Από τις αρχές του Δεκέμβρη, η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση συνεργάζεται με το Τhéâtre de la Ville για να μπορούν και οι Ελληνες να απολαύσουν αυτή τη μοναδική εμπειρία, όπου αντί για συμβατικές φαρμακευτικές συνταγογραφήσεις, δίνεται μια «συνταγή ποίημα».
Από το Παρίσι έως τη Φλωρεντία κι από την Αφρική έως την Αθήνα, κάθε οργανισμός που συνεργάζεται με το Τhéâtre de la Ville αναθέτει σε ηθοποιούς να συνομιλήσουν με το κοινό στη δική τους γλώσσα κι έτσι δημιουργούν ένα ποιητικό σύμπαν. Στη χώρα μας, τρεις καταξιωμένοι καλλιτέχνες, ο Αργύρης Ξάφης, η Μαρία Μαγκανάρη και ο Δημήτρης Δρόσος, καλούν τον ακροατή, που έχει κλείσει ραντεβού, για μια πρωτότυπη συνομιλία διάρκειας 20 λεπτών.
«Από τις πιο δυνατές εμπειρίες που μπορεί να έχει τόσο ο ακροατής όσο και ο καλλιτέχνης που συμμετέχει», περιγράφει στον «Ε.Τ.» ο διακεκριμένος ηθοποιός Αργύρης Ξάφης, που συμμετέχει σε αυτό το πρωτότυπο πρόγραμμα.
«Το κάθε ποίημα είναι μια προσωπική επιλογή, συνέχεια της σύντομης συνομιλίας μας μαζί με τον άνθρωπο που έχει κλείσει το ραντεβού», εξηγεί ο κ. Ξάφης και επισημαίνει: «Μέσα από αυτές τις πρώτες ημέρες των συνομιλιών θεωρώ ότι η μοναξιά είναι ο κοινός τόπος των ανθρώπων. Με όλη την απόσταση της τηλεφωνικής επικοινωνίας μπορούμε να αισθανθούμε τη μοναξιά όχι με τη μελαγχολική έννοια, αλλά την επαφή ως ανθρώπινη ανάγκη.
Ο άνθρωπος είναι κοινωνικό ον και μέσα σε αυτό το πλαίσιο της επικοινωνίας μέσω της ποίησης γίνεται ακόμα πιο αντιληπτό».
Από τη μεριά της, η ηθοποιός και σκηνοθέτιδα Μαρία Μαγκανάρη σημειώνει: «Είναι εντυπωσιακό πόσο ανακουφιστικά δρα και στις δύο πλευρές του τηλεφώνου αυτή η πρωτοβουλία. Οντας επί σκηνής δεν ακούμε το θεατή. Με αυτή την πρωτοβουλία συναντάμε το κοινό, συνομιλούμε».
Μέσα από αυτή τη βαθιά ανθρώπινη επαφή συνειδητοποιεί κανείς πόσο σημαντική είναι η επικοινωνία σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο μέσω της τέχνης μεταξύ δύο αγνώστων. «Είναι ένας νέος ουμανισμός, με την έννοια της ουσιαστικής κοινωνικής προσφοράς», σχολιάζει η κ. Μαγκανάρη. Στο ερώτημα ποιο είναι το ηλικιακό φάσμα που έχει μέχρι στιγμής αναζητήσει αυτή τη συνομιλία με τα βαθιά ανθρώπινα μηνύματα, ο κ. Ξάφης απαντάει:
«Προσωπικά σε εμένα έχουν τύχει άνθρωποι μεταξύ 30-40 ετών. Πρόκειται για ανθρώπους που αποκόπηκαν αναγκαστικά από τη δουλειά τους, από την καθημερινότητά τους. Πάνω στην πιο παραγωγική τους στιγμή, η ταχύτητα ανακόπηκε. Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία των 60-70 ετών έχουν μάθει να διαχειρίζονται τις πιο ερειπωμένες τους στιγμές. Η μεγάλη σύγκρουση της μοναξιάς του εγκλεισμού εντοπίζεται σε αυτή την ηλικία των 30-40 ετών». Ο νεότερος συνομιλητής της Μαρίας Μαγκανάρη ήταν -όπως μας λέει- 22 ετών.
Η διαδικασία είναι απλή. Κλείστε το ποιητικό σας ραντεβού στο https://bookeo.com/consultationspoetiques. Στη λίστα των πολιτιστικών συνεργαζόμενων φορέων επιλέξτε «Ποιοτικές Συνομιλίες. Στέγη Ιδρύματος Ωνάση».
Στη συνέχεια, σας προτείνονται διαθέσιμες ημέρες και ώρες. Λόγω τις μεγάλης συμμετοχής, το κοινό μπορεί να κλείσει ραντεβού από τις 10 Δεκεμβρίου και μετά. Οταν φτάσει η ημέρα του ραντεβού σας το τηλέφωνο θα χτυπήσει.
Ο ηθοποιός συνομιλεί μαζί σας για 20 λεπτά, απαγγέλλει ένα ποίημα που εμπνεύστηκε από τη συνομιλία και, στο τέλος, προτείνει μια ποιητική «συνταγή» ειδικά γι’ αυτόν. Για παράδειγμα, όπως μας περιγράφουν οι ηθοποιοί, να διαβάζει το ποίημα με ένα αγαπημένο του πρόσωπο κατά το δειλινό, να το διαβάσει πριν κοιμηθεί, να το διαβάσει όταν ξυπνήσει.
«Κάθε “συνταγή ποιήματος” είναι ξεχωριστή για τον καθένα και προκύπτει μετά από κάθε συνομιλία. Είναι μια αυθόρμητη επιλογή μέσα από τις δεκάδες επιλογές ποιημάτων που έχουμε στη διάθεσή μας», εξηγεί η κ. Μαγκανάρη. Αφού λοιπόν ολοκληρωθεί η διαδικασία, ο ηθοποιός στέλνει στη Στέγη την επιλογή του ποιήματος για το συνομιλητή του, ο οποίος λίγα λεπτά μετά λαμβάνει το ποίημα που του διαβάστηκε τηλεφωνικά. Ο συντονισμός για τις ελληνικές «Ποιητικές Συνομιλίες» είναι της Χριστίνας Λιάτα.
Κορωνοϊός – Ιστορική στιγμή στην Βρετανία: Μία 90χρονη η πρώτη στον κόσμο που έκανε το εμβόλιο
Αναδρομικά: Ποιοι παίρνουν και πόσα από τις επιστροφές στο Δημόσιο [πίνακες και παραδείγματα]