Με τη σκηνοθετική ματιά του Κωνσταντίνου Ρήγου, λιμπρέτο του Πέτρου Βουνισέα, τα σημερινά «Φτηνά τσιγάρα» είναι μια «ρομαντική οπερέτα» σε 34 σκηνές, για την οποία ο συνθέτης Παναγιώτης Καλαντζόπουλος έγραψε 16 νέα τραγούδια, που ήρθαν να προστεθούν στα αγαπημένα και πολυακουσμένα τραγούδια «Summertime in Prague» και «Λευκό μου γιασεμί», που είχε ερμηνεύσει υπέροχα η Ελλη Πασπαλά, στο ξεχωριστό σάουντρακ της ταινίας. Τραγούδια για ανεκπλήρωτους έρωτες, με ήρωες που φιλοσοφούν, βρίζουν, διεκδικούν τον ρομαντισμό, ερωτεύονται και ικανοποιούνται με τα ελάχιστα, καπνίζοντας πάντα φτηνά τσιγάρα.
«Ηθελα να γράψω τραγούδια γοητευτικά, ειλικρινή. Καθαρά τραγούδια», λέει ο Παναγιώτης Καλαντζόπουλος στον «Ε.Τ.» της Κυριακής, με αφορμή τη νέα εκδοχή της ταινίας σε μορφή μιούζικαλ. «Κράτησα από το παλιό σάουντρακ μόνο ό,τι έβρισκα πετυχημένο και έγραψα τραγούδια σαν να επρόκειτο για καινούργιο έργο. Π.χ. κράτησα τον ερμαφρόδιτο ήχο πιάνο-βιμπράφωνο και τον λυρικό μελωδισμό. Περάσαμε με τον Πέτρο Βουνισέα τη βωμολοχία του έργου στα τραγούδια. Αυτό έχει ένα ρίσκο, αλλά στη διάρκεια ενός μιούζικαλ έχει και ενδιαφέρον. Οπως διαφαίνεται από τα μέλη του θιάσου, τους μουσικούς και από τον κόσμο του ΚΠΙΣΝ, κατά τη διάρκεια των προβών, κάτι φαίνεται ότι καταφέραμε».
Τι μας κάνει να επιστρέφουμε σε αγαπημένα παλιότερα τραγούδια, ταινίες, θεατρικά;
Επιστρέφουμε πάντα σε ό,τι νιώθουμε αληθινό και καθαρό. Τα παλιά τραγούδια, οι παλιές ταινίες είχαν λιγότερο εγωισμό, λιγότερη πόζα και σίγουρα έλεγαν μια ιστορία. Γι’ αυτό παίζονται και τραγουδιούνται ακόμα και σήμερα. Στα περισσότερα τραγούδια της εποχής μας κυκλοφορεί μέσα τους, αντί για ποίηση, εξυπνάδα και παντού ένα εγώ, εγώ, εγώ… Μία ανάγκη για δικαίωση και αποθέωση, που στο τέλος δεν αφορά κανέναν.
Eχεις ονομάσει «Φτηνά τσιγάρα» μια ταινία «ανδρικού ρομαντισμού». Τι θέλεις να πεις με αυτό και πόσο, 22 χρόνια μετά το σκηνικό της Αθήνας, όπου γυρίστηκε η ταινία, έχει αλλάξει;
Ανδρικός ρομαντισμός είναι η γενναιότητα ενός άνδρα να δεχτεί τη θηλυκή, συναισθηματική του πλευρά. Nα εκφράσει, δηλαδή, χωρίς αναστολές και κρατήματα, τρυφερότητα, νοιάξιμο, θυσία. Να εκτεθεί στο εφήμερο για πάντα. Oσο για την Αθήνα, η ζωή η ίδια έχει αλλάξει και η Αθήνα έβλεπε τότε την ασχήμια της στον καθρέφτη και πήγε και έκανε πλαστικές και έγινε χειρότερη. Η Αθήνα πήρε τον κατήφορο από την αντιπαροχή και μετά και δεν έχει πια σταματημό. Το ότι στη συμβολική στιγμή του τελευταίου καλοκαιριού του 20ού αιώνα άθελά μας με τα «Φτηνά τσιγάρα» καταγράφτηκε εκείνη η εικόνα της έχει ενδιαφέρον, αλλά δεν γυρίζουν πίσω οι δείκτες του ρολογιού. Και όπως φαίνεται, ο κατήφορος έχει πάρει φόρα και δεν σταματάει.
Η ταινία άφησε πίσω της αγαπημένα τραγούδια με την Ελλη Πασπαλά, που τραγουδάμε ακόμα. Νιώθεις δικαίωση γι’ αυτό;
Δεν με ενδιαφέρει η δικαίωση, ούτε όταν τα γράφω ούτε όταν τα υπογράφω. Με ενδιαφέρουν η εμπειρία και η δόνηση. Το τραγούδι και η διάρκειά του, αν εξακολουθεί να υπάρχει ύστερα από καιρό, με ευχαριστεί σαν να έκανε κάτι ένας παλιός μου φίλος που τελικά άξιζε.
Πώς ήταν η καραντίνα για εσένα, η πανδημία και όλες οι αλλαγές που έφερε στη ζωή μας;
Η παραγγελία της Εναλλακτικής Σκηνής του Πολιτιστικού Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος ήταν μια σανίδα σωτηρίας για εμένα κατά έναν τρόπο αυτήν τη δύσκολη περίοδο. Με ανάγκασε η δύναμη της παραγγελίας να ξυπνάω και να κοιμάμαι με τα καινούργια αυτά τραγούδια στο μυαλό μου και να μην πηγαίνουν οι ώρες μου χαμένες μπροστά σε μια τηλεόραση με το βάρος της απομόνωσης. Γι’ αυτό νιώθω τυχερός και ευγνώμων.
Πώς πιστεύεις ότι θα είναι η επόμενη ημέρα στη ζωή μας;
Μόνο ευχές μπορώ να κάνω. Είναι τόσο ασταθείς οι καιροί, που ασχολούμαι με το χωράφι μου, με τους φίλους μου, τους δικούς μου ανθρώπους και εύχομαι και προσεύχομαι να ξημερώνουμε υγιείς με καθαρό μυαλό και μια δουλειά που αγαπάμε.
Ετοιμάζεις κάτι άλλο μουσικά;
Συνέχεια δουλεύω καινούργια στιχάκια, καινούργια τραγούδια στο μυαλό μου. Εχω έναν σκληρό δίσκο γεμάτο demo και χαρτιά με στίχους παντού, έχω χυμούς, δόξα τω Θεώ.
Τι σου έχει λείψει περισσότερο τα τελευταία δύο χρόνια;
Αυτό που μου έχει λείψει δεν μπορώ να το έχω, γιατί δεν γυρνάνε πίσω οι δείκτες του ρολογιού. Ετσι, κοιτάω να είμαι παρών στο παρόν και να μην αφήνω το μυαλό μου να πηγαίνει βόλτα στη χώρα του ανέφικτου.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Ο Παναγιώτης Καλαντζόπουλος έχει μόνο καλά λόγια για τους συνεργάτες του: Για τον Ρένο Χαραλαμπίδη, που, όπως λέει, «γέννησε το έργο». Για τον Πέτρο Βουνισέα, «που έδωσε άπειρες ώρες και έκανε άπειρα χιλιόμετρα για το λιμπρέτο και τους στίχους». Για τον Κωνσταντίνο Ρήγο, «που έδωσε την εμπειρία, τη φαντασία και πολλές ιδέες στη μεταφορά της ταινίας στο θεατρικό σανίδι». Για τον Αλέξανδρο Ευκλείδη, «που στήριξε την ιδέα αρχικά μαζί με τον Γιώργο Κουμεντάκη σε αυτό το τολμηρό εγχείρημα για το ΚΠΙΣΝ». Ευχαριστεί, επίσης, τον Μιχάλη Παπαπέτρου, τη Λίλα Καραγγέλου και όλους τους συνεργάτες «που είχα την τύχη να γνωρίσω στην Εναλλακτική Σκηνή. Τα μέλη του θιάσου, ακάματους ηθοποιούς, τραγουδιστές (αλφαβητικά): Τάκης Βαμβακίδης, Αθηνά Βρούβα, Πάρις Θωμόπουλος, Idra Kayne, Σοφία Κουρτίδου, Θάνος Λέκκας, Κωνσταντίνος Μπιμπής, Δημήτρης Ναλμπάντης, Χριστίνα Στεφανίδη, Ιαν Στρατής και Ρένος Χαραλαμπίδης Τέλος, την Ορχήστρα Dream Team Σταύρο Λάντσια, Ανδρέα Πολυζωγόπουλο, Γιώργο Παλαμιώτη, Χρήστο Ραφαηλίδη, Θανάση Τσακιράκη και Χρήστο Βίγκο».
«Η ταινία δεν είχε πει την τελευταία της λέξη»
Το οξύμωρο με τα «Φτηνά τσιγάρα» είναι ότι προβλήθηκαν σε άδειες αίθουσες από το φθινόπωρο του 2000 στον κινηματογράφο «Απόλλων» στην οδό Σταδίου, λαμβάνοντας, κυρίως, κακές κριτικές:
«Αυτό είναι ένα μυστήριο. Η ταινία ήταν μια παταγώδης αποτυχία στις αίθουσες και 20 χρόνια μετά μια τεράστια επιτυχία στο Διαδίκτυο και στις αίθουσες, οπότε παίζεται τα καλοκαίρια. Ισως, ήταν μπροστά από την εποχή της. Ισως και να μην τη σήκωνε η εποχή της. Το ωραιότερο είναι ότι νέα παιδιά γνωρίστηκαν, ερωτεύτηκαν παντρεύτηκαν, με αυτήν την ταινία», λέει ο Παναγιώτης Καλατζόπουλος, ενώ ο σκηνοθέτης της ταινίας, Ρένος Χαραλαμπίδης, σημειώνει: «Τα “Φτηνά τσιγάρα”, που μου δίνουν όλες αυτές τις πολύ μεγάλες χαρές, είναι η ταινία μου που μου έχει δώσει και τις μεγαλύτερες θλίψεις… Εχασα την πίστη μου. Με συνέτριψε όλο αυτό. Τι να κάνεις, δηλαδή, όταν προβάλλεις μια ταινία και πάει άπατη; Επεσα, μου κόπηκαν τα φτερά. Σκέφτηκα ότι η ταινία ήταν ένα προσωπικό μου καπρίτσιο, μία προσωπική μου τρέλα. Και ότι απέτυχα στους στόχους μου. Ωστόσο, η ταινία δεν είχε πει την τελευταία της λέξη. Επρεπε να περάσουν αρκετά χρόνια από την παταγώδη εμπορική αποτυχία της, ώστε να κερδίσει σταδιακά ένα μεγαλύτερο κοινό, αρχικά χάρη στο βίντεο και κατόπιν στο Διαδίκτυο».
«Ερχονταν στον δρόμο», θυμάται ο Ρένος Χαραλαμπίδης, «έχοντας δει την ταινία προφανώς από βιντεοκλάμπ, και μου μιλούσαν. Και με το YouTube το όλο πράγμα εκτινάχτηκε!». Τα «Φτηνά τσιγάρα» πλέον μετρούν εκατομμύρια views και αποθεώνονται, κάθε προβολή τους σε θερινό σινεμά δημιουργεί το αδιαχώρητο, ενώ οι ατάκες τους έγιναν κλασικές και συνθήματα στους τοίχους: «Η ζωή ξέρει. Κι εγώ την εμπιστεύομαι».
Info
ΜΙΟΥΖΙΚΑΛ «ΦΤΗΝΑ ΤΣΙΓΑΡΑ»
Παναγιώτης Καλαντζόπουλος & Ρένος Χαραλαμπίδης
ΠΟΥ: Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ, ΚΠΙΣΝ
ΠΡΕΜΙΕΡΑ: 16/2
ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ: Εως τις 13/3
ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ: 20.30 (Κυριακή 6 & 13/3: 17.30 & 20.30)
ΛΙΜΠΡΕΤΟ: Πέτρος Βουνισέας
ΣΤΙΧΟΙ: Παναγιώτης Καλαντζόπουλος, Πέτρος Βουνισέας, Μιχάλης Γκανάς, Ελένη Ζιώγα
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ, ΚΙΝΗΣΙΟΛΟΓΙΑ, ΣΚΗΝΙΚΟ: Κωνσταντίνος Ρήγος
ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ: Απόστολος Μητρόπουλος
ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΦΩΤΙΣΜΩΝ: Περικλής Μαθιέλλης
ΑΦΗΓΗΤΗΣ: Ρένος Χαραλαμπίδης
ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ: €10 – €20
ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ: Ταμεία της ΕΛΣ (2130885700, καθημερινά 09.00-21.00), ticketservices.gr
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr