Ο Αντώνης Καλογιάννης, ο εμβληματικός τραγουδιστής που συνδέθηκε ιδιαίτερα με τον Μίκη Θεοδωράκη, έφυγε χθες από τη ζωή σε ηλικία 81 ετών, προδομένος από την καρδιά του. Ο ερμηνευτής αντιμετώπιζε τα τελευταία χρόνια προβλήματα υγείας, που το τελευταίο διάστημα είχαν επιδεινωθεί.
Ανάμεσα στις πολύ μεγάλες και πολυτραγουδισμένες επιτυχίες του ήταν η περίφημη «Αννούλα του χιονιά» και το «Σ’ αγαπώ σαν το γέλιο του Μάη» σε ντουέτο με τη Μαρινέλλα, των Μάριου Τόκα- Σαράντη Αλιβιζάτου, από το δίσκο «Μικρά ερωτικά», που είχε γίνει χρυσός με πωλήσεις πάνω από 50.000 αντίτυπα. Αυτά τα τραγούδια του έδωσαν το χαρακτηρισμό του ερωτικού τραγουδιστή. Στον ίδιο δίσκο, που κυκλοφόρησε το 1984, ήταν και το τραγούδι «Δεν κλαίω γι’ αυτά που μου ’χεις πάρει» με τους συγκλονιστικούς στίχους του Γιάννη Ρίτσου. Αλλη μεγάλη του επιτυχία ήταν το «Ομορφη μου Κατερίνα» των Σπύρου Παπαβασιλείου, Λάκη Τεάζη. Ο Μίκης Θεοδωράκης ήταν εκείνος που ουσιαστικά τον ανακάλυψε και του έδωσε βήμα στο τραγούδι το 1966. Ανάμεσα σ’ αυτές η ηχογράφηση μερικών εμβληματικών δίσκων όπως το «Πνευματικό Εμβατήριο» του Αγγελου Σικελιανού, η «Κατάσταση Πολιορκίας» το 1970, μαζί με τη Μαρία Φαραντούρη, καθώς και το «Ηλιος και Χρόνος/Επιφάνεια Αβέρωφ» το 1975, όλα σε μουσική Θεοδωράκη.
Στην Καισαριανή
Είχε γεννηθεί στην Καισαριανή. Συγκλονιστική στιγμή στη ζωή του ήταν όταν έχασε το γιο του το 2006 από εγκεφαλικό ανεύρυσμα, σε ηλικία μόλις 46 ετών. Ο Αντώνης Καλογιάννης συνέδεσε το όνομά του και με δημιουργούς όπως οι Τάκης Μουσαφίρης, Αργύρης Κουνάδης, ενώ συμμετείχε σε κλασικούς δίσκους της ελληνικής δισκογραφίας: στον «Συνοικισμό Α» του Δήμου Μούτση, το 1972, με τη Βίκυ Μοσχολιού και στα «Γράμματα στον Μακρυγιάννη» μαζί με την Αλκηστη Πρωτοψάλτη το 1979. Εχει επίσης συνεργαστεί με τους Σταύρο Ξαρχάκο, Μίμη Πλέσσα, Σταύρο Κουγιουμτζή, Ηλία Ανδριόπουλο, ενώ έχει τραγουδήσει και ποιητές στιχουργούς όπως οι: Γιώργος Σεφέρης, Μανώλης Αναγνωστάκης, Τάσος Λειβαδίτης, Δημήτρης Χριστοδούλου, Λευτέρης Παπαδόπουλος κ.ά. Είχε εμφανισθεί σε μεγάλα κέντρα με τα μεγαλύτερα ονόματα του τραγουδιού.
Σε συνεργασία με τον Μίκη Θεοδωράκη έδωσε τις πρώτες του συναυλίες στην τότε Σοβιετική Ενωση το 1966 και κατόπιν στην Ελλάδα. Το 1967 έφυγε στο εξωτερικό με τη Μαρία Φαραντούρη και δημιούργησαν μια λαϊκή ορχήστρα, με την οποία έδιναν συναυλίες με καθαρά πολιτικό χαρακτήρα. Το 1970 μαζί με τον Μίκη Θεοδωράκη έδωσαν περισσότερες από 500 συναυλίες σε Ευρώπη, Αμερική και Αυστραλία, κάνοντας γνωστή την πολιτική κατάσταση που επικρατούσε τότε στη χώρα μας. Το 1972 ο Αντώνης Καλογιάννης επέστρεψε στην Ελλάδα και τραγούδησε σε αρκετές μπουάτ στην Πλάκα.
Η δεκαετία του ’80 ξεκίνησε με έναν δίσκο των Μίμη Πλέσσα – Δημήτρη Χριστοδούλου τα «Τραγούδια της γειτονιάς». Με τον επόμενο δίσκο του «Τα σημερινά» του 1981, ο Αντώνης Καλογιάννης έκανε τη στροφή του στο ερωτικό τραγούδι.
Με τον χρυσό δίσκο «Σημερινά», που έφθασε τις 50.000 πωλήσεις, του Σπύρου Παπαβασιλείου και του Λάκη Τεάζη, ο Καλογιάννης άνοιξε την πιο εμπορική δεκαετία της καριέρας του και με ένα τραγούδι-μεγάλη επιτυχία, το «Ομορφή μου Κατερίνα», που το ακολούθησαν, τα επόμενα χρόνια, κι άλλες μεγάλες επιτυχίες, που ο τίτλος τους παρέπεμπε σε γυναικεία ονόματα.
Ακολούθησαν ο δίσκος του Σταύρου Κουγιουμτζή «Μικραίνει ο κόσμος» το 1982, όπου ερμήνευσε το ομότιτλο, ενώ συμμετείχε στο δίσκο «Εδώ που γεννηθήκαμε» το 1983 με τραγούδια του Δημήτρη Λάγιου και του Φώντα Λάδη και στο δίσκο του Τάκη Μουσαφίρη «Ακόμα μια μέρα», το 1984. Η δεκαετία του ’80 ολοκληρώθηκε με τις προσωπικές δουλειές του «Χωρίς συνθήματα» (1986), «Ο,τι αγάπησα» (1987) και «Τι ώρα να ’ναι» (1989). Το 1989, επίσης, συμμετείχε, μαζί με τον Γιάννη Πάριο κι άλλους στο δίσκο του Ηλία Ανδριόπουλου «Τα λόγια της αγάπης».
Η δεκαετία του ’90 άνοιξε με τα «Επικίνδυνα παιχνίδια» (1990) του Αλέξη Παπαδημητρίου και της Εύης Δρούτσα, για να συνεχιστεί την επόμενη χρονιά (1991) με το δίσκο του «Σε ανύποπτο χρόνο», όπου, ανάμεσα στ’ άλλα, τραγούδησε τις «Μοίρες» του Σταμάτη Κραουνάκη και το «Ισως φταίνε τα φεγγάρια» του Νότη Μαυρουδή. Το 1992 τραγούδησε, σε μουσική Αλέξη Παπαδημητρίου, στο σίριαλ «Το 13ο κιβώτιο», ενώ το 1993 κυκλοφόρησε το δίσκο «Αντίθετη πορεία», με τραγούδια των Βαγγέλη Κορακάκη, Θοδωρή Παπαδόπουλου κ.ά.
Δισκογραφία
Η δισκογραφία του Αντώνη Καλογιάννη συνεχίστηκε ως και τα τέλη σχεδόν της δεκαετίας του ’90. Το 1997 κυκλοφόρησε ο τελευταίος δίσκος του «Ιστορίες αγγέλων». Από αυτόν ξεχώρισαν τα τραγούδια «Σαν τα περιπολικά» («Αυτό το Αχ») και το «Ο,τι αγάπησα» σε μουσική Αλέξη Παπαδημητρίου και στίχους Γιάννη Τζουανόπουλου. Συλλυπητήριο μήνυμα απέστειλε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη. Η κηδεία του Αντώνη Καλογιάννη θα γίνει στην Καισαριανή.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Το βίντεο από drone της ΕΛΑΣ για τα χθεσινά επεισόδια στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο
Εισαγγελική έρευνα για τις δηλώσεις του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ για τη νοσηλεύτρια στην Κέρκυρα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr