Το μήνυμα που συμπεριέλαβε ο Έντβαρντ Μουνκ στον πίνακά του, για τον κάπως πιο παρατηρητικό θεατή, έλεγε το εξής: «Μόνο ένας τρελός θα μπορούσε να το έχει ζωγραφίσει».
Αναλύοντας την επιγραφή και συγκρίνοντάς την με το γραφικό χαρακτήρα του Μουνκ, με βάση τις επιστολές και τα ημερολόγιά του, οι ειδικοί σιγουρεύτηκαν πως η προσθήκη είχε γίνει από τον ίδιο τον ζωγράφο και όχι από κάποιον τρίτο.
Η μελέτη έγινε στα πλαίσια αποκατάστασης του πίνακα «Η Κραυγή», ο οποίος πρόκειται να εκτεθεί σε ένα νέο μουσείο τέχνης που θα ανοίξει τις πύλες του το 2022 στο Όσλο της Νορβηγίας.
Ο πίνακας εξετέθη για πρώτη φορά σε μουσείο το 1893, ξανά στο Όσλο, που αποτελούσε και τον τόπο καταγωγής του διάσημου καλλιτέχνη.
Από το μουσείο αυτό είχε κλαπεί το 1994 και επεστράφη σύντομα, με βοήθεια της βρετανικής αστυνομίας.
Στο νέο μουσείο όπου θα μεταφερθεί, θα πλαισιώνεται από άλλα έργα του Μουνκ, όπως «Ο χορός της ζωής» και η «Αυτοπροσωπογραφία με τσιγάρο».
[fwduvp preset_id=”test” playlist_id=”Test”]
«Η Κραυγή» αποτελεί έναν από τους πιο διάσημους πίνακες ζωγραφικής παγκοσμίως, με σημαντική επιρροή στην ποπ κουλτούρα, από την ταινία τρόμου του ’90 «Scream» έως τις γκριμάτσες emoji που χρησιμοποιούμε όλοι στο Messenger.
Μέσω του πίνακα, ο καλλιτέχνης θέλησε να αποτυπώσει το άγχος και την αγωνία που τον διακατείχαν σε μια εποχή που άλλαζε, καταφέρνοντας το έργο του να αποτελεί έως και σήμερα έναν από τους κατεξοχήν συμβολισμούς της ανθρώπινης αγωνίας.
Όταν πρωτοκυκλοφόρησε, ο πίνακας σόκαρε κριτικούς και κοινό και τους έκανε να αμφισβητήσουν την πνευματική σταθερότητα του ζωγράφου, ο οποίος πιστεύεται πως γι’ αυτό τον λόγο επέστρεψε στο έργο του για να προσθέσει το κρυφό του σχόλιο με μολύβι.
Ο ίδιος είχε περάσει αρκετά τραυματικά γεγονότα στη ζωή του: Η μητέρα του και η μεγαλύτερη αδερφή του πέθαναν πριν ο ίδιος κλείσει τα 14 του χρόνια, με τον πατέρα του να πεθαίνει 12 χρόνια αργότερα και την δεύτερη αδερφή του να εισάγεται σε ψυχιατρικό άσυλο λόγω του ότι έπασχε από μανιοκατάθλιψη.
Το 1908, ύστερα από μια νευρική κατάρρευση, ο Μουνκ εισάγεται και ο ίδιος σε άσυλο για ψυχιατρική νοσηλεία.
Σ’ ένα από τα ημερολόγιά του, ο καλλιτέχνης έγραφε:
«Για όσο καιρό θυμάμαι τον εαυτό μου, με κατέκλυζε ένα βαθύ συναίσθημα αγωνίας, το οποίο προσπάθησα να εκφράσω μέσω της τέχνης μου».
«Χωρίς αυτή την αγωνία και την ασθένεια, θα ήμουν σα βάρκα χωρίς πηδάλιο».
ΠΗΓΗ: BBC
Aκολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Κορωνοϊός: Σε «κόκκινο» συναγερμό παραμένει όλη η Αττική – Ασφυκτική η πίεση στις ΜΕΘ
#ΜeToo: Τσουνάμι… καταγγελιών για σεξουαλική βία – Καταθέτει ως μάρτυρας ο Σπύρος Μπιμπίλας
Η συνέντευξη Χάρι – Μέγκαν εξόργισε την Ελισάβετ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr