Ελεύθερος Τύπος
ΔΙΕΘΝΗ

Κορωνοϊός – Ιστορική στιγμή στην Βρετανία: Μία 90χρονη η πρώτη στον κόσμο που έκανε το εμβόλιο

Κορωνοϊός - Ιστορική στιγμή στην Βρετανία: Μία 90χρονη η πρώτη στον κόσμο που έκανε το εμβόλιο

Newsroom eleftherostypos.gr

Ιστορική ημέρα, που αναπτερώνει τις ελπίδες για τον έλεγχο της πανδημίας του κορωνοϊού, ξημέρωσε στη Βρετανία! Σήμερα ξεκίνησαν στον πληθυσμό της χώρας οι μαζικοί εμβολιασμοί με το σκεύασμα των εταιριών Pfizer και BioNTech.

Οι διαδικασίες για την προετοιμασία των δομών και του προσωπικού για τον εμβολιαστικό «μαραθώνιο» είναι πυρετώδεις τις τελευταίες ημέρες, μετά την έγκριση από τις αρμόδιες αρχές, καθώς οι πρώτοι που αναμένεται να εμφανιστούν σήμερα στα 1.000 κέντρα εμβολιασμού είναι οι πολίτες άνω των 80 ετών και όσοι εργάζονται σε γηροκομεία, καθώς και το προσωπικό του Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS) με τον υψηλότερο κίνδυνο.

Η 90χρονη Margaret Keenan είναι ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο που λαμβάνει το εμβόλιο της Pfizer/BioNtech κατά της covid-19.

Η Keenan, που ζει στο Κόβεντρι εδώ και 60 χρόνια αλλά κατάγεται από τη Βόρεια Ιρλανδία, έκανε το εμβόλιο στις 6:30 το πρωί, τοπική ώρα, στο νοσοκομείο της πόλης.

Η Βρετανία είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που έδωσε, την περασμένη εβδομάδα, έγκριση επείγουσας χρήσης στο εμβόλιο της Pfizer.

Χθες έφθασε η πρώτη παρτίδα εμβολίων στο Κρόιντον, που λειτουργεί ως «κόμβος διανομής», αφού έχει τη δυνατότητα αποθήκευσης του σκευάσματος σε -70ο Κελσίου. Από εκεί θα αποσταλεί σε 50 νοσοκομεία που έχουν επιλεγεί.

Η κυβέρνηση Μπόρις Τζόνσον έχει παραγγείλει 40 εκατομμύρια δόσεις από το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech, ωστόσο σε πρώτη φάση θα λάβει περίπου 800.000 τεμάχια – που αντιστοιχούν στον εμβολιασμό 400.000 ανθρώπων (δύο δόσεις).

Οσοι εμβολιάζονται θα λαμβάνουν πιστοποιητικό, το οποίο έχει μέγεθος όσο μία πιστωτική κάρτα. Σε αυτή θα αναγράφονται πληροφορίες σχετικά με τα στοιχεία ταυτότητας του πολίτη, τον τύπο εμβολίου που έκανε, τον αριθμό παρτίδας του εμβολίου και την ημερομηνία χορήγησής του – αυτά τα στοιχεία θα καταχωρίζονται στη βάση δεδομένων του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Αξιωματούχοι της κυβέρνησης επισήμαναν πως σε αυτή τη φάση οι κάρτες δεν θα χρησιμοποιηθούν ως «διαβατήρια ανοσίας», ωστόσο δεν απέκλεισαν χώροι ψυχαγωγίας να χρησιμοποιήσουν αυτό το σύστημα ώστε να λειτουργήσουν τους επόμενους μήνες.

Την περασμένη εβδομάδα η Βρετανία ήρε τα περιοριστικά μέτρα και ενεργοποίησε το σύστημα τριών ζωνών επικινδυνότητας, ενώ οι σταδιακοί εμβολιασμοί πιθανότατα θα συμβάλουν στην περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων. Οι εικόνες πάντως από τη λειτουργία των πολυκαταστημάτων το Σαββατοκύριακο ήταν αποκαρδιωτικές, καθώς ο συνωστισμός για αγορές ξεπέρασε κάθε προηγούμενο.

Σε αντίθετη τροχιά βρίσκεται η Γερμανία, καθώς τα νοσοκομεία ζητούν σκληρό λοκντάουν -και όχι χαλάρωση των μέτρων τις μέρες των εορτών- λαμβάνοντας υπόψη τον συνεχιζόμενο υψηλό αριθμό κρουσμάτων.

Σε Ρωσία, Κίνα

Μαζικοί εμβολιασμοί ξεκίνησαν και στη Ρωσία με το εγχώριο εμβόλιο Sputnik-V, που υπόσχεται 95% αποτελεσματικότητα και έχει λάβει έγκριση από τις αρμόδιες επιστημονικές αρχές της χώρας από τον Αύγουστο. Ο δήμαρχος της Μόσχας, Σεργκέι Σομπιάνικ, κάλεσε τους πολίτες 18-60 χρόνων που εργάζονται σε σχολεία, είναι επαγγελματίες Υγείας και δουλεύουν σε δομές φροντίδας να εμβολιαστούν στα 70 ειδικά κέντρα που έχουν στηθεί στην πρωτεύουσα. Ο κλινικές δοκιμές του ρωσικού εμβολίου Sputnik-V, που δεν έχουν αξιολογηθεί από ανεξάρτητες επιτροπές, θα συνεχιστούν και μετά την έναρξη του πρώτου κύματος εμβολιασμού, που θα αφορά 7 εκατομμύρια Ρώσους.

Στην Κίνα, χορηγία 515 εκατομμυρίων δολαρίων έλαβε η κινεζική εταιρία Sinovac Biotech για να διπλασιάσει την παραγωγή του εμβολίου της Coronavac, που βρίσκεται σε φάση κλινικών δοκιμών. Η Κίνα έχει ήδη ξεκινήσει εμβολιασμούς στον πληθυσμό (τουλάχιστον 1 εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί με το εμβόλιο της Sinopharm, που έχει εγκριθεί από τις Αρχές).

Οι χώρες της Ευρώπης και οι ΗΠΑ βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής και προετοιμάζονται για να υλοποιήσουν επιτυχώς τα σχέδια εμβολιασμού. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων αναμένεται να εγκρίνει το αργότερο ως τις 29 Δεκεμβρίου το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech και στις 12 Ιανουαρίου θα αποφασίσει για το σκεύασμα της Moderna. Η Υπηρεσία Φαρμάκων και Τροφίμων στις ΗΠΑ συνεδριάζει στις 10 Δεκεμβρίου για τη Moderna και στις 17 του μήνα για το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech.

Προβληματισμός για τους αρνητές

Παρά την έναρξη των εμβολιασμών, ανησυχία προκαλεί στις Αρχές η δημοσκόπηση του «Observer», που έδειξε πως το 35% των ερωτηθέντων δεν θα εμβολιαστεί, ενώ το 48% ανησυχεί μήπως δεν είναι ασφαλές το εμβόλιο. Από αυτούς που θα εμβολιαστούν, το 47% φοβάται ότι δεν θα είναι πολύ αποτελεσματικό και το 55% ότι θα έχει παρενέργειες. Υψηλό είναι το ποσοστό των Ισπανών που εκφράζει προβληματισμό σχετικά με το εμβόλιο, αφού το 55% δηλώνει ότι θα περιμένει να δει τις παρενέργειες προτού εμβολιαστεί. Στις ΗΠΑ το αντιεμβολιαστικό κίνημα έχει «μεταμορφωθεί» σε κίνημα για την προώθηση της «ιατρικής ελευθερίας», αλλάζοντας ρητορική και στάση ώστε να μην επιτρέψει τα εμβόλια να γίνουν υποχρεωτικά. Γενικά, έχει παρατηρηθεί ότι οι αντιεμβολιαστικές ομάδες συνάπτουν νέες συμμαχίες με θρησκευτικούς φορείς και πολιτικές ομάδες σε μια προσπάθεια να διευρύνουν το ακροατήριό τους.

Ασφαλέστερη η τεχνητή ανοσία

Το δίλημμα «φυσική ή τεχνητή ανοσία» δεν θα πρέπει να απασχολεί τους πολίτες που προβληματίζονται σχετικά με το εμβόλιο κατά του κορονοϊού. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το εμβόλιο είναι πιο ασφαλές ως επιλογή απ’ ό,τι η φυσική ανοσία, σημειώνοντας πως είναι δύσκολο να προβλέψει κάποιος πόσο σοβαρά θα νοσήσει από την Covid-19 ή αν θα πεθάνει. Οπως εξηγεί η ανοσολόγος Τζένιφερ Γκόκερμαν, του Πανεπιστημίου του Τορόντο, το βασικό πλεονέκτημα του εμβολίου είναι ότι παρέχει ανοσία με προβλέψιμο και ασφαλή τρόπο.

Στην περίπτωση της λοίμωξης από κορονοϊό, η φυσική ανοσία φαίνεται αρκετά ισχυρή, καθώς η συντριπτική πλειονότητα όσων μολύνονται από τον Sars-CoV-2 παράγει τουλάχιστον ορισμένα αντισώματα και κύτταρα μνήμης. Οι επιστημονικές εκτιμήσεις για το πόσο διαρκεί η φυσική ανοσία ποικίλλουν από τουλάχιστον έξι μήνες έως μερικά χρόνια, ενώ η περίπτωση γρήγορης επαναλοίμωξης του ίδιου ατόμου με Covid-19, αν και όχι αδύνατη, παραμένει πολύ σπάνια.

Ειδήσεις

Lockdown μέχρι τις 7 Ιανουαρίου: Στον πάγο οι γιορτές – Η λίστα με τις απαγορεύσεις και το πιστοποιητικό εμβολιασμού

Αναδρομικά: Ποιοι παίρνουν και πόσα από τις επιστροφές στο Δημόσιο [πίνακες και παραδείγματα]

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Κορονοϊός: Πότε θα τελειώσει η πανδημία, τι περιμένουμε από εδώ και στο εξής – Τι λέει στο Eleftherostypos.gr o Αθανάσιος Εξαδάκτυλος

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Σύψας: Έως τα Χριστούγεννα θα νοσήσουν όλα τα ανεμβολίαστα παιδιά – Χωρίς ιό το καλοκαίρι

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κορονοϊός: 770 νέα στελέχη της μετάλλαξης Δέλτα – Δείτε που εντοπίστηκαν

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

AUCUS: Παγκόσμιος «σεισμός» για τη συμφωνία ΗΠΑ-Βρετανίας-Αυστραλίας – Άγνοια δηλώνει η Ε.Ε., οργή από το Παρίσι

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

AUCUS: Τι σημαίνει η συμφωνία ΗΠΑ-Βρετανίας-Αυστραλίας

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Κορονοϊός: Τι περιλαμβάνει το επιχειρησιακό σχέδιο για παιδιά με Covid

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Εμβόλιο κορονοϊού – Pfizer: Η αποτελεσματικότητα μειώνεται με τον χρόνο – «Ναι» στην τρίτη δόση

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Παράδειγμα προς μίμηση η Πορτογαλία: Πλήρως εμβολιασμένοι το 80% – Μόλις 3% οι αρνητές

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κορονοϊός: Σε παιδιά εντοπίστηκε το 27% από τα χθεσινά νέα κρούσματα

Ελεύθερος Τύπος Newsroom