Τη συμφωνία συνεργασίας υπέγραψαν πρόσφατα στην πόλη Χανγκτσόου η πρόεδρος του ΠΙΟΠ κ. Σοφία Στάικου με τον διευθυντή του Εθνικού Μουσείου Μετάξης της Κίνας κ. Feng Zhao και η υλοποίησή της αναμένεται να ενεργοποιηθεί άμεσα, δεδομένου ότι το 2018 έχει κηρυχθεί Ευρωπαϊκό Ετος Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Η πόλη Χανγκτσόου αποτελεί σήμερα δημοφιλή τουριστικό προορισμό της Κίνας λόγω της ιστορίας αλλά και της φυσικής ομορφιάς της. Στην πόλη βρίσκεται η Δυτική Λίμνη η οποία μαζί με τον περιβάλλοντα χώρο της αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ουνέσκο. Μαζί με τις παγόδες, τους κήπους και τα τεχνητά νησιά η πόλη προσελκύει πλήθος ντόπιων και ξένων επισκεπτών.
Περίοπτη θέση στα αξιοθέατα της πόλης καταλαμβάνει το Εθνικό Μουσείο Μετάξης της Κίνας, ένας οργανισμός-μεγαθήριο στον οποίο περικλείεται όλη η ιστορία της σηροτροφίας στην Κίνα. Το Μουσείο βρίσκεται κοντά στη Δυτική Λίμνη, εγκαινιάστηκε στις 26 Φεβρουαρίου 1992 και ο αρχικός πυρήνας του καταλαμβάνει έκταση 50.000 τετραγωνικών μέτρων. Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών για την επέκτασή του, τον Σεπτέμβριο του 2016, στο κτίριο προστέθηκαν άλλα 23.000 τ.μ.
Στους κύριους στόχους του Μουσείου περιλαμβάνεται η συλλογή, η έρευνα και η παρουσίαση κινέζικων υφασμάτων, κυρίως μεταξωτών. Ιδιαίτερο βάρος δίνεται στη συντήρηση των αρχαίων μεταξωτών που εντοπίζονται σε αρχαιολογικές ανασκαφές σε περιοχές που βρίσκονται κατά μήκος του Δρόμου του Μεταξιού, όπως η Niya, η Yigpan, το Turfan στο Xinjiang κ.α.
Το 2000 ιδρύθηκε το Κινέζικο Κέντρο για την Ταυτοποίηση και Συντήρηση Προϊόντων Κλωστοϋφαντουργίας, με έδρα το Μουσείο. Το 2010 το Κέντρο μετεξελίχθηκε στην κύρια επιστημονική ερευνητική βάση της Κίνας για την προστασία του υφάσματος. Παράλληλα, από το 2015 το Χανγκτσόου αποτελεί και την έδρα της Διεθνούς Ενωσης για τη μελέτη των υφασμάτων στους Δρόμους του Μεταξιού με στόχο τη διεπιστημονική ερευνητική συνεργασία αρχαιολογικών ιδρυμάτων, πανεπιστημίων και άλλων φορέων.
Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η συνεργασία του Εθνικού Μουσείου Μετάξης της Κίνας με το Μουσείο Μετάξης του ΠΙΟΠ στο Σουφλί. Η συνεργασία συνδέεται άρρηκτα με την πρωτοβουλία της Κίνας «Μια Ζώνη, ένας Δρόμος» (One Belt, one Road) που περιλαμβάνει δράσεις, πρωτοβουλίες και διακρατικές συνεργασίες κατά μήκος του Δρόμου του Μεταξιού. Στις συνεργασίες αυτές προβλέπεται και η ένταξη τοπικών κοινωνιών, όπως είναι το Σουφλί.
Η ιστορία της πόλης είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη σηροτροφία η οποία για μεγάλο διάστημα πρωταγωνίστησε στη ζωή του τόπου. Τον 19ο αιώνα και έως τα μέσα του 20ού το Σουφλί αναδείχτηκε σε σημαντικό κέντρο παραγωγής μεταξιού. Στην προβιομηχανική διαδικασία της εκτροφής των μεταξοσκωλήκων -από την παραγωγή και την εκκόλαψή του μέχρι την επεξεργασία του μεταξιού- μας εισάγει το Μουσείο Μετάξης στο Σουφλί.
Στο πλαίσιο της συνεργασίας των δύο Μουσείων προγραμματίζονται πολιτιστικές ανταλλαγές, από κοινού διοργάνωση εκθέσεων, καθώς και η υλοποίηση ερευνητικών καιν εκπαιδευτικών προγραμμάτων.
Αντώνης Καρατζαφέρης
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου