Το κάστρο της Σκιάθου, η Ιερά Μονή Εικονίστριας και η Ιερά Μονή Παναγίας Κεχριάς μπαίνουν σε τροχιά στερέωσης και αποκατάστασης σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Ο προϋπολογισμός των τριών αυτών έργων ανέρχεται στα 4.000.000 ευρώ, όπως σημείωσε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, κατά την επίσκεψή της στο νησί με αφορμή τις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της επετείου των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821. Επί της ουσίας- όπως υπογράμμισε η κ. Μενδώνη- είναι η «πρώτη φορά που γίνονται έργα πολιτισμού αυτού του μεγέθους στη Σκιάθο».
Η αποκατάσταση του κάστρου αποτελεί ένα εμβληματικό και φιλόδοξο έργο, το οποίο ξεπερνά όχι μόνο τα γεωγραφικά όρια της Σκιάθου, αλλά και της ίδιας της χώρας, λόγω κυρίως της στενής σχέσης του με τον Σκιαθίτη Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη και τις συνεχείς αναφορές σε αυτό στο πολυσήμαντο έργο του. «Πρέπει να δούμε το χώρο πέρα από την αυστηρά αρχαιολογική και αναστηλωτική του διάσταση. Η ανάδειξη και η αξιοποίηση του κάστρου πρέπει να συνδυαστεί με την ιστορική λογοτεχνία και τις μαρτυρίες του Παπαδιαμάντη. Αποτελεί ένα πολύ ενδιαφέρον παράδειγμα μιας διαφορετικής και συνδυαστικής αξιοποίησης», τόνισε η υπουργός σχετικά με το επικείμενο έργο στερέωσης και αποκατάστασης του κάστρου και των κτιρίων του οικισμού στο εσωτερικό του. Σύμφωνα με το έργο, ο προϋπολογισμός του κοστολογείται στα 2.838.000 ευρώ. Το κάστρο ιδρύθηκε μέσα του 14ου αιώνα, ενώ μετά την εγκατάλειψή του μετατράπηκε σε ερειπιώνα, από τον οποίο διατηρούνται σήμερα τα βάθρα της γέφυρας και η πύλη, ο κεντρικός λιθόστρωτος δρόμος του οικισμού, οι εκκλησίες του Χριστού, του Αγίου Νικολάου και το τζαμί.
Η κ. Μενδώνη επίσης επισκέφθηκε το σπίτι του μεγάλου λογοτέχνη Παπαδιαμάντη και συζήτησε με τον δήμαρχο του νησιού, Θοδωρή Τζούμα, σχετικά με την περαιτέρω ανάδειξη του ονόματος του «αγίου των ελληνικών γραμμάτων» κατά τον Κ.Π. Καβάφη. Στην Παναγία Εικονίστρια, το έργο προϋπολογισμού 500.000 ευρώ περιλαμβάνει τη στερέωση και αποκατάσταση, συντήρηση του τοιχογραφικού διακόσμου, του τέμπλου και των εικόνων του καθολικού. Επίσης με προϋπολογισμό 500.000 ευρώ στην Παναγία Κεχριάς προβλέπονται η στερέωση και αποκατάσταση, συντήρηση του τοιχογραφικού διακόσμου και του τέμπλου των εικόνων του δαπέδου.
Στην από κοινού συνάντηση των φορέων στο Μπούρτζι της Σκιάθου, μαζί με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστό, και τον δήμαρχο Σκιάθου Θοδωρή Τζούμα, η υπουργός Λίνα Μενδώνη τόνισε μεταξύ άλλων την αγαστή συνεργασία τους, αλλά και το γεγονός ότι στην Περιφέρεια Θεσσαλίας εκτελούνται σήμερα 31 έργα πολιτισμού, ο προϋπολογισμός των οποίων ξεπερνά τα 35.000.000 ευρώ. Τα έργα αυτά -όπως ανακοινώθηκε- ολοκληρώνονται και αποδίδονται στο τέλος του 2023 στους πολίτες και στους επισκέπτες της Θεσσαλίας, αλλάζοντας τον πολιτιστικό χάρτη της περιφέρειας. Από τη μεριά του ο περιφερειάρχης, Κώστας Αγοραστός, ανακοίνωσε ότι προγραμματίζεται ήδη το επόμενο ΕΣΠΑ 2021-2027 και χαρακτήρισε τον πολιτισμό «αναπτυξιακό εργαλείο».
Εργα τέχνης εμπνευσμένα από την «Πρώτη Σημαία»
Στην Ιερά Μονή Ευαγγελισμού της Θεοτόκου εγκαινιάστηκε το απόγευμα της Κυριακής 20 Ιουνίου η ομαδική έκθεση «Η Πρώτη Σημαία» που διοργανώνεται σε συνεργασία του Δήμου με την Επιτροπή «Ελλάδα 2021» και την Περιφέρεια Θεσσαλίας με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από την έναρξη της Επανάστασης. Στο νησί όπου το 1807 σχεδιάστηκε, υφάνθηκε και υψώθηκε η πρώτη γαλανόλευκη των απαρχών της Επανάστασης, σαράντα εικαστικοί εμπνέονται από το σπουδαίο ιστορικό γεγονός και δημιουργούν σημαίες-έργα τέχνης τα οποία στον μεγαλύτερό τους βαθμό δημιουργήθηκαν αποκλειστικά για την έκθεση.
Στη δισκογραφία, με τον Στέλιο
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, απηύθυνε χαιρετισμό υπογραμμίζοντας τη συγκίνησή της για την πρωτοβουλία αυτή, που αφορά το γενέθλιον της σημαίας μας, του ιερότερου συμβόλου του έθνους, κινητοποιώντας τη δημιουργικότητα των σύγχρονων εικαστικών. Από τη μεριά της η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, εκπροσώπησε τον πρωθυπουργό και δήλωσε μεταξύ άλλων: «Το επετειακό έτος 2021 συνιστά, πράγματι, ένα εξαιρετικά σημαντικό ορόσημο για τον Ελληνισμό, ο οποίος 200 χρόνια μετά την έναρξη του σκληρού και επώδυνου αγώνα, που οδήγησε στην απελευθέρωση και στην αυτοδιάθεση του έθνους μετά από μακραίωνο ζυγό, υπερηφανεύεται, και δικαίως, ότι έχει δημιουργήσει ένα κράτος, το οποίο, παρά τις όποιες αδυναμίες του, συγκαταλέγεται αναμφίβολα ανάμεσα στα πλέον δημοκρατικά, σύγχρονα και ευημερούντα. Ενα κράτος που είναι σε θέση να αντεπεξέρχεται επιτυχώς σε κάθε είδους πρόκληση».
Την επιμέλεια της έκθεσης υπογράφει η ιστορικός τέχνης Ιριδα Κρητικού. Σαράντα έργα-διαφορετικές αναγνώσεις της ελληνικής σημαίας συντροφεύουν τον επισκέπτη σε μια διαδρομή τόσο στον εξωτερικό όσο και στον εσωτερικό χώρο της μονής.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Κορονοϊός – Στέλεχος Δέλτα: Μολυσματικότητα, εμβόλια και συμπτώματα – Τα νέα δεδομένα
- Κορονοϊός – Έρευνα: Γνωστικά προβλήματα εμφανίζει το 50% των ασθενών που νοσηλεύτηκαν
- Κορονοϊός: Το τέταρτο κύμα θα αφορά στους ανεμβολίαστους
-
Κορονοϊός: 225 τα νέα κρούσματα στην Αττική – Αναλυτικά ο χάρτης διασποράς
-
Κορονοϊός 23/06: 520 τα νέα κρούσματα – 14 νεκροί, 271 οι διασωληνωμένοι
-
Επιτροπή Λοιμωξιολόγων: Τέλος η μάσκα σε εξωτερικούς χώρους και η απαγόρευση κυκλοφορίας
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε Instagram, Facebook και Twitter