Παρά τα πρωτόκολλα ασφαλείας που η πανδημία επιβάλλει να τηρηθούν πιστά, η ματιά μπορεί ανενόχλητη να ταξιδέψει ψηλά. Μαζί με τους ήχους των τραγουδιών και της μουσικής, αφού πολλές είναι οι μουσικές εκδηλώσεις του εορτασμού.
Οπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, «τη νύχτα της Δευτέρας 3 Αυγούστου, 77 αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία σε όλη της χώρα θα υποδεχθούν το κοινό με εκδηλώσεις σε 37 από αυτά, ενώ ακόμη 40 θα παραμείνουν ανοιχτά για το κοινό».
Από το ΥΠΠΟΑ διευκρινίζεται ότι η φετινή διοργάνωση «θα πραγματοποιηθεί αποκλειστικά τη νύχτα της 3ης Αυγούστου, εκτός από μία και μόνο εκδήλωση στο Κάστρο Αντιρρίου, που έχει προγραμματιστεί για τις 2 Αυγούστου».
Πέρυσι είχαν πραγματοποιηθεί εκδηλώσεις σε 100 αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία (στο διάστημα 11-19 Αυγούστου) ενώ 48 χώροι και μουσεία λειτούργησαν χωρίς να φιλοξενήσουν κάποιο δρώμενο. Οι επισκέπτες σε όλους τους χώρους είχαν ξεπεράσει τις 60.000.
Εκτός από τις μουσικές συναυλίες, το «μενού» της φετινής πανσελήνου περιλαμβάνει θεατρικές παραστάσεις, παραστάσεις χορού, απαγγελίες ποιημάτων, εκθέσεις κ.ά.
Ολες οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με ελεύθερη είσοδο. Ιδού ορισμένες από αυτές:
Στον δροσερό κήπο του Νομισματικού Μουσείου θα πραγματοποιηθεί συναυλία με το μουσικό σύνολο Jazz Sexter της Στρατιωτικής Μουσικής του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ώρα 9 μ.μ.). «Τα πανηγύρια του Αυγούστου» είναι το θέμα της μουσικής εκδήλωσης στο Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων «Φοίβος Ανωγειαννάκης». Στον μαγευτικό αρχαιολογικό χώρο της Αφαίας, στην Αίγινα, θα πραγματοποιηθεί το χοροθεατρικό δρώμενο «Place in the ancient earth», υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Silvia Macchi.
Χατζής - Σαββιδάκης: Τραγουδούν τους μεγάλους συνθέτες από 23 Νοεμβρίου
Στον αρχαιολογικό χώρο Ζώνης, στον Εβρο, η χοροθεατρική ομαδα Quasi Stellar της Αποστολίας Παπαδαμάκη θα παρουσιάσει παράσταση χορού, μουσικής και ποιητικού κειμένου. Η Ρία Ιωαννίδου ερμηνεύει τραγούδια Ελλήνων συνθετών, εμπνευσμένα από το αυγουστιάτικο φεγγάρι, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας (9 μ.μ.).
Στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, στη Θεσσαλονίκη, θα πραγματοποιηθεί συναυλία ντουέτου με ηλεκτρικά βιολιά σε κλασικές μελωδίες του παγκόσμιου ρεπερτορίου (9 μ.μ.) και στο χώρο του Μουσείου των Βασιλικών Τάφων των Αιγών θα δοθεί συναυλία του Χ. Γιαζιτζιάν, με τίτλο «Μουσική χωρίς σύνορα, μια διαδρομή Δύσης και Ανατολής».
Η Ελλη Πασπαλά, ο Τάκης Φαραζής και ο David Lynch παρουσιάζουν τη μουσική παράσταση «Οταν βλέπω το φεγγάρι τραγουδώ» στον Αρχαιολογικό Χώρο Δωδώνης. Τη δική της συναυλία δίνει η Φωτεινή Δάρρα στον Αρχαιολογικό Χώρο Δελφών.
Η Φωτεινή Βελεσιώτου και το μουσικό της σχήμα συμμετέχουν στη συναυλία στο Κάστρο της Λαμίας και στην Ακρόπολη Προέρνας – Νέο Μοναστήρι Δ. Δομοκού το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει την Ελευθερία Αρβανιτάκη.
Τέλος, ένα από τα αφιερώματα της φετινής πανσελήνου στον Γιάννη Ρίτσο διοργανώνεται στο Αρχαιολογκό Μουσείο στην Ιο ενώ σε συνεργασία με τον Δήμο Ιητών παρουσιάζεται, στο Θέατρο Οδυσσέα Ελύτη, η παράσταση «Η Σονάτα του Σεληνόφωτος» του Ρίτσου (9 μ.μ.) σε σκηνοθεσία Σταμάτη Πακάκη.
Oλοι οι χώροι και οι εκδηλώσεις της «Πανσελήνου 2020» στην ηλεκτρονική διεύθυνση του υπουργείου Πολιτισμού: www.culture.gr.
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr