Ο στόχος των 150.000 ψηφοφόρων (147.000 ψήφισαν πέρυσι τον Σεπτέμβρη στον α’ γύρο) θεωρείται άπιαστος, την ώρα που λίγες μέρες πριν, στις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ, συμμετείχαν περισσότεροι από 300.000 ψηφοφόροι.
Με βάση τον μικρό αριθμό ψηφοφόρων στις πρόσφατες εκλογές για τους συνέδρους, ο φόβος να μην περάσει τον πήχη των 100.000 ψηφοφόρων ή να τον περάσει ελάχιστα είναι υπαρκτός. Από τους εναπομείναντες αισιόδοξους στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμάται ότι αν αυτός είναι ο αριθμός της συμμετοχής στον α’ γύρο των εσωκομματικών εκλογών την ερχόμενη Κυριακή, τότε θα εμπεδωθεί η αίσθηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει πλέον ρόλο στο μετά την οικονομική κρίση πολιτικό σκηνικό.
Αυτό ήταν και το επιχείρημα όσων πίεζαν έως την τελευταία στιγμή για ηλεκτρονική ψηφοφορία, με το δήθεν επιχείρημα της αδυναμίας να ανταποκριθεί ο ΣΥΡΙΖΑ στα έξοδα να στηθούν κάλπες σε όλη τη χώρα κ.λπ. Η πρότασή τους ωστόσο δεν πέρασε και έτσι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αντιμέτωπος με νούμερα που θα επιβεβαιώσουν με οδυνηρό τρόπο τη συρρίκνωσή του.
Οσοι έχουν μείνει στον ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως οι υποψήφιοι πρόεδροι -οι οποίοι στον αέρα της ΕΡΤ, την ερχόμενη Τετάρτη 20 Νοεμβρίου, θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους- προσπαθούν να βρουν τη δύναμη να ανεβάσουν το ηθικό των ψηφοφόρων του κόμματος, να τους πείσουν να πάνε στις κάλπες και να δώσουν την αίσθηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ακόμα έχει παλμό.
Είναι ενδεικτικό των διαθέσεων της κοινής γνώμης έναντι του ΣΥΡΙΖΑ ότι στις δημοσκοπήσεις που διενεργούνται λίγοι δίνουν σημασία στο ποιος υποψήφιος προηγείται, ποιοι είναι φαβορί και ποιοι αουτσάιντερ.
Η πλειονότητα όσων δείχνουν ενδιαφέρον για την πολιτική βλέπει την πρόθεση ψήφου του ΣΥΡΙΖΑ να είναι εδώ και καιρό σε μονοψήφιο νούμερο και να κινείται πτωτικά και απαντούν πλειοψηφικά, τροφοδοτώντας τα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν κόμμα της κρίσης που δεν βρήκε τον τρόπο να εναρμονιστεί με τη μετά την κρίση περίοδο.
«Μπορώ να το γυρίσω» διαμηνύει, για παράδειγμα, το φαβορί, σύμφωνα με κάποιες μετρήσεις, Παύλος Πολάκης, γνωρίζοντας την οδυνηρή πραγματικότητα.
Σε αυτό το σκηνικό, η εναπομείνασα ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να συγκρατήσει τη φυγή βουλευτών και στελεχών, ελπίζοντας ότι αν δεν υπάρξει νέο κύμα μέχρι την εκλογή προέδρου, στις νέες συνθήκες κάποιοι μπορεί να πειστούν και να μείνουν.
Συνάντηση Μητσοτάκη-Μέτσολα στο Βερολίνο: Συζήτησαν τις επόμενες ευρωπαϊκές νομοθετικές πρωτοβουλίες
Αντικειμενικός επικοινωνιακός στόχος για τον ΣΥΡΙΖΑ -διότι επί της ουσίας ο ρόλος αυτός έχει ήδη χαθεί για την Κουμουνδούρου- είναι μέχρι την ερχόμενη Κυριακή ο ΣΥΡΙΖΑ να μη χάσει τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή από το ΠΑΣΟΚ.
Η πλέον κρίσιμη ημέρα για την επίτευξη ή μη αυτού του στόχου είναι η Τρίτη, οπότε έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Στέφανος Κασσελάκης πιέζει ώστε οι επόμενες αποχωρήσεις από βουλευτές που έχουν αποφασίσει να τον ακολουθήσουν στο νέο κόμμα να γίνουν την Τρίτη και σε κάθε περίπτωση πριν από την Κυριακή, ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να δεχθεί νέο μεγάλο πλήγμα πριν από τις κάλπες και να κυριαρχήσει μεγαλύτερη απογοήτευση στη βάση του κόμματος.
Αλλες πληροφορίες λένε ότι τη συγκράτηση των κοινοβουλευτικών δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ στο σημερινό επίπεδο των 31 βουλευτών, τουλάχιστον μέχρι να τελειώσουν και οι δύο γύροι των εσωκομματικών εκλογών, την έχει αναλάβει προσωπικά ο επικεφαλής της Κ.Ο. Νίκος Παππάς. Συζητείται ότι εκείνος έπεισε την Ελενα Ακρίτα, τον Ευάγγελο Αποστολάκη και τη Νίνα Κασσιμάτη να ανακοινώσουν ότι παραμένουν στον ΣΥΡΙΖΑ προκαλώντας μεγάλο εκνευρισμό στο επιτελείο Κασσελάκη, το οποίο του αποδίδει και την επιλεκτική διαρροή για το «πόθεν έσχες» του.
Σε αυτή τη φάση -κυρίως λόγω του ότι ο επόμενος που ανεξαρτητοποιείται γίνεται και στόχος λόγω της απώλειας της θέσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης- δύσκολα μπορεί να πει κανείς ποιος θα ακολουθήσει την Κυριακή Μάλαμα, τον Πέτρο Παππά, τη Ραλλία Χρηστίδου και τον Αλέξανδρο Αυλωνίτη στην ανεξαρτητοποίηση και κατόπιν στην ένταξη στο κόμμα Κασσελάκη, το οποίο θα ανακοινωθεί πριν από το τέλος του 2024.
Στο στόχαστρο το «πόθεν έσχες»
Η Κουμουνδούρου υποστηρίζει ότι ο Στέφανος Κασσελάκης δεν πρόκειται να καταφέρει να εκπροσωπηθεί από δέκα βουλευτές στη Βουλή αποκτώντας προνόμια κοινοβουλευτικής ομάδας, ποντάροντας και στην αρνητική δημοσιότητα των αποκαλύψεων για τα μελανά σημεία στο «πόθεν έσχες» του πρώην προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.
Στον αντίποδα, από το επιτελείο Κασσελάκη μεταφέρουν με βεβαιότητα ότι είναι ζήτημα ημερών ο ΣΥΡΙΖΑ να χάσει τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή και το κόμμα τους, που λένε ότι έρχεται εντός του 2024, σύντομα θα αποκτήσει τη δική του κοινοβουλευτική ομάδα.
Για το κόμμα Τσίπρα, πάντως, για το οποίο υπάρχει μεγάλη προετοιμασία, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ελήφθη απόφαση ώστε να κάνει την εμφάνισή του την άνοιξη και όχι το φθινόπωρο του 2025.