Στον πυρήνα της θεματολογίας της έκθεσης είναι η Κίνηση, το Κοινό Βίωμα, η Σύνδεση, το Σπίτι. Παράλληλα, θα πραγματοποιηθούν προγράμματα σχετικά με το Καπνεργοστάσιο και την ιστορία του, συζητήσεις, δράσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, ενώ θα λειτουργήσει και μια διαδικτυακή πύλη. Την επιμέλεια της έκθεσης υπογράφει η διευθύντρια του ΝΕΟΝ Ελίνα Κουντούρη και η Madeleine Grynsztejn, Pritzker Director του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης του Σικάγο.
Ολα αυτά θα συμβούν όμως αφού το πρώην Καπνεργοστάσιο αναδειχθεί σε σύγχρονο πολιτιστικό πυρήνα και σκηνή για την ανάπτυξη νέων καλλιτεχνικών ιδεών, με χρηματοδότηση 1 εκατ. ευρώ από το ΝΕΟΝ.
Ο χώρος, με εμβαδόν 19.000 τ.μ., λειτούργησε για πρώτη φορά το 1930 και εκεί στεγάστηκαν καπνοβιομηχανίες, βιομηχανίες κοπής και συσκευασίας καπνού, βιομηχανίες παραγωγής τσιγάρων και πούρων, αποθήκες, τελωνείο και άλλες υπηρεσίες. Κατά καιρούς το Καπνεργοστάσιο χρησιμοποιήθηκε ως φυλακή, καταφύγιο προσφύγων ή στέγαση υπηρεσιών όπως το Ελεγκτικό Συνέδριο ή το υπουργείο Οικονομικών.
Το 1989 το υπουργείο Πολιτισμού το χαρακτήρισε ιστορικό διατηρητέο μνημείο μαζί με τον εξοπλισμό και το 2000 παραχωρήθηκε στη Βουλή των Ελλήνων. Το 2008 αποκαταστάθηκε η εξωτερική όψη και το 2016 η μεταλλική στέγη του αιθρίου.
O Πρόεδρος Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνος Αν. Τασούλας, ο ιδρυτής του ΝΕΟΝ Δημήτρης Δασκαλόπουλος, η διευθύντρια του ΝΕΟΝ Ελίνα Κουντούρη στο χώρο του Καπνεργοστασίου.
Σήμερα το Καπνεργοστάσιο στεγάζει το Τυπογραφείο και τη Βιβλιοθήκη της Βουλής, ενώ το ΝΕΟΝ ανέλαβε την αναβάθμιση χώρων του, όπως το αίθριο, το κτίριο του πρώην τελωνείου και την ισόγεια βόρεια-βορειοδυτική πτέρυγα. Ειδικότερα, εκτός από γενικές οικοδομικές εργασίες καθαριότητας, αποξήλωσης σαθρών στοιχείων, επισκευής, ανακαίνισης και βαφής, το σύνολο των παραπάνω χώρων εξοπλίζεται με σύγχρονες υποδομές.
Υλοποιείται επέκταση της εγκατάστασης του δικτύου ηλεκτρικού ρεύματος, αποκατάσταση του δικτύου ύδρευσης και αποχέτευσης, ενίσχυση του δικτύου πυρανίχνευσης και πυρόσβεσης, εγκατάσταση κατάλληλου εκθεσιακού τύπου φωτισμού, ολοκληρωμένου δικτύου Wi-Fi για το κοινό και τους επισκέπτες, βελτίωση του κλιματισμού, επέκταση του συστήματος ασφαλείας και συμπληρώνεται η προσβασιμότητα σε περισσότερους χώρους για άτομα με αναπηρία.
NICK HARKAWAY στον ΕΤ: «Ο Ψυχρός Πόλεμος είναι δυστυχώς επίκαιρος»
Παράλληλα, επισκευάζονται πλήρως οι τουαλέτες για τους επισκέπτες και ενεργοποιούνται βοηθητικοί χώροι υποδοχής και προσωπικού. Το σύνολο του παραπάνω εξοπλισμού θα παραμείνει ως δωρεά στο κτίριο.
«Αξιοποιείται ένας δημόσιος χώρος ως πλαίσιο φιλοξενίας της Τέχνης και εξοικειώνεται με αυτόν τον τρόπο το κοινό, το οποίο θα γνωρίσει και το χώρο και το περιεχόμενο, και το περιέχον και το περιεχόμενο, εξοικειώνεται λοιπόν το κοινό με αυτό που αποτελεί και στόχο αυτού του οργανισμού και του κ. Δασκαλόπουλου και των συνεργατών του, αλλά και δικό μας, με αυτό που αποκαλούμε “δημόσια τέχνη” κι όχι η τέχνη που είναι περίκλειστη, η οποία είναι αιχμάλωτη, κλεισμένη, για τα μάτια κάποιων εκλεκτών που η τύχη ή η ευμάρειά τους τους επέτρεψε να την απολαμβάνουν», τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας για τη σύμπραξη της Βουλής με το ΝΕΟΝ.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΝΕΟΝ, Δημήτρης Δασκαλόπουλος, υπογράμμισε: «Η έκθεση με τίτλο “Πύλη- Portals” που θα παρουσιάσουμε στον ιστορικό χώρο του πρώην Δημόσιου Καπνεργοστασίου της οδού Λένορμαν, στην ιστορική περιοχή του Κολωνού, ελπίζουμε ότι θα γίνει τόπος συνάντησης, αφύπνισης και προβληματισμού για την επόμενη χρονιά.
Αυτός ο νέος τόπος συνάντησης προετοιμάζεται καθ’ όλη την διάρκεια του φετινού χρόνου, με δωρεά του ΝΕΟΝ, ώστε να παραδοθεί στην κοινωνία και στη Βουλή των Ελλήνων, ως ο νέος πολιτιστικός τόπος της πόλης μας».
Πρόσθεσε επίσης ότι «τη χρονιά στην οποία γιορτάζουμε τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, που, εκτός από εθνική επανάσταση των Ελλήνων, είναι και η αρχή της προσπάθειάς μας να οργανώσουμε ένα κράτος κατά τα πρότυπα των προηγμένων κρατών της Δυτικής Ευρώπης.
Πετύχαμε το στόχο και κατά πόσον; Το γεγονός είναι ότι η προσπάθεια αυτή διαρκεί αισίως επί δύο αιώνες και η επέτειος μας δίνει την ευκαιρία να αναστοχαστούμε την ιστορική πορεία που διανύσαμε και, ενδεχομένως, από τη μελέτη αυτής της πορείας να διαισθανθούμε αυτό που οι παλαιότερες γενιές θα έλεγαν “το πεπρωμένο μας”.
Αυτόν τον αναστοχασμό προς την εθνική αυτοσυνειδησία, η οποία εντάσσεται σε ένα παγκόσμιο περιβάλλον προβληματισμού, προωθεί, με τον τρόπο της, η έκθεση που παρουσιάζουμε».
Περισσότερες πληροφορίες για την έκθεση «Πύλες» θα ανακοινωθούν τους ερχόμενους μήνες.
Μείωση ενοικίου 80%: Όλα τα μυστικά για ιδιοκτήτες και ενοικιαστές [παραδείγματα και πίνακες]
Κορωνοϊός: Στην τελική ευθεία… προς την «Ελευθερία» – Το σχέδιο για τους εμβολιασμούς
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr