Εφυγε χθες από τη ζωή χάνοντας τη μάχη με τον κορονοιό, ενώ πριν από λίγες ημέρες είχε διαγνωστεί με καρκίνο. Ηταν 67 ετών. Την είδηση για το θάνατο του σκηνοθέτη γνωστοποίησε με ανάρτησή του στο facebook ο πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών Σπύρος Μπιμπίλας.
Η ζωή του γεμάτη γνώση και Τέχνη. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1954. Σπούδασε Aρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Θεατρολογία στο Παρίσι, ειδικευόμενος στην όπερα.
Το 1985 μπαίνει ενεργά στο χώρο της σκηνοθεσίας με τον «Ερωτόκριτο», μια όπερα του Νίκου Μαμαγκάκη.
Εκτοτε μέχρι και πέρυσι αναλάμβανε κυρίως μουσικά έργα. Σύμφωνα με την καλλιτεχνική του πορεία σκηνοθέτησε σχεδόν ενενήντα έργα ενός ευρύτατου ρεπερτορίου, από μονόπρακτα μέχρι οπερέτες και όπερες. Το 1991 ξεκίνησε η συνεργασία του με την Εθνική Λυρική Σκηνή, ενώ διετέλεσε και μέλος του Δ.Σ. του οργανισμού.
Η σκηνοθετική του σφραγίδα ξεχωρίζει σε διάσημα έργα όπως στα «Ενας χορός μεταμφιεσμένων», «Αδριανή Λεκουβρέρ», «Τα επτά θανάσιμα αμαρτήματα», «Ο βαφτιστικός», «Τα παραμύθια του Χόφμαν», «Αννα Μπολένα», «Ο τροβαδούρος», «Κάρμεν» και «Η όπερα του ζητιάνου». Τελευταία φορά που συνεργάστηκε με την Εθνική Λυρική Σκηνή ήταν τον Ιούλιο του 2011 με την όπερα «Ναμπούκκο», η οποία παρουσιάστηκε στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού.
Από το 1992 εισέρχεται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ενώ το 2000 αναλαμβάνει έργα στο Εθνικό Θέατρο. Η πρώτη του συνεργασία με την πρώτη κρατική σκηνή της χώρας είναι στο έργο «Ειρήνη» του Αριστοφάνη και ακολουθούν τα «Πέερ Γκιντ» του Ιψεν με την Μπέτυ Βαλάση και ο «Ιππόλυτος» του Ευριπίδη με τους Μαρία Ναυπλιώτου, Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη και Φιλαρέτη Κομνηνού.
Στην πολυσήμαντη πορεία του έχει τιμηθεί με το Βραβείο της Ενωσης Κριτικών Μουσικής και Θεάτρου και με το Βραβείο Σκηνοθεσίας «Κάρολος Κουν».
Το 1982 δημοσιεύει το βιβλίο του «Μαρία Κάλλας, οι μεταμορφώσεις μιας Τέχνης», το οποίο επανεκδόθηκε το 1995. Καθ’ όλη τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του συνεργάστηκε με το Θέατρο Πόρτα, το Θέατρο Τέχνης, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, το Θέατρο Αμόρε, το Φεστιβάλ Αθηνών και πολλά ΔΗΠΕΘΕ.
Η τελευταία του σκηνοθεσία ήταν πέρυσι στο θρυλικό «Αλλοίμονο στους νέους» των Αλέκου Σακελλάριου και Χρήστου Γιαννακόπουλου στο θέατρο Coronet, που ολοκλήρωσε βίαια την πορεία του επί σκηνής λόγω της πανδημίας. Διετέλεσε καλλιτεχνικός διευθυντής από το 2007 έως το 2014 στο ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου, ενώ τιμήθηκε με το Βραβείο της Ενωσης Κριτικών Μουσικής και Θεάτρου (1998) και με το Βραβείο Σκηνοθεσίας «Κάρολος Κουν» (2000).
«Άφησέ με να’ρθω μαζί σου»: Αφιέρωμα στον Θάνο Μικρούτσικο στο Ολύμπια
Ως παραγωγός μουσικών εκπομπών εργάστηκε στο Τρίτο Πρόγραμμα από το 1984 και ως σκηνοθέτης στο ραδιόφωνο από το 1988.
Επιμελήθηκε τα προγράμματα της Ορχήστρας των Χρωμάτων, εκδόσεις πολλών και σημαντικών μουσικών δίσκων, ενώ έγραψε δεκάδες άρθρα σε πολιτιστικά περιοδικά. Δίδαξε υποκριτική στο Ωδείο Ατενέουμ, στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας, αλλά και στην Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης «Μαίρης Βογιατζή-Τράγκα», μεταφέροντας σε εκατοντάδες νέους ηθοποιούς τη μόρφωση και την αγάπη του για το θέατρο και τη μουσική.
Η απώλεια του Βασίλη Νικολαΐδη σκόρπισε θλίψη στον καλλιτεχνικό κόσμο. Συλλυπητήριο μήνυμα εξέδωσαν η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη και η διοίκηση και το προσωπικό της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Αίγυπτος: Ανακαλύφθηκαν μούμιες με «γλώσσες» από χρυσάφι [εικόνες]
Μενδώνη για Λιγνάδη: Δεν υπάρχει επίσημη καταγγελία – Αν υπάρξει θα ερευνηθεί
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr