Οι αρχαιολόγοι λένε ότι η έμπνευση για τον πήλινο στρατό που βρέθηκε στον Τάφο του πρώτου αυτοκράτορα κοντά στο σημερινό Xian, μπορεί να έχει έρθει από την Αρχαία Ελλάδα.
«Έχουμε πλέον αποδείξεις ότι υπήρχε στενή επαφή μεταξύ του Κινέζου πρώτου αυτοκράτορα και της Δύσης πριν από το επίσημο άνοιγμα του Δρόμου του Μεταξιού. Αυτό συμβαίνει πολύ νωρίτερα από ό, τι στο παρελθόν είχαμε σκεφτεί ” δήλωσε ο Ανώτερος Αρχαιολόγος Li Xiuzhen.
Ο Δρ. Xiuzhen πιστεύει ότι επιρροές για τον πήλινο στρατό πρέπει να προέρχονται από χώρες εκτός της Κίνας: «Φαντάζομαι ότι ένας Έλληνας γλύπτης μπορεί να ήταν στη θέση να εκπαιδεύσει τους ντόπιους».
Πιστεύει ακόμα ότι ο πρώτος αυτοκράτορας είχε επηρεαστεί από την άφιξη των ελληνικών αγαλμάτων στην Κεντρική Ασία μετά από τον Μέγα Αλέξανδρο, ο οποίος πέθανε το 323 π.Χ. Τα πορίσματα παρουσιάζονται σε ένα νέο ντοκιμαντέρ του BBC.
Ο Στρατός από τερακότα (ή πήλινος στρατός) βρίσκεται στο μαυσωλείο του πρώτου Κινέζου αυτοκράτορα Τσιν Σι Χουάνγκ (Qin Shi Huang), στα ανατολικά της πόλης Χσιάν, στην Κίνα.
Ανακαλυφθηκε το 1974 όταν κάποιοι Κινέζοι αγρότες προσπάθησαν να ανοίξουν ένα πηγάδι στην περιοχή με αποτέλεσμα να βρουν ορισμένες από τις πήλινες φιγούρες. Αυτή ήταν μόνο η αρχή αφού στην συνέχεια οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ένα λάκκο μήκους 230 μέτρων με 11 διαδρόμους και τουλάχιστον 8.000 αγάλματα στρατιωτών του πεζικού από τερακότα. Υπάρχουν επίσης 130 πήλινα άρματα με 520 άλογα και 150 άλογα ιππικού.
Δίπλα βρέθηκε ένας δεύτερος λάκκος με τοξότες, από τους οποίους άλλοι ήταν σε όρθια στάση και άλλοι γονατιστοί, και ιππείς με τα άλογα τους και αρματηλάτες μαζί με ορισμένους πεζούς και ένας τρίτος λάκκος με 68 φιγούρες που ίσως αποτελούσαν το αρχηγείο του στρατού.
Οι πήλινες φιγούρες δεν έχουν όλες το ίδιο ύψος. Άλλες είναι γύρω στο 1 μέτρο και 80 εκατοστά και άλλες, κυρίως αυτές που απεικονίζουν υψηλόβαθμους αξιωματικούς, φτάνουν και το 1 μέτρο και 95 εκατοστά.