Η Ρένα Μόρφη συναντά το alter ego της, τη Σούλη Ανατολή, σε μια βραδιά όπου και οι δύο θα έχουν το ρόλο της απόλυτης πρωταγωνίστριας. Λίγο πριν ανέβει και πάλι στη φιλόξενη σκηνή του «Σταυρού του Νότου» η Ρένα Μόρφη συστήνει τη Σούλη Ανατολή στους αναγνώστες του «Ε.Τ.» της Κυριακής: «Σούλη Ανατολή είναι ο τίτλος του πρώτου μου προσωπικού δίσκου και κατ’ επέκταση η περσόνα που έχω υιοθετήσει για την παρουσίασή του στις ζωντανές μου εμφανίσεις. Εκτός απ’ αυτό, Σούλη Ανατολή είναι και το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο που χρησιμοποιούσε η γιαγιά μου, Κερασία Κουτσελίνη, όταν ασχολήθηκε με το τραγούδι στον Βόλο τη δεκαετία του ’50. Είναι ένα εύηχο όνομα και τίτλος που σε ταξιδεύει στο άκουσμά του σε διάφορα μέρη και εποχές, όπως ακριβώς και το ομώνυμο άλμπουμ.
Πρωταγωνίστρια στη σκηνή αυτή τη φορά. Ποια η διαφορά σε σχέση με άλλες εμφανίσεις με τους Imam;
Σίγουρα είναι ένα μεγάλο βήμα για μένα, κυρίως μέσα στο μυαλό μου και όχι στην πράξη. Με τους Imam Baildi έχουμε κάνει πολλές περιοδείες σε Ελλάδα και εξωτερικό, έχοντας τραγουδήσει σε πάνω από 25 χώρες, και αυτή η εμπειρία θα έπρεπε να μου έχει δώσει την αυτοπεποίθηση για να ξεκινήσω κάτι προσωπικό από ένα σκαλάκι πιο ψηλά. Προτιμώ όμως να το βλέπω σαν ένα νέο ξεκίνημα που με βάζει πάλι στην αφετηρία. Το βρίσκω πιο τίμιο και πολύ πιο ενδιαφέρον.
Το κεφάλαιο Imam Baildi πώς θα συνεχιστεί, παράλληλα με τις σολιστικές εμφανίσεις;
Εχουμε πολλά σχέδια, αφού ήδη βρισκόμαστε στο στούντιο για τον καινούργιο μας δίσκο με τους Imam Baildi, καθώς ετοιμάζουμε την πέμπτη περιοδεία μας στην Ευρώπη και συγκεκριμένα σε Γερμανία, Γαλλία, Βέλγιο, Ελβετία, Αγγλία κ.λπ. Εχουμε αποκτήσει κοινό στην Ευρώπη, που κάθε χρόνο αυξάνεται και αποτελείται από Ελληνες αλλά και ξένους, κάτι που ανοίγει τους ορίζοντές μας κάθε χρόνο και σε διαφορετικές πόλεις. Και αυτό το έχουμε καταφέρει αποκλειστικά με τη δύναμη των ζωντανών εμφανίσεων με πολύ κόπο και ακόμη περισσότερα χιλιόμετρα!
Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στη Ρένα Μόρφη των Imam και τη Σούλη Ανατολή;
Ως Ρένα είμαι κομμάτι των Imam Baildi. Ως Σούλη ανοίγω τα φτερά μου σε νέες μουσικές περιπέτειες!
Ποια είναι η σχέση σου με τα παλιά τραγούδια;
Από παιδί ανακάλυπτα και παθιαζόμουν με μουσικές που δεν ήταν της μόδας: Χατζιδάκις, Λένα Πλάτωνος, Tom Waits ήταν για μένα τρομερά πιο αξιοθαύμαστα από τις επιτυχίες των 00s. Ο ίδιος ο Χατζιδάκις με οδήγησε στο ρεμπέτικο και αργότερα στο λαϊκό του ’60 και του ’70 και εδώ και χρόνια κάθε μέρα ανακαλύπτω τον τεράστιο πλούτο αυτών των δεκαετιών. Hταν ακόμη οι εποχές που οι συνθέτες ήταν πρώτο όνομα στη μαρκίζα. Νομίζω πως η αποκαθήλωσή τους από την πρώτη θέση ήταν κι αυτή που έφερε τη μετέπειτα κρίση στη δημιουργία. Με ενθουσιάζει να διαβάζω ιστορίες και λεπτομέρειες για εκείνη την εποχή. Ιντριγκες, παρεξηγήσεις, ημιμάθεια, παράλληλα όμως οργασμός δημιουργίας και μουσικής παραγωγής που μας άφησε μια τεράστια κληρονομιά.
17 Νοεμβρίου 1973: Τα τραγούδια που συνδέθηκαν με την Εξέγερση του Πολυτεχνείου [βίντεο]
Γενικά, ποια είναι για εσάς τα συστατικά του καλού τραγουδιού;
Το βασικό συστατικό του τραγουδιού που θέλω να τραγουδάω είναι να είναι λαϊκό. Πολλές φορές έχω αναρωτηθεί τι σημαίνει λαϊκό, πού εντάσσεται και γιατί. Είναι αυτό που ακούν οι φτωχοί; Αυτό που γράφουν οι ταλαιπωρημένοι μάγκες; Αυτό που ακούν στα «σκυλάδικα»; Αρνούμαι όλες αυτές τις ταμπέλες με επιχειρήματα αλλά ας μην τα παραθέτω γιατί χρειάζεται μεγάλη συζήτηση. Εχω καταλήξει ότι λαϊκό τραγούδι είναι αυτό που ενώνει τις ψυχές των ανθρώπων. Που δημιουργεί κοινό συναίσθημα και αναμνήσεις, ανεξάρτητα από το πού προέρχεται ή τι βιώνει ο κάθε ακροατής. Δεν έχει σημασία αν θα έχει μπουζούκια μέσα ή βιολιά. Σημασία έχει να συγκινεί ειλικρινά και αυθόρμητα. Τέτοια τραγούδια θέλω να τραγουδάω.
«Σας καλωσορίζουμε σε ένα πάντρεμα Ανατολής και Δύσης»
Η Ρένα Μόρφη παρουσιάζει το πρόγραμμά της στο club του «Σταυρού του Νότου» και το νέο της δίσκο «Σούλη Ανατολή» και απευθύνει κάλεσμα στο κοινό.
«Την Τρίτη 21 Μαρτίου καλωσορίζουμε επισήμως την άνοιξη με την τελευταία από τις εμφανίσεις μας στο “Σταυρό του Νότου” σε γιορτινή διάθεση, όπως πάντα. Παρουσιάζουμε όλα τα τραγούδια του προσωπικού μου δίσκου. Επτά καινούργια τραγούδια και τρεις διασκευές που ανακατεύουν Ανατολή και Δύση, παρελθόν και μέλλον. Πρόκειται για ένα μουσικό πάντρεμα εμπνευσμένο από το κλασικό λαϊκό τραγούδι και την παραδοσιακή κουβανέζικη μουσική, που, ενώ αρχικά φαντάζει περίεργο ή φολκλόρ, το αποτέλεσμα είναι τόσο φυσικό και οικείο που σου κάνει εντύπωση πως τελικά δύο χιλιομετρικά αντίθετοι κόσμοι είναι τόσο κοντά σε συναισθήματα και ταμπεραμέντο.
Την παραγωγή του δίσκου επιμελήθηκαν οι Imam Baildi, ενώ τα τραγούδια υπογράφουν, κατά κύριο λόγο, ο Δημήτρης Μπαλογιάννης και ο Φοίβος Δεληβοριάς.
Οι συντελεστές του δίσκου βρίσκονται επί σκηνής και στις ζωντανές μας εμφανίσεις. Ο Ορέστης Μπενέκας στη φαρφίσα, ο Λάμπης Κουντουρόγιαννης στην ηλεκτρική κιθάρα, ο Δημήτρης Μπαλογιάννης στην κλασική κιθάρα και οι Αγγελος Πολυχρόνου και Carlos Menendez στα κρουστά. Ο τελευταίος, με καταγωγή από την Κούβα, μας έχει εμπλουτίσει το ρυθμικό ρεπερτόριο, έτσι το υπόλοιπο πρόγραμμα περιλαμβάνει αγαπημένα λαϊκά τραγούδια παιγμένα… αλλιώς! Επιτυχίες του ’60 και του ’70, από Ζαμπέτα και Καλδάρα μέχρι Βίρβο και Μούτση, διασκευασμένα σε λάτιν ρυθμούς, όπως cumbia, salsa, bachata. Δεν κρύβω πως είμαι ενθουσιασμένη που καταφέραμε να κάνουμε αυτήν την παράσταση πραγματικότητα, γιατί ήταν όνειρό μου και το αποτέλεσμα μαζί με την αποδοχή του κόσμου είναι παραπάνω από απλή δικαίωση».
Info
«ΣΟΥΛΗ ΑΝΑΤΟΛΗ»
Εναρξη: Τρίτη 21 Μαρτίου
Πού: «Σταυρός του Νότου Club» (Φραντζή & Θαρύπου 35-37, Νέος Κόσμος)
Τηλέφωνο: 210-9226975
Είσοδος: 12 € με μπίρα ή κρασί
Ωρα παράστασης: 21.30
ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΥ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της κυριακής