Από σήμερα οι επισκέπτες, Έλληνες και ξένοι, θα έχουν τη δυνατότητα να ξεναγηθούν με ασφάλεια στις μόνιμες συλλογές των μουσείων, αλλά και σε εμβληματικές περιοδικές εκθέσεις που είχαν διακοπεί λόγω της αναστολής λειτουργίας τους από τα περιοριστικά μέτρα κατά της εξάπλωσης του Covid-19.
Τα μεγαλύτερα μουσεία της χώρας, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και το Μουσείο της Ακρόπολης, είναι πανέτοιμα να υποδεχθούν τους επισκέπτες τους.
Με την περιοδική έκθεση «Οι Μεγάλες Νίκες. Στα όρια του Μύθου και της Ιστορίας» ανακινεί τη δραστηριότητα του το ΕΑΜ. Πρόκειται για την έκθεση που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του εορτασμού για την επέτειο των 2.500 χρόνων από τη Μάχη των Θερμοπυλών και τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας και θα είναι ανοιχτή στο κοινό μέχρι το τέλος Οκτωβρίου. Η έκθεση περιλαμβάνει 105 αρχαία έργα και ένα ομοίωμα αθηναϊκής τριήρους του 5ου αιώνα π.Χ., τα οποία σχετίζονται και αναδεικνύουν πτυχές του νικηφόρου αγώνα των Ελλήνων κατά των Περσών τόσο από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο όσο και από άλλα μουσεία της Ελλάδας, όπως τα Αρχαιολογικά Μουσεία Αστρους, Θήβας, Ολυμπίας, καθώς και το Μουσείο Κοτσανά Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας.
Στο Μουσείο της Ακρόπολης το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει τους μόνιμους θησαυρούς του καθώς και νέες θεματικές ψηφιακές ενότητες που αφορούν το Ερέχθειο και την Αθηνά Νίκη, αλλά και ειδικά σχεδιασμένες δράσεις για παιδιά.
Η Εθνική Πινακοθήκη είναι επίσης έτοιμη να υποδεχθεί το κοινό. Μετά τα επίσημα εγκαίνια που πραγματοποιήθηκαν τον Μάρτιο παρουσία υψηλού κύρους προσκεκλημένων, έφτασε η ώρα το φιλότεχνο κοινό να απολαύσει τα εμβληματικά έργα τέχνης μεγάλων εικαστικών. Μεταξύ άλλων οι επισκέπτες της Εθνικής Πινακοθήκης θα δουν από κοντά τα αριστουργήματα όπως «Η Ελλάς Ευγνωμονούσα» και «Η κήρυξη της Επανάστασης από τον Παλαιών Πατρών Γερμανό» του Θεόδωρου Βρυζάκη, αλλά και εμβληματικούς πίνακες όπως «Η Εξοδος του Μεσολογγίου», «Μετά την καταστροφή των Ψαρών» του Νικολάου Γύζη και το «Επεισόδιο του ελληνικού Αγώνα» που φιλοτέχνησε το 1856 ο Ευγένιος Ντελακρουά. Σημειώνουμε επίσης ότι μέσα στον Μάιο -όπως έχει ανακοινώσει η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη- ανοίγουν και οι νέοι μουσειακοί χώροι στο Μέγαρο Τσίλλερ – Λοβέρδου στην Αθήνα και στην Αρέθουσα στη Χαλκίδα.
Αφρικανική τέχνη
Περισσότερα από 60 έργα 34 Αφρικανών καλλιτεχνών και καλλιτεχνών της αφρικανικής διασποράς από τη Συλλογή Χάρη Δαυίδ περιλαμβάνει η μεγάλη περιοδική έκθεση «UBUNTU» στο ΕΜΣΤ που είχε ξεκινήσει λίγες ημέρες πριν από την παύση λειτουργίας των μουσείων λόγω των υγειονομικών μέτρων. Η έκθεση, που μεταφράζεται είτε ως «ανθρωπότητα» είτε ως «ανθρωπιά», αναπτύσσεται σε πέντε δωμάτια στην Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων (Ισόγειο) του ΕΜΣΤ.
Με τις δύο νέες εκθέσεις «Αρχαιολατρεία και Φιλελληνισμός. Συλλογή Θανάση και Μαρίνας Μαρτίνου στο Μέγαρο Σταθάτου» και «Sterling Ruby at Cycladic: Ceramics», το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης ανοίγει σήμερα τις πόρτες του στο κοινό. Παράλληλα ανοίγουν το Cycladic Café και το Cycladic Shop, έχοντας λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα και ακολουθώντας τις κρατικές οδηγίες για την υγεία και την ασφάλεια των επισκεπτών και του προσωπικού.
Με τη μεγάλη επετειακή έκθεση με τίτλο «1821 Πριν και Μετά» το Μουσείο Μπενάκη, με τη σύμπραξη της Τραπέζης της Ελλάδος, της Εθνικής Τράπεζας και της Alpha Bank ξεκινάει τη λειτουργία του. Χίλια διακόσια αντικείμενα θα ξεδιπλώσουν περισσότερα από εκατό χρόνια ιστορίας (1770-1870). Η έκθεση αναπτύσσεται μέσα από έργα τέχνης και αρχειακά τεκμήρια που διαθέτουν στις συλλογές τους οι τρεις τράπεζες, καθώς και μέσα από το πλούσιο υλικό που διαθέτει το Μουσείο Μπενάκη, το οποίο συγκεντρώθηκε χάρη στους δεσμούς εμπιστοσύνης που αυτό διατήρησε -ήδη από την ίδρυσή του- με τις οικογένειες των αγωνιστών και των πρωταγωνιστών της Επανάστασης του 1821. Ζωγραφικά έργα, προσωπικά αντικείμενα πρωταγωνιστών της Επανάστασης και ιστορικά κειμήλια, πλαισιωμένα από σπάνιο αρχειακό υλικό, παρουσιάζονται σε τρεις ενότητες: «Η πορεία προς την εθνική Επανάσταση: 1770-1821», «Η εξέλιξη του πολέμου της ανεξαρτησίας και η ολοκλήρωση του Αγώνα 1821-1831» καθώς και «Η δημιουργία του νέου ελληνικού κράτους και οι πρώτες δεκαετίες της ανάπτυξης και λειτουργίας του 1831-1870».
Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ, το Αρχαιολογικό Μουσείο της Κω θα ανοίξει σήμερα, μαζί με όλα τα μουσεία της χώρας, και θα υποδεχθεί τους επισκέπτες του έχοντας όλα τα γλυπτά της έκθεσης πλέον στη θέση τους.
Κατά τη διάρκεια της αυτοψίας της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη, τον περασμένο Οκτώβριο στο νησί της Κω, διαπιστώθηκε ότι πέντε γλυπτά, που την ώρα του φονικού σεισμού του Ιουλίου του 2017 έπεσαν από τα βάθρα τους, δεν είχαν ακόμη αποκατασταθεί. Υστερα από κατευθύνσεις της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΠΟΑ, μόλις επτά μήνες μετά, τα γλυπτά αποκαταστάθηκαν στα βάθρα τους.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
- Αρση Lockdown: Τέλος τα SMS, απελευθερώνονται οι μετακινήσεις, πρεμιέρα για τουρισμό – Όλα όσα αλλάζουν από σήμερα
- Φλέγεται η Μέση Ανατολή: Το Ισραήλ επιχειρεί στη Γάζα – Διαψεύδεται ότι έχει γίνει εισβολή
- Γλυκά Νερά: DNA, κάμερες και τρεις ληστείες οδηγούν στους δολοφόνους – Σήμερα η κηδεία της Καρολάιν
- Προανακριτική: Δεν είδε, δεν άκουσε αλλά… ήξερε ο λογιστής της CCC
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr