«Η στρατηγική με την οποία η Ελλάδα ξανασυστήνεται στον κόσμο, περιλαμβάνει και τη δυνατότητα ελληνικά έργα τέχνης να μπορούν να εκτεθούν, με φροντίδα και ασφάλεια, σε διάφορες γωνιές του κόσμου», υπογραμμίζει το ΥΠΠΟΑ
. Στο πλαίσιο της δημιουργίας του παραρτήματος του Μουσείου Μπενάκη στην Αυστραλία, το υπουργείο Πολιτισμού συμπεριέλαβε στο νομοσχέδιο που αφορά τον εκσυγχρονισμό του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων διάταξη η οποία προέβλεπε τον μακροχρόνιο δανεισμό μουσειακών συλλογών, από 5 χρόνια που είναι σήμερα με δυνατότητα παράτασης για μια ακόμη πενταετία, στα 50+50 χρόνια. Η διάταξη προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση της αντιπολίτευσης.
Ακολούθησε νομοθετική βελτίωση η οποία προσφέρει τη δυνατότητα δανεισμού κινητών μνημείων από τα ελληνικά Μουσεία για 25 χρόνια- με δυνατότητα παράτασης για επιπλέον 25 χρόνια. Η ρύθμιση αυτή «ενισχύει την εξωστρέφεια του ελληνικού πολιτισμού» επισημαίνει το ΥΠΠΟΑ και τονίζει πως :«…αφορά καταρχήν στο Μουσείο Μπενάκη, το οποίο έχει ήδη προσεγγιστεί από το Ελληνικό Μουσείο της Μελβούρνης -την τρίτη πόλη στον κόσμο με ομογενειακό πληθυσμό- προκειμένου να συστεγαστεί σε νέο κτήριο το οποίο κατασκευάζεται επί τούτου με τον διακριτό τίτλο «Μουσείο Μπενάκη Μελβούρνης».
«Στην πραγματικότητα», σημειώνεται, «δημιουργείται ένα μίνι Μουσείο Μπενάκη με εκπροσώπηση όλων των συλλογών του -αντίστοιχου του αθηναϊκού- με αντικείμενα προερχόμενα από τις αποθήκες του».
Είναι γνωστό πως οι αποθήκες των ελληνικών Μουσείων είναι γεμάτες με αρχαιότητες που δεν έχουν εκτεθεί ποτέ. Το ΥΠΠΟΑ εξηγεί τον τρόπο που κάποιες από αυτές τις αρχαιότητες θα μπορούν να περιλαμβάνονται σε μακροχρόνιους δανεισμούς, με τους όρους και τις προϋποθέσεις της ισχύουσας νομοθεσίας:
«Τα μουσεία της χώρας μας διαθέτουν μερικές δεκάδες εκατομμύρια κινητά μνημεία, τα οποία φυλάσσονται στις αποθήκες τους. Από αυτά, κάποια, που επιλέγονται από τα ίδια τα μουσεία και αφού τύχουν της έγκρισης των αρμοδίων υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και φυσικά του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, σε απόλυτη εφαρμογή των διατάξεων του αρχαιολογικού νόμου (ν. 3028/2002), θα μπορούν να εκτίθενται ως ενιαία συλλογή με μακροχρόνιο δανεισμό σε μουσεία ή εκθεσιακούς χώρους του εξωτερικού διατηρώντας απαραιτήτως την ονομασία του μουσείου που δανείζει τα αντικείμενά του.»
Στις επικρίσεις που δέχτηκε, κατά τη συζήτηση του συγκεκριμένου άρθρου στις συνεδριάσεις της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων, το ΥΠΠΟΑ απαντά με το ερώτημα: «Είναι προτιμότερο τα κινητά μνημεία να μένουν «ξεχασμένα» στις αποθήκες των μουσείων μας, από το να αποτελούν τους πρέσβεις της Ελλάδας στο εξωτερικό;» Το υπουργείο επικαλείται, επίσης, το παράδειγμα άλλων μεγάλων Μουσείων του εξωτερικού που διατηρούν παραρτήματα εκτός των εθνικών τους συνόρων. «Υπό μία έννοια το Μουσείο Μπενάκη Μελβούρνης αντιστοιχεί στο Μουσείο του Λούβρου στο Αμπου Ντάμπι», σημειώνει.
Η αντιπολίτευση έχει αντίθετη άποψη και ζητάει την απόσυρση της συγκεκριμένης διάταξης. Μιλάει για «εκπατρισμό» και όχι προσωρινή έκθεση αρχαιοτήτων αλλά και για «νεοαποικιακή αντίληψη». «…Χαρίζουμε ελληνικές αρχαιότητες σε μουσεία και ιδρύματα του εξωτερικού σαν φτωχοί συγγενείς…» σημειώνει η τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ Σία Αναγνωστοπούλου. Το Νομοσχέδιο εισάγεται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής.
Κορωνοϊός: Δύσκολη εξίσωση το άνοιγμα του λιανεμπορίου – Ανησυχία για 8 περιοχές
Μαφιόζικη επίθεση στα Βριλήσσια: Συμβόλαιο θανάτου με… υπογραφή Greek Μafia
«Ποιον κοροϊδεύει ο Τσίπρας για τη βίλα των 500 ευρώ στο Σούνιο;»
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr