίθους. Είναι οι γλυπτές ενδυμασίες της Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας, της Πανωραίας Χατζηκώστα, που είναι γνωστή και ως «Ψωροκώσταινα» ή «Ψαροκώσταινα», τα ανάγλυφα πορτρέτα του Γέρου του Μοριά, της Δέσπως Τζαβέλα, που σε διαπερνούν με το βλέμμα τους. Ο Νίκος Φλώρος δεν δίστασε να αναπαραστήσει και σύμβολα. Θέλησε τη δική του γαλανόλευκη σημαία «αιματοράντιστη και γεμάτη ξέφτια», αλλά «υπερήφανη και κυματίζουσα», ενώ η γλυπτή αναπαράσταση της ίδιας της έννοιας της Ελευθερίας στέκει δαφνοστεφανωμένη.
Στα παραπάνω έργα προστέθηκαν ειδικά για την έκθεση της Αυστραλίας και άλλα έργα, ανάμεσα στα οποία και το μοναδικό σε τεχνοτροπία πορτρέτο της βασίλισσας Ελισάβετ II, το οποίο και θα εκτεθεί για πρώτη φορά στο κοινό.
«Το μήνυμα του 1821 είναι ότι για να έχεις την ελευθερία σου πρέπει να μάχεσαι κάθε μέρα γι’ αυτήν», λέει ο Νίκος Φλώρος στον «Ε.Τ.» της Κυριακής. «Τα σύγχρονα δεσμά είναι τα καλώδια της τεχνολογικής δικτύωσης. Ο σημερινός άνθρωπος οδεύει σε τεχνολογική σκλαβιά, στην εικονική πραγματικότητα της απόλυτης απομόνωσης. Προς ένα Matrix όχι κινηματογραφικό, αλλά αληθινό. Ο σκλάβος δεν καταλαβαίνει ότι είναι σκλάβος. Αν ο άνθρωπος δεν αφυπνιστεί και δεν κάνει την επανάστασή του, τότε θα ζήσει τη χειρότερη σκλαβιά στην ιστορία του».
«Καθώς τα έργα αναπαριστούν ήρωες που έχει εξυμνήσει η παγκόσμια κοινότητα, η δουλειά που έπρεπε να κάνω ήταν πολυδιάστατη», συνεχίζει ο Νίκος Φλώρος. «Προϋπέθετε ιστορική έρευνα, μελέτη απομνημονευμάτων αλλά και χρόνο. Χρόνο να αφουγκραστώ τον χαρακτήρα και τα συναισθήματα αυτών των ηρώων, ώστε να τα αποτυπώσω στα έργα μου. Στη σημερινή κρίσιμη εποχή, συμπορευόμαστε όλοι μαζί, για να έχουμε το βέλτιστο αποτέλεσμα για την πατρίδα μας, έχοντας την πεποίθηση ότι η ανάδειξη της χώρας μας μέσα από καλλιτεχνικά γεγονότα υψηλού κύρους και διεθνούς εμβέλειας είναι μια σταθερή στρατηγική που μπορεί να αποφέρει πολλαπλά οφέλη, σε πολιτικό, πολιτιστικό και οικονομικό επίπεδο».
Ο Νίκος Φλώρος έχει αποδείξει εδώ και χρόνια ότι η τέχνη του δεν γνωρίζει σύνορα, καθώς η δική του σουρεαλιστική pop art τεχνική, που συνιστά και την υπογραφή του, έχει ταξιδέψει σε δεκάδες μέρη ανά τον κόσμο. Ετσι και οι «Ηρωες από μέταλλο» ανοίγουν τα φτερά τους, με πρώτο σταθμό την Αυστραλία και πρωταρχικό σκοπό την εξύμνηση του ιδεώδους της ελευθερίας, που τόσο πλήττεται στις μέρες μας.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr