Ο Τόλης Βοσκόπουλος διακομίστηκε στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στις 11 Ιουλίου, με αναπνευστική δυσχέρεια. Μερικές μέρες αργότερα έριξε την αυλαία της ζωής του, βυθίζοντας στο πένθος τη σύζυγό του, πρόεδρο του ΕΟΤ Αντζελα Γκερέκου, την κόρη τους Μαρία και αφήνοντας φτωχότερο το ελληνικό τραγούδι, που δεν θα μπορέσει να αναπληρώσει το κενό που αφήνει πίσω του.
Ο ερμηνευτής που έκανε τη μεγάλη του επιτυχία «Αγωνία» αγωνία με λαχτάρα όλων μας, που μας είπε «Οι άντρες δε μιλούν πολύ» και το έκανε πράξη, που τραγούδησε μοναδικά το «Αδέλφια μου, αλήτες, πουλιά», που προσπάθησε να μας πείσει ότι «Μα εγώ αγαπώ μία» και που ήταν πράγματι «Ανεπανάληπτος», αληθινό είδωλο του τραγουδιού, με sold out εμφανίσεις όπου και αν εμφανιζόταν ως την ύστατη στιγμή, δεν θα ξαναγεμίσει με την πληθωρική παρουσία του την πίστα. Κατάμεστο ήταν και το Ηρώδειο όταν εμφανίσθηκε εκεί τον Οκτώβριο του 2018 σε μια συναυλία-γιορτή για τα 60 χρόνια της πορείας του στο τραγούδι. Sold out και οι εμφανίσεις του στο κλαμπ «Baraonda» τα τελευταία χρόνια, καθώς ο Τόλης δεν έχασε ποτέ τη λάμψη και την επαφή του με το κοινό, που τον λάτρευε. Γενικά ο Τόλης γέμιζε μαγαζιά, όπου και αν εμφανιζόταν στην πολύχρονη καριέρα του, εντός ή εκτός Αθηνών.
Είχε στο ενεργητικό του πολλές και λαμπρές συνεργασίες με κορυφαίους Ελληνες συνθέτες, όπως με τους: Γιώργο Ζαμπέτα, Μίμη Πλέσσα, Ακη Πάνου, Θανάση Πολυκανδριώτη, Μάριο Τόκα, Γιάννη Πάριο, Γιώργο Κατσαρό, Κώστα Βίρβο, Φοίβο και πολλούς άλλους. Στις μεγάλες του επιτυχίες ήταν και τραγούδια πολυτραγουδισμένα, όπως: «Δυο καρδιές», «Το φεγγάρι πάνωθέ μου», «Μα εγώ αγαπώ μία», «Και εσύ θα φύγεις», «Γλυκά πονούσε το μαχαίρι», «Αϊντε στην υγειά της», «Πριν χαθεί το όνειρό μας», «Της Χελιδονούς το ρέμα», «Τσιγγάνα για χατίρι σου», «Ψύλλοι στα αφτιά μου», «Μου χρωστάει μια αγάπη η ζωή» και πολλά ακόμα.
Δωδέκατο παιδί
Είχε γεννηθεί το 1940 στην Κοκκινιά του Πειραιά. Γιος μανάβη, Μικρασιάτη πρόσφυγα, ο Τόλης Βοσκόπουλος ήταν το 12o παιδί μιας οικογένειας που είχε ως τότε μόνο κορίτσια. Ο πατέρας του έψαχνε το αγόρι για να βάλει το όνομά του στην ταμπέλα του μαγαζιού. Ομως ο πολυπόθητος γιος, όταν έγινε έφηβος, είχε άλλα σχέδια. Ηθελε να γίνει θεατρίνος και ο πατέρα του δεν τον απέτρεψε.
Ο Τόλης Βοσκόπουλος πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο το 1958, σε ηλικία 18 ετώνμ σε σκηνοθεσία Θάνου Τράγκα, και πέντε χρόνια αργότερα, το 1963, έκανε το ντεμπούτο του στον κινηματογράφο. Μπήκε στη δισκογραφία με το τραγούδι «Βήμα-βήμα» του μουσικοσυνθέτη Λυκούργου Μαρκέα. Η καθιέρωσή του όμως στο πεντάγραμμο ήρθε με την περίφημη «Αγωνία» του Γιώργου Ζαμπέτα το 1968, που πολύ γρήγορα ξεπέρασε τις 300.000 πωλήσεις.
Ιστορική έχει μείνει η συνεργασία του με τον Στράτο Διονυσίου. Μάλιστα όταν οι δύο καλλιτέχνες τραγουδούσαν στη Θεσσαλονίκη ένα απόγευμα αποφάσισαν να πάνε να παίξουν μπιλιάρδο. Η αγάπη του κόσμου για τα λαϊκά είδωλα ήταν τόσο μεγάλη που μέσα σε λίγη ώρα έξω από την καφετέρια είχαν μαζευτεί χιλιάδες θαυμαστές με αποτέλεσμα να χρειαστεί η συνδρομή της Αστυνομίας προκειμένου να μπορέσουν να βγουν από το μαγαζί.
Τη δεκαετία του 1980 ο Τόλης Βοσκόπουλος είχε καθιερωθεί ως ο «Πρίγκιπας του ελληνικού τραγουδιού» με φανατικούς θαυμαστές που έκαναν κάθε δίσκο του χρυσό και πλατινένιο, ενώ παράλληλα δεν έχαναν εμφάνισή του, γεμίζοντας τα κέντρα, όπου εμφανιζόταν.
Συνθετικό έργο
Πλούσιο είναι και το συνθετικό έργο του Τόλη Βοσκόπουλου. Μερικοί καλλιτέχνες που έχουν ερμηνεύσει τραγούδια του είναι οι: Δούκισσα, Μαρινέλλα, Στράτος Διονυσίου, Αντώνης Ρέμος, Νότης Σφακιανάκης. Το 1971 έγραψε τη σύνθεση του τραγουδιού «Αδέλφια μου, αλήτες, πουλιά», το οποίο ερμήνευσε ο Γιάννης Βογιατζής και κέρδισε το πρώτο βραβείο στο Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης, ενώ μετείχε στο ίδιο φεστιβάλ την επόμενη χρονιά ο ίδιος, τραγουδώντας το «Ξανθή αγαπημένη Παναγιά», τραγούδι που, όπως είχε ειπωθεί τότε, το έγραψε για τη Ζωή Λάσκαρη, η οποία ήταν παρούσα στο ακροατήριο της εκδήλωσης. Το 1976 όταν ο Στράτος Διονυσίου κρίθηκε αθώος από τις δικαστικές αρχές τού έγραψε το πολύ γνωστό τραγούδι με τίτλο «Αποκοιμήθηκα», το οποίο έγινε μεγάλη επιτυχία κι το τραγούδησε κι ο ίδιος ο Βοσκόπουλος σε δίσκο του το 1985.
Βραβεία και διακρίσεις
Το 2000 βραβεύτηκε από τα βραβεία ΠΟΠ ΚΟΡΝ (μετέπειτα Αρίων) για τη συνολική προσφορά του στο ελληνικό τραγούδι. Το 2005 τραγούδησε σε 5.000 άτομα στο φρούριο της Κέρκυρας και τα έσοδα από τη συναυλία πήγαν για φιλανθρωπικό σκοπό. Το 2011 έπειτα από τριετή απουσία από την αθηναϊκή νύχτα δέχτηκε την πρόταση του Αντώνη Ρέμου και εμφανίστηκε μαζί του στη μουσική σκηνή «Διογένης» στην Αθήνα, ένα σχήμα που συζητήθηκε πολύ εκείνη τη χρονιά. Το καλοκαίρι του 2013 ο Τόλης Βοσκόπουλος επέστρεψε στον Πειραιά, στην πόλη όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε. Σε μια συγκινητική συναυλία στο Βεάκειο Δημοτικό Θέατρο τραγούδησε στον κόσμο που είχε συγκεντρωθεί εκεί από νωρίς για να καταφέρει να εισέλθει, μιας και τα εισιτήρια είχαν εξαντληθεί. Κατά τη διάρκεια της βραδιάς ο καλλιτέχνης βραβεύτηκε από τον δήμαρχο Πειραιά Βασίλη Μιχαλολιάκο για την προσφορά του στο ελληνικό τραγούδι: «Τον τόπο που γεννιέσαι και μεγαλώνεις τον κουβαλάς πάντα μέσα στην ψυχή σου, όπου κι αν βρεθείς. Μόνο συγκίνηση και βαθιά χαρά νιώθω που επιστρέφω στον Πειραιά, που αγαπώ και έχω τόσες αναμνήσεις», είχε δηλώσει τότε ο Τόλης Βοσκόπουλος.
Με τη βελόνα του πικάπ: Κύκλοι τραγουδιών της Λίνας Νικολακοπούλου στο Major Seven
Η κηδεία του Τόλη Βοσκόπουλου θα γίνει στις 3.00 το μεσημέρι αύριο Τετάρτη από το Α’ Νεκροταφείο τιμής ένεκεν και δημοσία δαπάνη, όπως ανακοίνωσε ο Δήμος Αθηναίων.
ΠΟΡΕΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ
Στη «χρυσή εποχή» του κινηματογράφου
Εκτός από το τραγούδι, ο Τόλης Βοσκόπουλος ήταν επίσης πρωταγωνιστής σε πολλές θεατρικές παραστάσεις. Επαιξε δίπλα σε σπουδαίους ηθοποιούς όπως ο Βασίλης Αυλωνίτης, η Ρένα Βλαχοπούλου, η Γεωργία Βασιλειάδου, ο Κώστας Χατζηχρήστος κ.ά. Από τις πιο μεγάλες επιτυχίες του ήταν τα μιούζικαλ: «Οι εραστές του ονείρου» (1972 μαζί με τη Ζωή Λάσκαρη), «Τραγούδα θεατρίνε» (1978 μαζί με τη Μαρία Αλιφέρη), «Ηρθες σαν όνειρο» (1998 μαζί με την Αντζελα Γκερέκου), όπου το θεατρικό σενάριο είναι στηριγμένο στον τρόπο γνωριμίας τους. Τελευταία του συμμετοχή ήταν στο μιούζικαλ «Μαριχουάνα STOP». Σαράντα επτά χρόνια μετά την τεράστια κινηματογραφική επιτυχία του «Μαριχουάνα STOP», ο Γιώργος Βάλαρης διασκεύασε, σκηνοθέτησε και αναβίωσε την αγαπημένη ταινία σε μια λαμπερή υπερπαραγωγή, σηματοδοτώντας έτσι όχι μόνο την επιστροφή του Βοσκόπουλου σε θεατρική σκηνή, αλλά συνάμα και στο μιούζικαλ που σφράγισε με την ερμηνεία του στα αξεπέραστα τραγούδια «Γλυκά πονούσε το μαχαίρι», «Το φεγγάρι πάνωθέ μου», «Δεν με νοιάζει» κ.ά. Το ντεμπούτο του στον κινηματογράφο έγινε το 1960 στην ταινία «Τρεις κούκλες κι εγώ», στη συνέχεια έπαιξε έναν μικρό ρόλο στο μιούζικαλ «Κάτι να καίει».
Πολύ γρήγορα έγινε πρωταγωνιστής και της μεγάλης οθόνης παίζοντας σε δραματικές κατά κύριο λόγο ταινίες, όπως οι: «Αδέλφια μου, αλήτες, πουλιά» (1971), «Μια γυναίκα, μια αγάπη, μια ζωή» (1971), «Aναστενάζουν οι πενιές» (1970), «Σε ικετεύω αγάπη μου» (1970), «Αγωνία» (1969), «Το όνειρο της Κυριακής» (1970), «Θα κάνω πέτρα την καρδιά μου» (1968), «Συντρίμμια τα όνειρά μας» (1967) κ.ά.
ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΖΩΗ
Ο έρωτας με την Γκερέκου
Ο Τόλης έκανε τέσσερις γάμους και δύο θυελλώδεις σχέσεις. Παντρεύτηκε πρώτα τη Στέλλα Στρατηγού (1960-1965), ύστερα τη Μαρινέλλα (1973-1981), μετά την Τζούλια Παπαδημητρίου (1990-1996), στον οποίο γάμο είχε αναγνωρίσει ως κόρη του τη Χαρά (1986) (η οποία το 2021 θεωρήθηκε επίσημα από το δικαστήριο ότι δεν είναι η κόρη του), και με την πρόεδρο του ΕΟΤ σήμερα Αντζελα Γκερέκου, με την οποία παντρεύτηκαν στις 2 Αυγούστου 1996 στην Κέρκυρα με κουμπάρο τον δημοσιογράφο Τέρενς Κουίκ. Με την Γκερέκου έχουν μία κόρη, τη Μαρία, που γεννήθηκε το 2001. Στην ιστορία έχει μείνει το ειδύλλιό του με την τραγουδίστρια Δούκισσα, της οποίας ήταν μουσικός και παρτενέρ της, αλλά και με τη γνωστή ηθοποιό Ζωή Λάσκαρη, με την οποία έπαιξαν μαζί στο θρυλικό μιούζικαλ «Εραστές του ονείρου».
Συλλυπητήρια μηνύματα
Ανάρτηση έκανε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Οπως έγραψε, «ο Τόλης Βοσκόπουλος σφράγισε με τον δικό του αυθεντικό τρόπο τη λαϊκή μας μουσική. Εζησε όπως τραγούδησε, τραγούδησε όπως έζησε και με τον ίδιο τρόπο έφυγε: “ανεπανάληπτος”, όπως θα λένε για πάντα οι μελωδικοί του στίχοι. Η σκέψη μας, στην οικογένειά του».
Στο δικό της μήνυμα η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη σημειώνει: «Για την απώλεια του Τόλη Βοσκόπουλου, εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην Αντζελα Γκερέκου και στην κόρη τους Μαρία, καθώς και στους πολυάριθμους φίλους του. Σε μια πλούσια, δημιουργική καριέρα πολλών δεκαετιών, ο Τόλης Βοσκόπουλος ευτύχησε να εκτιμηθεί από τους συναδέλφους του και να λατρευτεί από το κοινό. Υπήρξε ένα γνήσιο λαϊκό είδωλο, ένας ταλαντούχος, ευφυής ερμηνευτής, που δημιούργησε ένα διαφορετικό, ιδιαίτερο είδος ψυχαγωγίας στην πίστα. Με τη θεατρική παιδεία που είχε, με το μουσικό του χάρισμα, το οποίο μοιράστηκε, γράφοντας πολλά επιτυχημένα τραγούδια και για άλλους τραγουδιστές, καθώς και με τις κινηματογραφικές του εμφανίσεις, ο Τόλης Βοσκόπουλος ήταν το πρόσωπο που άλλαξε τον τρόπο παρουσίασης του λαϊκού τραγουδιού, δίνοντας σε αυτό τη λάμψη του θεάματος. Το αποτύπωμα που αφήνει στην ιστορία της νεότερης λαϊκής μουσικής είναι ξεχωριστό και μοναδικό».
Ο συνθέτης Θανάσης Πολυκανδριώτης που είχε συνεργαστεί μαζί του είπε στον «Ε.Τ.»: «Η σημερινή ημέρα της απώλειας θα μείνει στην ψυχή μου, όπως οι μέρες της απώλειας του Στέλιου και του Στράτου. Για μένα είναι σαν να έχασα τον πατέρα μου, τον φίλο μου, τον αδελφό. Ημασταν σαν συγγενείς. Οταν έχασα τη γυναίκα μου πριν από μερικά χρόνια με είχε πάρει τηλέφωνο να με συλλυπηθεί πολύ συγκινημένος. Ηταν ταπεινός και πολύ μεγάλος καλλιτέχνης. Αφήνει πίσω του ανεξίτηλα τραγούδια».
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ELEFTHEROSTYPOS.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε Instagram, Facebook και Twitter