Πρόκειται για το «3πλο ΤΖΑΚ ΠΟΤ», με συγγραφέα τον ραδιοφωνικό παραγωγό Αλέξη Αλεξίου, ο οποίος νόσησε από τους πρώτους στη χώρα μας από την Covid-19 και ταυτόχρονα διαγνώστηκε με γρίπη τύπου Β και με πνευμονία.
Πώς ένα απλό σύμπτωμα εξελίσσεται σε εφιάλτη, η αγωνία πριν από τη ΜΕΘ, ο λαβύρινθος του μυαλού, η «τεχνική» της αναπνοής: Ολα περιγράφονται λεπτομερώς στις σελίδες του βιβλίου, που προλογίζει ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.
«Ο Αλέξης, ως μαραθωνοδρόμος, ασκείτο καθημερινά και είχε επιλέξει έναν υποδειγματικό υγειονομικά τρόπο ζωής. Εντούτοις, ασθένησε ταυτόχρονα από γρίπη τύπου Β, πνευμονία και Covid-19. Πρόκειται για μια σπάνια περίπτωση, στα διεθνή υγειονομικά χρονικά. Εντούτοις, τα κατάφερε και σήμερα μας προσφέρει αυτό το εντυπωσιακό βιβλίο», γράφει, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Υγείας.
Ο κ. Κικίλιας επισημαίνει τα εξής και στέλνει το δικό του μήνυμα: «Ο Αλέξης είναι μαζί μας πρωταρχικά χάρη στις προσπάθειες και την επιστημοσύνη των θεραπόντων ιατρών του. Αλλά και γιατί πέτυχε να υποτάξει τις περιστάσεις στον εαυτό του και όχι τον εαυτό του στις περιστάσεις. Η μαχητικότητά του και ο πρότερος βίος του έγειραν καθοριστικά την πλάστιγγα. Μερικούς μήνες μετά την περιπέτειά του έρχεται να μας προσφέρει αυτό το εξαιρετικά χρήσιμο ανάγνωσμα, το οποίο δεν στερείται λογοτεχνικών αρετών. Και είναι χρήσιμο γιατί, τελικά, αυτό που έχει σημασία στη ζωή δεν είναι τι σου συμβαίνει, αλλά τι θυμάσαι και πώς το θυμάσαι. Το βίωμα δύσκολα το μοιράζεσαι με τους άλλους. Η ανάμνηση όμως είναι κοινοποιήσιμη και η κατάθεσή της από τον Αλέξη έρχεται να μας υπενθυμίσει εμφατικά ότι κανείς δεν είναι άτρωτος. Η υγεία είναι πολύτιμη, αλλά ευμετάβλητη».
Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου ο συγγραφέας μοιράζεται τα πρωτοφανή γεγονότα, αλλά και τα συναισθήματα απέναντι στο άγνωστο, ένα προς ένα. Η συμπαράσταση των δικών του ανθρώπων, αλλά και των γιατρών και νοσηλευτών πολύτιμη. Η θέλησή του για ζωή καθοριστική.
«Είχα ήδη αρχίσει να αντιλαμβάνομαι την προτίμηση του “εχθρού” για βραδινές, κυρίως, εμφανίσεις. Είχε αρχίσει, επίσης, να με υποψιάζει κάτι που αργότερα επιβεβαιώθηκε περίτρανα. Οι “ανάσες” που δίνει στον ασθενή η ψευδαίσθηση ότι πάει να γίνει καλά πριν από την επόμενη “επίθεση”. Κάτι φοβερά ύπουλο», περιγράφει ο Αλέξης Αλεξίου, ενώ σε άλλο σημείο αναφέρει: «Διαγνωσμένη γρίπη, πνευμονία σχετικά ελαφριά στον έναν πνεύμονα, αντιβίωση, καλό φαγητό, καλή θέα, deluxe δωμάτιο, όλα είχαν πάρει τον δρόμο τους. Και το τεστ για τον νέο ιό; Το είχα εντελώς ξεχάσει. Η τηλεόραση έπαιζε χαρούμενα προγράμματα. Ηταν αργά το απόγευμα. Η ευχάριστη συζήτηση με την Α. -επετράπη μία συνοδός- διεκόπη απότομα. Δύο άτομα με “διαστημικές” στολές άνοιξαν βίαια την πόρτα. Μέσα σε δευτερόλεπτα, πριν ακόμη πλησιάσουν προς το κρεβάτι μου, είχα πάρει το μήνυμα. Τα πράγματα είναι σοβαρά. “Μην ανησυχήσετε, κ. Αλεξίου, απλά βγήκατε θετικός στον Covid. Ολα θα πάνε καλά. Είστε γερός”. Εκείνη τη στιγμή έφυγε το πάτωμα ολόκληρου του ορόφου κάτω από τα πόδια μου. Ηταν από τις πιο τραγικές στιγμές της ζωής μου. Το πρώτο σοκ μετετράπη σε άκρατη ανησυχία. Ολα ήταν άγνωστα».
Στο σημείωμά του, ο εκδότης Χρήστος Ζαμπούνης αναφέρει: «Ναι, ο Αλέξης Αλεξίου υπήρξε ένα πειραματόζωο. Η αρίστη φυσική του κατάστασις, μαραθωνοδρόμος γαρ, αλλά και η ενδεδειγμένη φαρμακευτική αγωγή υπήρξαν οι καθοριστικοί παράγοντες της αναρρώσεώς του. Ως εκ τούτου, αποτελεί ένα παράδειγμα μιμήσεως όχι μόνον για τον τρόπο που αντιμετώπισε τους πολλαπλούς ιούς, αλλά και για τη γλαφυρή καταγραφή της εμπειρίας του».
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου