Ενα ξεχαρβαλωμένο κράτος βλέπουν φέτος το καλοκαίρι οι τουρίστες στους αρχαιολογικούς χώρους. Αρκετά πωλητήρια είτε υπολειτουργούν είτε είναι κλειστά, ενώ η ίδια κατάσταση επικρατεί στα αναψυκτήρια. Αρχαιοφύλακες και υπουργείο Πολιτισμού διασταυρώνουν τα ξίφη τους, με τους τουρίστες να βρίσκονται στη μέση. Οι τελευταίοι πληρώνουν τη νύφη αφού σε ορισμένες περιπτώσεις δεν βρίσκουν ούτε ένα σουβενίρ να πάρουν πίσω στην πατρίδα τους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα δημόσια ταμεία.
Πριν από λίγο καιρό επισκεφτήκαμε το Αρχαιολογικό Μουσείο του Μαραθώνα. Και στη συνέχεια το πωλητήριο του χώρου. Οταν ζητήσαμε να δούμε τα βιβλία, οι υπάλληλοι μας πληροφόρησαν πως «δεν πουλάνε γιατί υπάρχει ένα πρόβλημα με το υπουργείο Πολιτισμού το οποίο ελπίζουν πως θα λυθεί σύντομα…». Το πρόβλημα δεν λύθηκε, την ίδια απαράδεκτη εικόνα συναντάς σε αρκετά άλλα πωλητήρια κι απ’ ό,τι φαίνεται θα σημαδέψει το φετινό καλοκαίρι. Ο λόγος που συμβαίνουν όλα αυτά είναι άκρως… ελληνικός.
Το μπόνους
Επί χρόνια οι φύλακες εκτελούσαν και καθήκοντα πωλητών επειδή οι τελευταίοι δεν επαρκούν. Για την εργασία αυτή το κράτος τους αντάμειβε με μπόνους 12% επί των πωλητέων ειδών του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων που διαχειρίζεται τους χώρους. «Το μπόνους το εισπράτταμε από το 1977, βάσει νόμου», λέει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Υπαλλήλων Φύλαξης Αρχαιοτήτων (ΠΕΥΦΑ) κ. Γιάννης Μαυρικόπουλος και προσθέτει: «Από ένα σύνολο 1.500 αρχαιοφυλάκων το παίρνανε 300 άτομα, από τους οποίους οι 250 εισπράττανε μέχρι 100 ευρώ το χρόνο, υπήρχαν και καμιά 50αριά που βγάζανε παραπάνω λεφτά γιατί ήτανε σε μεγάλα πωλητήρια».
Αν και το μπόνους καταργήθηκε το 2011 οι αρχαιοφύλακες αποφάσισαν φέτος να απέχουν από τα καθήκοντα του πωλητή. «Εμείς είπαμε ότι αφού είμαστε αρχαιοφύλακες είναι καλύτερα να μπούμε στις αίθουσες να φυλάμε και το υπουργείο να προσλάβει πωλητές», λέει σήμερα ο κ. Μαυρικόπουλος. Η ΠΕΥΦΑ σε χθεσινή ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι «είναι κλειστά πάρα πολλά πωλητήρια και αναψυκτήρια», διαμαρτύρεται για τις ελλείψεις σε φυλακτικό προσωπικό και προειδοποιεί, διά του προέδρου της, πως «θα προχωρήσει σε συμβολικά κλεισίματα αρχαιολογικών χώρων».
Το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων (ΤΑΠ) διαχειρίζεται 120 πωλητήρια σε όλη την Ελλάδα, με έσοδα (μαζί με τα εισιτήρια, σε περυσινές τιμές) πάνω από 50 εκατ. ευρώ το χρόνο. «Τα 50 από τα πωλητήρια βρίσκονται στους μεγάλους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία», σημειώνει στον «Ε.Τ.» η πρόεδρος του Ταμείου κ. Ασπασία Λούβη. Ως προς τις κατηγορίες που της απευθύνει με τη χθεσινή της ανακοίνωση η ΠΕΥΦΑ για τις δυσλειτουργίες που παρατηρούνται, υποστηρίζει πως «έχει γίνει η μέρα νύχτα. Οι αρχαιοφύλακες αρνούνται να πουλήσουν στα πωλητήρια και οι “αναψυκτηριάδες” κάθε φορά που προκηρύσσεται ένας διαγωνισμός προσβάλλουν τη νομιμότητά του…». Ηδη δύο διαγωνισμοί για την εκμίσθωση των αναψυκτηρίων έχουν κηρυχθεί άγονοι, σύμφωνα με την κ. Λούβη.
Aντώνης Καρατζαφέρης
Διαβάστε αναλυτικά στον Ελεύθερο Τύπο που κυκλοφορεί