Η πύρινη λαίλαπα που ξέσπασε στις 3 Αυγούστου και αναζωπυρώθηκε την επόμενη ημέρα στην περιοχή του κτήματος, δυστυχώς έκανε στάχτη ένα μεγάλο μέρος του.
Ωστόσο όπως δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, κατά την αποτίμηση των καταστροφών, το χρονοδιάγραμμα του σχεδίου ανάπλασης του πρώην βασιλικού κτήματος παραμένει σταθερό και ο χρονικός ορίζοντας της απόδοσης ορισμένων κτιρίων που θα συνθέτουν το Πολυθεματικό Περιαστικό Μητροπολιτικό Πάρκο θα είναι -όπως είχε εξαγγελθεί- έως το 2025.
«Το έχω πει πάρα πολλές φορές ότι το Τατόι δεν μπορεί να το διαχειριστεί το ίδιο το κράτος και γι’ αυτό απαιτείται αφενός μεν η εταιρία ειδικού σκοπού και στη συνέχεια η μετεξέλιξή της σε φορέα διαχείρισης», δήλωσε η κ. Μενδώνη κατά την αποτίμηση των καταστροφών στον κηρυγμένο ιστορικό τόπο και επισήμανε ότι «αυτό θα γίνει στην ώρα του», διότι όπως συμπλήρωσε «υπάρχουν αρμοδιότητες οι οποίες ανήκουν στο κράτος. Πρέπει πρώτα να γίνουν κάποια πράγματα σε βασικές υποδομές στα μνημεία και στη συνέχεια είναι προφανές ότι το κτήμα θα το διαχειριστεί ο φορέας ο οποίος θα συσταθεί».
Ο «Ε.Τ.» επικοινώνησε με τον διακεκριμένο μελετητή του πρώην βασιλικού κτήματος και αντιπρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Κώστα Σταματόπουλο, και τον έμπειρο πρόεδρο του Συλλόγου Φίλοι του Κτήματος Τατοΐου, Βασίλη Κουτσαβλή, για το αποτύπωμα της επέλασης της φωτιάς στο ιστορικό κηρυγμένο χώρο, αλλά και για την επόμενη ημέρα.
«Ο μεγάλος χαμένος από την πυρκαγιά είναι η φύση σε δύο επίπεδα, στο δάσος και στον κήπο μπροστά στο ανάκτορο. Οι συστάδες δέντρων στον κήπο του Ανακτόρου που κάηκαν προϋπήρχαν πριν το κτίριο. Τα δέντρα αυτά ήταν περίπου 150 χρόνων. Υπήρχαν εξαιρετικά σπάνιες ποικιλίες που ήταν φυτεμένες από την Κριμαία και από άλλα μέρη του κόσμου που χάθηκαν για πάντα», λέει στον «Ε.Τ.» ο μελετητής του πρώην βασιλικού κτήματος και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Κώστας Σταματόπουλος, αναφερόμενος στους τρεις άξονες που στηρίζεται το Τατόι «στη φύση, την ιστορία και την αρχιτεκτονική». Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν κατά την αποτίμηση της καταστροφής από την υπουργό, ο κ. Σταματόπουλος υποστηρίζει και αναγνωρίζει ότι «αντικείμενα που καταστράφηκαν δεν ήταν μεγάλης αξίας», ωστόσο εκτιμά ότι «τα κτίρια υπέστησαν ζημιές», όμως δεν μπορεί να αξιολογήσει με ακρίβεια τα προβλήματα με τα οποία έχουν θιγεί τα επτά κτίρια από όπου πέρασε η φωτιά (Οικία Στουρμ, Κτίριο Τηλεπικοινωνιών, Οικία Φροντιστή, Κτίριο Φρουράς Τάφων, Κτίριο Δασονομείου, Κτίριο Προσωπικού και Διευθυντήριο). «Αυτό που έχει χαθεί αναμφισβήτητα είναι η αυθεντικότητα του κτήματος», μας λέει ο κ. Σταματόπουλος, ωστόσο μας υπενθυμίζει ότι η Γερμανία είχε ισοπεδωθεί μετά τον πόλεμο και αυτή τη στιγμή είναι γεμάτη πάρκα και παλάτια. Επομένως -όπως μας υπογραμμίζει- «είναι εφικτό σε βάθος χρόνου να υπάρχει ανάπλαση».
Ο μελετητής και συγγραφέας των δύο τόμων «Το χρονικό του Τατοΐου» (εκδόσεις Καπόν), Κώστας Σταματόπουλος, σχολιάζει μάλιστα ότι «η πρόσφατη πυρκαγιά είναι περισσότερο καταστροφική από την πυρκαγιά που ξέσπασε το 1916», η οποία κατέκαψε χιλιάδες στρέμματα δάσους, το Ανάκτορο του Κωνσταντίνου, τον Προφήτη Ηλία, τους ανακτορικούς στάβλους, τον πύργο στο Ρολόι. «Η πυρκαγιά της προηγούμενης εβδομάδας όμως έκαψε και μέρος του κήπου που δεν είχε ξαναγίνει», αναφέρει ο ιστορικός. Μετά το 1916 σημειώθηκαν άλλες δύο φωτιές το ’45 και το ’74 που έκαψαν μέρος του δάσους περιμετρικά του ιστορικού πυρήνα.
Το βλέμμα στην επόμενη ημέρα στρέφει ο αξιόλογος πρόεδρος του Συλλόγου Φίλοι του Κτήματος Τατοΐου, Βασίλης Κουτσαβλής. «Πριν την αναδάσωση πρέπει να γίνουν εκτεταμένα αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα», τονίζει ο κ. Κουτσαβλής και υπογραμμίζει ότι «προέχει η αναγέννηση του Τατοΐου και έχουμε πολύ και σκληρή δουλειά μπροστά μας». Οπως κάνουν εδώ και 13 χρόνια οι Φίλοι του Τατοΐου «με πράξεις θα συνεχίσουμε να κάνουμε το χρέος μας απέναντι σε αυτό το κτήμα, την ιστορία του και την τεράστια οικολογική του αξία, που δυστυχώς ένα μεγάλο τμήμα από τα 42.000 στρέμματα έχουν καταστραφεί. Εκτιμώ ότι έχει καεί 50% – 70% του κτήματος Τατοΐου στα ιστορικά του όρια».
Μπροστά σε αυτή την εικόνα ο κ. Κουτσαβλής επαναλαμβάνει: «Ψυχραιμία και δουλειά», με στόχο «ένα πρόγραμμα αναδάσωσης που να γίνει συντεταγμένα και συντονισμένα από την Πολιτεία, αλλά μακριά από αποκλεισμούς και δογματισμούς. Συνεργασία του κράτους, του ιδιωτικού τομέα, της κοινωνίας των πολιτών και των ειδικών επιστημόνων».
Σημειώνουμε πως ήδη από τον Οκτώβριο του 2019 έχει συσταθεί στο υπουργείο διεπιστημονική επιτροπή από στελέχη των πανεπιστημίων αλλά και του υπουργείου Πολιτισμού, που μελετούν το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεών του στα μνημεία και στην πολιτιστική κληρονομιά. Τα πορίσματα θα δημοσιοποιηθούν -όπως δήλωσε η υπουργός- τον προσεχή Σεπτέμβριο!
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ELEFTHEROSTYPOS.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
- Φωτιές: Την Τετάρτη ανοίγει η πλατφόρμα arogi.gov.gr για τις αποζημιώσεις
- Αφγανιστάν: Σοκαριστικό βίντεο δείχνει ανθρώπους να πέφτουν από αεροπλάνο που απογειώνεται
- Σύνταξη: Πώς θα βγείτε 7 χρόνια νωρίτερα με πλασματικά έτη – Πόσο θα κοστίσουν – Τι ισχύει για στρατό, σπουδές, παιδιά ανασφάλιστη προϋπηρεσία
- Κορονοϊός: Σφίγγει ο κλοιός γύρω από τους ανεμβολίαστους με υποχρεωτικότητα και μέτρα – Πάνω από 2000 νοσηλευόμενοι
- Φωτιές: Την Τετάρτη ανοίγει η πλατφόρμα arogi.gov.gr για τις αποζημιώσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε Instagram, Facebook και Twitter