Γεννημένος στο Τρινιδάδ το 1932, παιδί σχετικά φτωχών γονιών ινδικής καταγωγής, ο Νάιπολ άρχισε να γράφει τη δεκαετία του 1950. Τιμήθηκε με περίοπτα λογοτεχνικά βραβεία για το έργο του, στο οποίο συγκαταλέγεται μεταξύ πολλών άλλων το μυθιστόρημα Ένα σπίτι για τον κύριο Μπίσβας (1961) ‡.
Σε μια ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα, η σύζυγός του Ναντίρα Νάιπολ χαρακτηρίζει τον συγγραφέα «γίγαντα» για όλα όσα μπόρεσε να πετύχει στη ζωή του και τονίζει ότι έφυγε περιστοιχισμένους «από ανθρώπους που αγαπούσε, αφού έζησε μια ζωή γεμάτη υπέροχη δημιουργικότητα», μετέδωσε το BBC.
Ο Νάιπολ μετεγκαταστάθηκε στην Αγγλία από την Καραϊβική στα 18 του, όταν του δόθηκε υποτροφία στην Οξφόρδη. Έγραψε το πρώτο του μυθιστόρημα ενώ σπούδαζε στην Οξφόρδη, το οποίο όμως δεν τυπώθηκε ποτέ. Άφησε το πανεπιστήμιο το 1954 κι έπιασε δουλειά ως αρχειοθέτης στην Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου.
Χατζής - Σαββιδάκης: Τραγουδούν τους μεγάλους συνθέτες από 23 Νοεμβρίου
Το πρώτο του μυθιστόρημα που τυπώθηκε από εκδοτικό οίκο, Ο μυστικιστής μασέρ (1957), το οποίο έγραψε το 1955, δεν είχε μεγάλη εμπορική επιτυχία, ούτε τράβηξε την προσοχή των κριτικών, αλλά του εξασφάλισε έναν χρόνο αργότερα το πρώτο του λογοτεχνικό βραβείο, το John Llewellyn Rhys Memorial Prize για νεοεμφανιζόμενους συγγραφείς.
«Όταν έμαθα να γράφω έγινα κυρίαρχος του εαυτού μου, απέκτησα μεγάλη δύναμη, κι αυτή τη δύναμη είναι ακόμα μαζί μου μέχρι και σήμερα», είχε δηλώσει στο Ρόιτερς ο Νάιπολ το 2010.
Στον συγγραφέα είχε απονεμηθεί ο τιμητικός τίτλος του ιππότη από τη βασίλισσα Ελισάβετ το 1989.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]