Ελεύθερος Τύπος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μείωση ενοικίου 80%: Όλα τα μυστικά για ιδιοκτήτες και ενοικιαστές [παραδείγματα και πίνακες]

Σύψας: Τελευταία θα ανοίξει η εστίαση – Ιανουάριος και Φεβρουάριος θα είναι δύσκολοι μήνες

Γιώργος Παλαιτσάκης

Υποχρεωτικές μειώσεις ενοικίων κατά 80% θα ισχύσουν τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του νέου έτους για τις επιχειρήσεις που δεν θα λειτουργήσουν στις εορτές με κρατική εντολή.

Οι ιδιοκτήτες των εκμισθούμενων ακινήτων θα υποστούν και πάλι εισοδηματικές απώλειες, αλλά όσοι είναι φυσικά πρόσωπα θα έχουν και οφέλη με τη μορφή αποζημιώσεων και φοροαπαλλαγών, τα οποία μάλιστα θα είναι μεγαλύτερα από τις απώλειες, σε όσες περιπτώσεις τα μηνιαία ενοίκια ξεπερνούν κατά πολύ τα 1.000 ευρώ!

Το μέτρο θα εφαρμοστεί στο πρώτο δίμηνο του 2021 ανεξαρτήτως του εάν οι επιχειρήσεις λειτουργούν ή όχι εκείνη την περίοδο, με στόχο να μην έχουν περαιτέρω απώλειες από αυτές που έχουν σήμερα. Ουσιαστικά, οι επιχειρήσεις θα πληρώσουν τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο μόνο το 20% του ενοικίου. Με αυτόν τον τρόπο επιμερίζεται το κόστος του ενοικίου κατά 60% στο κράτος, 20% στον εκμισθωτή και 20% στην επιχείρηση.

Δικαιούχοι

Οι μειώσεις 80% θα αφορούν επαγγελματικές μισθώσεις στις οποίες ενοικιαστές είναι επιχειρηματίες που υποχρεώθηκαν να αναστείλουν τη λειτουργία των επιχειρήσεών τους με κρατική εντολή μέσα στον Νοέμβριο και στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου -ή μόνο μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου- και θα εξακολουθήσουν να τις κρατούν κλειστές και στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου, χάνοντας ουσιαστικά όλη την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων.

Γενικά, οι μειώσεις των ενοικίων κατά 80% θα ισχύσουν για όλες τις επιχειρήσεις που θα παραμείνουν κλειστές με κρατική εντολή μετά τις 16 Δεκεμβρίου 2020. Σε αυτές περιλαμβάνονται οι επιχειρήσεις του λιανεμπορίου, ανεξαρτήτως εάν λειτουργούν με το σύστημα παράδοσης εκτός ή με υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ’ οίκον, οι επιχειρήσεις της εστίασης, ανεξαρτήτως εάν λειτουργούν με διανομή προϊόντων ή/και παροχή προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα, οι επιχειρήσεις των κλάδων πολιτισμού, αθλητισμού, τα γυμναστήρια και άλλες επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή. Επιπλέον, εντάσσονται οι επιχειρήσεις του τουρισμού, όπως τα ξενοδοχεία, τα καταλύματα και τα τουριστικά γραφεία και οι υπηρεσίες μεταφορών, καθώς πλήττονται ιδιαίτερα από την απαγόρευση των μετακινήσεων από νομό σε νομό.

Στις επιχειρήσεις του λιανεμπορίου που δικαιούνται τις μειώσεις των ενοικίων κατά 80% περιλαμβάνονται ενδεικτικά αυτές που εμπορεύονται γουναρικά, τουριστικά είδη και είδη λαϊκής τέχνης, κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα, ενδύματα, υποδήματα, δερμάτινα είδη, καλλυντικά, είδη καλλωπισμού, λουλούδια, φυτά, σπόρους, ρολόγια, κοσμήματα, διαφημιστικά είδη (μπρελόκ, μπλούζες, αναπτήρες κ.λπ.), είδη δώρων και μη εδώδιμα προϊόντα.

Επίσης δικαιούχοι των μειώσεων ενοικίων επαγγελματικής στέγης ή επαγγελματικών χώρων κατά 80% είναι τα πολυκαταστήματα, καθώς επίσης και όσοι πωλούν λιανικώς διάφορα προϊόντα (τρόφιμα, ποτά, καπνό, κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα, ενδύματα, υποδήματα και διάφορα άλλα είδη) σε υπαίθριους χώρους, δηλαδή σε πάγκους και σε λαϊκές αγορές. Η μείωση των ενοικίων τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2021 θα ισχύσει για τις επιχειρήσεις αυτές ανεξαρτήτως του εάν θα λειτουργούν ή όχι κατά τη διάρκεια των μηνών αυτών.

Εργαζόμενοι

Για τους εργαζομένους στις επιχειρήσεις αυτές, οι οποίοι νοικιάζουν τις κατοικίες στις οποίες διαμένουν, θα ισχύσει υποχρεωτική μείωση κατά 40% των ενοικίων που πληρώνουν για τις κατοικίες τους, για έναν ή και για τους δύο μήνες της περιόδου Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου, εφόσον στον έναν αυτόν μήνα ή και στους δύο μήνες τεθούν σε αναστολή οι συμβάσεις εργασίας τους. Επίσης, υποχρεωτική μείωση κατά 40% θα ισχύσει και στις περιπτώσεις μισθώσεων κατοικιών στις οποίες τα ενοίκια καταβάλλονται για τις στεγαστικές ανάγκες τέκνων που σπουδάζουν σε ΑΕΙ ή ΤΕΙ μακριά από τον τόπο διαμονής των γονέων τους, εφόσον τουλάχιστον ο ένας εκ των δύο γονέων είναι εργαζόμενος σε επιχείρηση που παραμένει κλειστή και μετά τις 16 Δεκεμβρίου, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, και εφόσον ανασταλεί η σύμβαση εργασίας του.

Αποζημιώσεις

Οι ιδιοκτήτες εκμισθούμενων ακινήτων που είναι φυσικά πρόσωπα και υποχρεούνται να αποδεχθούν τη μείωση των ενοικίων κατά 80% για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο θα έχουν το δικαίωμα να εισπράξουν αποζημιώσεις από το κράτος. Τα ποσά των αποζημιώσεων θα αντιστοιχούν στο 75% των απωλειών τους από τη μείωση των ενοικίων κατά 80%, δηλαδή ουσιαστικά στο 60% των ποσών των κανονικών ενοικίων των μηνών Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου. Η αποζημίωση αυτή θα είναι αφορολόγητη και ακατάσχετη, ενώ δεν θα λαμβάνεται υπόψη στο οικογενειακό εισόδημα του ιδιοκτήτη για να διαπιστωθεί εάν δικαιούται ή όχι άλλες παροχές από το κράτος, που χορηγούνται με εισοδηματικά κριτήρια.

Επιπλέον, για το 80% των ενοικίων των μηνών Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου που δεν θα εισπράξουν, οι ιδιοκτήτες θα απαλλαγούν από την υποχρέωση καταβολής φόρου εισοδήματος και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης. Από την πλευρά τους οι μισθώτριες επιχειρήσεις θα υποχρεούνται να καταβάλουν στους ιδιοκτήτες τους μόνο το 20% των ενοικίων. Με αυτόν τον τρόπο θα επιμερίζεται το κόστος του ενοικίου κατά 60% στο κράτος, 20% στον εκμισθωτή και 20% στην επιχείρηση.

Ο μηχανισμός… απόσβεσης

Σε μηνιαίο ενοίκιο 1.000 ευρώ για το οποίο ισχύει μείωση κατά 80%, δηλαδή κατά 800 ευρώ, η αποζημίωση του ιδιοκτήτη, η οποία ισοδυναμεί με το 75% του ποσού της εισοδηματικής απώλειας των 800 ευρώ ή με το 60% ολόκληρου του ενοικίου των 1.000 ευρώ, ανέρχεται σε 600 ευρώ (800 ευρώ x 75% ή 1.000 ευρώ x 60%). Επιπλέον, για το ποσό της εισοδηματικής απώλειας των 800 ευρώ ο ιδιοκτήτης θα απαλλαγεί από το φόρο εισοδήματος.

Με δεδομένο ότι στη συντριπτική τους πλειονότητα οι ιδιοκτήτες εκμισθούμενων ακινήτων επιβαρύνονται με τον κατώτατο συντελεστή φόρου εισοδήματος 15%, που ισχύει στην κλίμακα αυτοτελούς φορολόγησης των μισθωμάτων, το ελάχιστο φορολογικό όφελος το οποίο θα προκύψει για τον συγκεκριμένο ιδιοκτήτη από τη φοροαπαλλαγή του 80% του ενοικίου του θα ανέλθει στα 120 ευρώ (800 ευρώ x 15%). Εντέλει ο εν λόγω ιδιοκτήτης που θα αναγκαστεί να εισπράξει το ενοίκιο μειωμένο κατά 80%, δηλαδή κατά 800 ευρώ, θα πάρει πίσω από το κράτος -με άμεση αποζημίωση και με φορολογική απαλλαγή- τουλάχιστον τα 720 ευρώ ή το 90% της εισοδηματικής του απώλειας.

Σε κάθε περίπτωση κατά την οποία τα ενοίκια ανέρχονται μέχρι και σε 1.000 ευρώ το μήνα, οι εισοδηματικές απώλειες που θα υποστούν οι ιδιοκτήτες θα είναι μεγαλύτερες από τα οφέλη που θα προκύψουν γι’ αυτούς λόγω των αποζημιώσεων και των απαλλαγών. Στις περιπτώσεις όμως κατά τις οποίες τα ενοίκια υπερβαίνουν κατά πολύ τα 1.000 ευρώ, τα οφέλη των ιδιοκτητών θα είναι μεγαλύτερα από τις απώλειες.

Οι ιδιοκτήτες που είναι νομικά πρόσωπα, δηλαδή εταιρίες, κοινωφελή ιδρύματα-κληροδοτήματα ή άλλοι οργανισμοί και σωματεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα δεν θα δικαιούνται αποζημιώσεων!

Τα θετικά της ρύθμισης και οι γκρίζες ζώνες

Θετικές και αρνητικές πλευρές στη ρύθμιση της κυβέρνησης για μείωση κατά 80% των ενοικίων των επαγγελματικών μισθώσεων των επιχειρήσεων που είναι αναγκασμένες να παραμείνουν κλειστές την περίοδο των eορτών με αποζημίωση των ιδιοκτητών ίση με το 60% των ενοικίων βλέπει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠOMIΔΑ).

Επιστολή

Σε επιστολή που απέστειλε η Ομοσπονδία στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, επισημαίνει ότι:

«Η θετική πλευρά της νέας ρύθμισης για τους ιδιοκτήτες είναι το αφορολόγητο και ακατάσχετο του 60% της κρατικής αποζημίωσης, εν όψει και της μειωμένης πραγματικής δυνατότητας είσπραξης του 60% των ενοικίων των μηνών αυτών από τους ενοικιαστές με τα κλειστά καταστήματα. Ομως η αρνητική πλευρά για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι υφίστανται άμεση απώλεια εισοδήματος και θα χρειαστεί να περιμένουν αν και πότε ο μισθωτής θα καταβάλει το μερίδιό του και πότε θα κινηθεί η διαδικασία καταβολής της κρατικής επιστροφής, είναι η έκταση εφαρμογής της ρύθμισης και ο τρόπος και χρόνος υλοποίησής της. Συγκεκριμένα:

* Είναι αν θα περιοριστεί στον κορμό των επιχειρήσεων για τις οποίες εκ των πραγμάτων είναι αναπόφευκτο, δηλαδή τις πραγματικά κλειστές με κρατική εντολή, με κατεβασμένα ρολά και χωρίς «πίσω πόρτα», ή θα «ξεχειλώσει» με τη συμπερίληψη και λειτουργουσών επιχειρήσεων, των μισθωμάτων κατοικιών, φοιτητικών κ.λπ.

* Είναι το αν και πότε θα καταβληθεί το 20% από τους ενοικιαστές, αν δεν υπάρξει και πάλι σχετική ρύθμιση και μάλιστα τη στιγμή που οι ιδιοκτήτες -με τους περιορισμούς στη λειτουργία των δικαστηρίων- δεν μπορούν να έχουν οποιαδήποτε δικαστική προστασία, ακόμα κι όταν οι οφειλές των μισθωτών τους ανάγονται σε χρόνο πριν από τη λήψη των σχετικών μέτρων και το κλείσιμο των καταστημάτων

* Είναι η πολύμηνη καθυστέρηση στη δήλωση, εκκαθάριση, εκταμίευση και καταβολή του 60%, που εμπεριέχει και τον κίνδυνο απόρριψης δηλώσεων COVID λόγω αναληθών δηλώσεων ενοικιαστών, τη στιγμή μάλιστα που εκκρεμεί η εκκαθάριση των επιστροφών μεγάλου αριθμού ιδιοκτητών για αρκετούς παρελθόντες μήνες, σε αντίθεση με τις άμεσες καταβολές των βοηθημάτων σε όλους τους άλλους κλάδους της οικονομίας και της κοινωνίας.

* Είναι η καταστροφή των εκμισθωτών-νομικών προσώπων κάθε είδους, μέσα στα οποία συμπεριλαμβάνονται εκατοντάδες ιδρύματα και σωματεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με έντονη κοινωνική και φιλανθρωπική δράση και μοναδικό έσοδό τους τα μισθώματα που λαμβάνουν, τα οποία, ενώ τώρα θα υποστούν ακόμη αιματηρότερη μείωση ενοικίων, κακώς εξαιρούνται συνεχώς από κάθε διευκόλυνση στο θέμα αυτό.

* Είναι ότι δεν συνδυάζεται με μέτρα άμεσης ανακούφισης από τις λοιπές φορολογικές και τυχόν δανειακές υποχρεώσεις και ρυθμίσεις των εκμισθωτών στις οποίες είναι προφανές ότι δεν μπορούν να ανταποκριθούν».

Αιτήματα
Η ΠOMIΔΑ ζητά με την επιστολή της:

* Να περιοριστεί το μέτρο αυστηρά στα μισθώματα διμήνου των κλειστών και μόνον επιχειρήσεων.

* Να επανέλθει η υποχρέωση έγκαιρης καταβολής του 20% του μισθώματος από τους ενοικιαστές προκειμένου αυτοί να δικαιούνται το ευεργέτημα της μείωσης του μισθώματος.

* Να ισχύσουν και για τους εκμισθωτές όλες οι ευνοϊκές αναστολές και ρυθμίσεις υποχρεώσεων.

* Να είναι δικαιούχοι επιστροφής και όλα τα κάθε είδους νομικά πρόσωπα-εκμισθωτές ακινήτων.

Τέλος, η διαδικασία εκκαθάρισης αποζημιώσεων Νοεμβρίου, και στη συνέχεια η καταβολή τους στους τραπεζικούς λογαριασμούς των εκμισθωτών, πρέπει να διενεργείται αυτόματα, με την υποβολή και άμεση ηλεκτρονική επαλήθευση κάθε έγκυρης δήλωσης COVID και όχι μετά τη λήξη της προθεσμίας.

ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΝΟΙΚΙΩΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ-ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΚΑΤΑ 80%
ΜΗΝΙΑΙΟ ΕΝΟΙΚΙΟ ΣΥΝΟΛΟ ΕΝΟΙΚΙΩΝ  ΔΙΜΗΝΟΥ ΑΠΩΛΕΙΑ ΣΤΟ ΔΙΜΗΝΟ ΛΟΓΩ ΜΕΙΩΣΗΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΜΗΝΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΜΗΝΟ ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΟΦΕΛΗ
200 400 320 240 48 288
250 500 400 300 60 360
300 600 480 360 72 432
350 700 560 420 84 504
400 800 640 480 96 576
450 900 720 540 108 648
500 1000 800 600 120 720
550 1100 880 660 132 792
600 1200 960 720 144 864
650 1300 1040 780 156 936
700 1400 1120 840 168 1008
750 1500 1200 900 180 1080
800 1600 1280 960 192 1152
850 1700 1360 1020 204 1224
900 1800 1440 1080 216 1296
950 1900 1520 1140 228 1368
1000 2000 1600 1200 240 1440
1050 2100 1680 1260 372 1632
1100 2200 1760 1320 504 1824
1150 2300 1840 1380 644 2024
1200 2400 1920 1440 672 2112
1500 3000 2400 1800 840 2640
2000 4000 3200 2400 1120 3520
3000 6000 4800 3600 1680 5280
4000 8000 6400 4800 2240 7040
5000 10000 8000 6000 2800 8800
Σημείωση: Για μηνιαία ενοίκια άνω των 1.000 ευρώ η φοροαπαλλαγή υπολογίστηκε επί του ποσού της απώλειας λαμβανομένου υπόψη φορολογικού συντελεστή 35% εν μέρει ή εν όλω.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Το σχέδιο της κυβέρνησης για την επόμενη φάση της ανάκαμψης με έμφαση στις θέσεις εργασίας

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι: Νέα δεδομένα για τα rapid test στον ιδιωτικό τομέα – Τι ισχύει

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Facebook: 10.000 νέες θέσεις εργασίας στην Ευρώπη

Μαρίνα Μπενέκου

Εκατομμύρια Αμερικανοί εγκαταλείπουν τις δουλειές τους

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

ΑΑΔΕ: Άνοιξε η πλατφόρμα για διορθώσεις στο Ε9 – Βήμα-βήμα η διαδικασία

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ιταλία: Υποχρεωτικό το πράσινο πάσο για τους εργαζόμενους

Μαρίνα Μπενέκου

Boeing: Οι υπάλληλοί της θα πρέπει να εμβολιαστούν ως τις 8 Δεκεμβρίου για να κρατήσουν την θέση τους

Μαρίνα Μπενέκου

13.984 νέες επιχειρήσεις εν μέσω πανδημίας

Επιστρεπτέα Προκαταβολή: Παράταση προθεσμίας για υποβολή δικαιολογητικών – Πότε λήγει

Ελεύθερος Τύπος Newsroom