Μαζί με πέντε επαγγελματίες ηθοποιούς – Μυρτώ Γκόνη, Δημήτρη Δρόσο, Γιάννη Μαστρογιάννη, Θεοδοσία Σαββάκη, Γιάννη Βαρβαρέσο -, την πρωτότυπη μουσική σύνθεση της Σοφίας Καμαγιάννη και τους μουσικούς, δημιουργούν ένα ετερόκλητο αλλά ταυτόχρονα ενιαίο σύνολο 70 ατόμων «σύγχρονων πολιορκημένων» υπό τη σκηνοθετική μπαγκέτα της Ελένης Ευθυμίου.
Εξήντα οι εθελοντές ερασιτέχνες της Ελευσίνας, διαφόρων ηλικιών, που συμμετέχουν στην δράση «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» στη μετα λοκντάουν δράση της Ελευσίνας 2023 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.
«Οι κάτοικοι είναι πολύ ανοιχτοί σε ένα εγχείρημα που δεν ακολουθεί το ”τυπικό” σκηνικό αφηγηματικό, αναπαραστατικό κομμάτι του θεάτρου αλλά μια site specific παράσταση» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η έμπειρη σε μεγάλες ομάδες, σκηνοθέτης Ελένη Ευθυμίου. «Η ανταπόκρισή τους στην ανοιχτή πρόσκληση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας ήταν θερμή και συνεπής. Είναι γεγονός ότι η πανδημία πολύ λίγο μας επέτρεψε πρόβες, ειδικά σε εξωτερικούς χώρους οπότε ναι, είναι ένα εγχείρημα που έγινε τον τελευταίο μήνα συστηματικά παραστασιακό, μετά την άρση του λοκντάουν. Είχαν προηγηθεί συναντήσεις σε μικρές και μεγαλύτερες ομάδες».
Η ποιητική σύνθεση «Ελεύθεροι πολιορκημένοι» είναι εμπνευσμένη από την πολιορκία της πόλης του Μεσολογγίου και την ιστορική Έξοδο, τον Απρίλιο του 1826 . Είναι η ανώτερη Ιδέα του εθνικού μας ποιητή για την ελευθερία, τον αγώνα του ανθρώπου να κρατήσει το πνεύμα του ελεύθερο ακόμα και στους πιο ζοφερούς καιρούς. Υπέρβαση ιδιαίτερα δύσκολη να αποδοθεί θεατρικά : « Για εμάς είναι ένας διάλογος μεταξύ παρελθόντος και παρόντος» λέει η Ελένη Ευθυμίου και προσθέτει: « Εμείς οι ίδιοι είμαστε σύγχρονοι πολιορκημένοι, απροσποίητα. Ζούμε μια σημερινή επανάσταση, ούτως ή άλλως βρισκόμαστε σε καιρούς ταραγμένους όπου οι άνθρωποι οφείλουν να ξανασκεφτούν το σύνολο και να αντιδράσουν συλλογικά ενάντια στην τυραννία, να συγκρουστούν με τον πολιορκητή, την εξουσία, να ανακτήσουν την ελευθερία με κάθε κόστος. Υπάρχει ένας δεσμός, μια νοητή γραμμή που ενώνει το παρελθόν με το τώρα και επίσης η ίδια η πραγματικότητα της Ελευσίνας, ένας τόπος που πολιορκείται».
Ηλέκτρα & Time Fusion: «FlashΒack – Σκάλα Μνήμης» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Την ρωτάμε αν η παράστασή της αναδεικνύει τη μορφή της Μάρθας, της μάνας που «έπαψε να ζηλεύει το πουλάκι που βρήκε ένα μικρό σπόρο και τραγούδησε» από τα σχεδιάσματα του Διονύσιου Σολωμού για τους Ελεύθερους Πολιορκημένους. «Ο ίδιος ο Σολωμός κάνει μνεία στις γυναίκες και τα όνειρά τους και στον τρόπο με τον οποίο η στάση τους μέσα σ’ όλη αυτή την κακουχία της πολιορκίας ενδυναμώνει και τους άνδρες. Στην παράσταση μας είναι αρκετά έντονο αυτό το στοιχείο. Στην δράση που αναπτύσσεται παράλληλα με την αφήγηση, οι γυναίκες μοιάζει να ξεκινούν αυτή την επαναστατική δράση» λέει η Ελένη Ευθυμίου προθέτοντας για την ιστορία «ότι οι Μεσολογγίτισσες είχαν παλέψει να μην τις θανατώσουν, όπως αρχικά είχε αποφασιστεί για να μην πέσουν στα χέρια του εχθρού, αλλά τελικά ανέτρεψαν την απόφαση κι έκαναν κι εκείνες μαζί με τα παιδιά ηρωική Έξοδο».
Η παράσταση «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» έχει διάρκεια 70’ .
Ώρα προσέλευσης: 20.00 | Ώρα Έναρξης: 21.00
Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό, με δελτίο εισόδου και απαραίτητη τηλεφωνική προκράτηση στο 210 – 5560126. Προβλέπεται ταυτόχρονη καταγραφή ονοματεπώνυμου και στοιχείων επικοινωνίας, ώστε σε περίπτωση κρούσματος να γίνεται η σχετική ιχνηλάτηση.