Αρχαιολογικό Μουσείο Μυκόνου: Η μεγάλη σπονδυλωτή έκθεση «Το Αρχιπέλαγος φλέγεται» αναμένεται στα μέσα Ιουλίου, εμπνευσμένη από την επέτειο των 200 χρόνων της Ελληνικής Επανάστασης. Πρόκειται για συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και τον Δήμο Μυκόνου όπως περιγράφει στον «Ε.Τ.» ο προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων Δημήτρης Αθανασούλης. Θα αναπτυχθεί σε ενότητες που αφορούν την προεπαναστατική περίοδο στις Κυκλάδες, τους κοινωνικούς μετασχηματισμούς του 17ου και 18ου αιώνα που οδήγησαν την περίοδο της Επανάστασης και εν συνεχεία την πορεία προς την ίδρυση και τη συγκρότηση νεοελληνικού κράτους. Στα αφιερώματα ξεχωρίζουν εκείνα για την προσωπικότητα της Μαντώς Μαυρογένους, για το βλέμμα των περιηγητών που επισκέφτηκαν τα νησιά των Κυκλάδων και συνέβαλαν στο φιλελληνικό πνεύμα αλλά και για τις αρχές της αρχαιολογίας στις Κυκλάδες. Πρωταγωνιστής ένα αντίτυπο της Χάρτας του Ρήγα, όπου «έκρυψε» το όνειρό του ο Ρήγας Βελεστινλής για μια Ελλάδα ανεξάρτητη μέσα σε έναν χάρτη.
Μουσείο Τσόκλη-Τήνος: To Moυσείο Κώστα Τσόκλη στον Κάμπο της Τήνου, το πιο πρόσφατο έργο του Κώστα Τσόκλη σε εξέλιξη, φέτος κλείνει δέκα χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας. Κάθε χρόνο ο μεγάλος εικαστικός παρουσιάζει στο Μουσείο μια άλλη περίοδο της δημιουργίας του, φέρνοντας το κοινό του σ’ επαφή με τη σύγχρονη Τέχνη. Η νέα σειρά έργων «Νύχτες λαμπρές», ο «Προκρούστης» και ο «Οδοιπόρος» φέτος θα οδηγήσουν τους επισκέπτες στα μονοπάτια της τέχνης του Τσόκλη, στη δική του πορεία, «Διαδρομή». Η ανάγκη της παρουσίασης ιστορικών έργων του καλλιτέχνη, η διαρκής παρουσίαση των έργων της μόνιμης συλλογής του μουσείου σε συνδυασμό με τη μεγάλη επισκεψιμότητα οδήγησαν στην ιδέα της επέκτασης του μουσείου και στη δημιουργία του θεάτρου, το οποίο φέτος θα εγκαινιαστεί με την ομιλία της ιστορικού Μαρίας Ευθυμίου την Παρασκευή 27 Αυγούστου.
Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Ανδρος: Το Ιδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή θα παρουσιάσει φέτος το καλοκαίρι την αναδρομική έκθεση «Η ευγένεια του απέριττου», αφιερωμένη στον διακεκριμένο ζωγράφο Γιώργο Ρόρρη, που διακρίνεται πλέον ως ένας από τους σπουδαιότερους εικαστικούς δημιουργούς της γενιάς του. Συλλέκτες και πολιτιστικοί οργανισμοί αποδέχτηκαν την πρόσκληση του Ιδρύματος, με αποτέλεσμα να συγκεντρωθούν τα 60 σημαντικά έργα του ζωγράφου, από τα πρώτα του βήματα έως σήμερα. Η έκθεση ακολουθεί μια αναδρομική προσέγγιση του έργου του επιχειρώντας να ανιχνεύσει την καλλιτεχνική του εξέλιξη μέσα από τρεις ενότητες: Τη σχέση του ζωγράφου με το ατελιέ του, τις επιδράσεις που δέχτηκε από τους δασκάλους του και την αδιάκοπη εξερεύνηση του σώματος, φτιαγμένου «από σάρκα και οστά». Συνοδεύεται από τρίγλωσση έκδοση (ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά), που ετοίμασε η επιμελήτρια της έκθεσης Μαρία Κουτσομάλλη-Μορώ. Διάρκεια έκθεσης: 4/7-3/10.
Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου, Παράρτημα Ναυπλίου: Η Εθνική Πινακοθήκη και Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου-Παράρτημα Ναυπλίου και το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο παρουσιάζουν από χθες την έκθεση «ΕΠΑΝΑCΥΣΤΑΣΗ ’21: ΝΑΥΠΛΙΟ» αναδεικνύοντας πτυχές της Επανάστασης, με έμφαση στα γεγονότα της Πελοποννήσου. Οι θεματικές της έκθεσης ακολουθούν την ιστορική αφήγηση της κεντρικής επετειακής έκθεσης του ΕΙΜ. Τα αντικείμενα από τις συλλογές του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου και το πλούσιο αρχειακό υλικό, συνομιλώντας με τα ζωγραφικά έργα της μόνιμης έκθεσης της Πινακοθήκης Ναυπλίου, φωτίζουν πρόσωπα και γεγονότα από την προεπαναστατική περίοδο μέχρι και την έλευση του βασιλιά Οθωνα.
Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου: Η νέα έκθεση «Μαντώ Μαυρογένη: Η ηρωίδα της Ελληνικής Επανάστασης, με το βλέμμα του σήμερα» εστιάζει στο ιστορικό περίγραμμα της δράσης της Μαντούς Μαυρογένη με έμφαση στις προσωπογραφίες της και σε ιστορικά αρχεία. Ιστορικά τεκμήρια συνομιλούν με σύγχρονες εικαστικές προσεγγίσεις δέκα εικαστικών καλλιτεχνών. Την επιμέλεια έκθεσης έχει αναλάβει η διακεκριμένη ιστορικός Τέχνης Eιρήνη Σαββανή. Διάρκεια 1/9-30/9.
Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης: Έκθεση «Στα Βήματα του Αποστόλου Παύλου»
Ιδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού: Το Ιδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού σε συνεργασία με το Ιδρυμα Κερκυραϊκής Κληρονομιάς παρουσιάζει την εικαστική έκθεση «Εκ-Στάσεις: Απόπειρες Απεικόνισης της Ελευθερίας» υπό την επιμέλεια του δρος Ιστορικού Τέχνης Μεγακλή Ρογκάκου. Η έκθεση διερευνά την προέλευση και την εξέλιξη της ιδέας της ελευθερίας και εξετάζει τη σημερινή σημασία της. Εργα σύγχρονων Ελλήνων καλλιτεχνών αποτυπώνουν την έρευνά τους για την έκσταση που οδηγεί στην πνευματική ελευθερία ως υπέρβαση των ορίων του χώρου και του χρόνου. Διάρκεια: 10/7-10/9.
Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας: Εκτός από τη μόνιμη έκθεση του Μουσείου οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν την περιοδική έκθεση «Ειδώλιο. Ενας κόσμος σε μικρογραφία. Θεσσαλία και Μακεδονία», η οποία πλαισιώνεται από έργα σύγχρονων Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας-Μουσείου Γ.Ι. Κατσίγρα, εμπνευσμένα από τον κόσμο των ειδωλίων. Μέσα από τα 558 ειδώλια της έκθεσης, που προέρχονται από 92 οικισμούς της Νεολιθικής Εποχής καθώς και οικισμούς, πόλεις και νεκροταφεία των αρχαίων ιστορικών χρόνων της Θεσσαλίας και Μακεδονίας, αναδεικνύονται όψεις της πολιτισμικής ταυτότητας, της ζωής, της ιδεολογίας και της κοινωνίας των ανθρώπων των δύο περιοχών από τους νεολιθικούς γεωργοκτηνοτρόφους (μέσα 7ης χιλιετίας π.Χ.) μέχρι το τέλος της αρχαιότητας (3ος αι. μ.Χ.). Εως τον Ιούνιο.
Πολιτιστικό Ιδρυμα Ομίλου Πειραιώς
«ΕΠΑΝΑCYΣΤΑΣΗ ’21: ΗΠΕΙΡΟΣ» Μουσείο Αργυροτεχνίας-Ιωάννινα: Η έκθεση αναδεικνύει την πορεία της Ηπείρου προς την Επανάσταση. Μεταξύ των εκθεμάτων, από τις συλλογές του ΕΙΜ, ξεχωρίζουν φορεσιά της κυρα-Φροσύνης, προσωπικά αντικείμενα των Αλή Πασά, Μάρκου Μπότσαρη και Θεόδωρου Κολοκοτρώνη. Διάρκεια 29/5-29/11.
«ΕΠΑΝΑCYΣΤΑΣΗ ’21: ΔΗΜΗΤΣΑΝΑ», Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης: Η έκθεση δείχνει την πορεία της Επανάστασης φωτίζοντας πτυχές της τοπικής Ιστορίας και των ειδικών συνθηκών που διαμόρφωσαν κοινωνικά και πολιτικά τον Μοριά, κατά τον αιώνα πριν από το 1821. Διάρκεια: 11/6-29/11.
«Το ’21 αλλιώς: Η Ελληνική Επανάσταση με φιγούρες και διοράματα PLAYMOBIL» Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου: Μια πρωτότυπη έκθεση για όλη την οικογένεια προσεγγίζει τα ιστορικά γεγονότα από τους προεπαναστατικούς χρόνους μέχρι και την ίδρυση του νεοελληνικού κράτους με διοράματα και φιγούρες PLAYMOBIL. Μικρόσωμες πολύχρωμες φιγούρες «συνθέτουν» πεδία μαχών, αναπαριστούν ιστορικά γεγονότα, περιγράφουν σκηνές καθημερινότητας, απεικονίζουν σημαίνουσες μορφές του Αγώνα. Διάρκεια έκθεσης: 16/6-17/10.
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr