Ηταν μια μεγαλειώδης βραδιά που χαρακτηρίστηκε από τη γεμάτη δραματικές και συχνά ανατριχιαστικές κορυφώσεις μουσική του Γερμανού συνθέτη και από τη μοναδική ερμηνεία που κατέθεσε η διευρυμένη -πάνω από 100 όργανα- Ορχήστρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, κάτω από την μπαγκέτα του Βασίλη Χριστόπουλου.
Στην κατάμεστη αίθουσα της Κεντρικής Σκηνής των 1.400 θέσεων έδωσαν το «παρών» ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος, η υπουργός Πολιτισμού κ. Λυδία Κονιόρδου, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, βουλευτές, στελέχη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου, καλλιτέχνες και πολλοί φιλόμουσοι.
Ο καλλιτεχνικός διευθυντής της ΕΛΣ Γιώργος Κουμεντάκης επέλεξε ως εναρκτήριο έργο την κορυφαία όπερα του Ρίχαρντ Στράους Ηλέκτρα, ένα εμβληματικό έργο του 20ού αιώνα που βασίζεται στην ομώνυμη τραγωδία του Σοφοκλή και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά από την ΕΛΣ. Η παράσταση έφερε στη σκηνή ένα λαμπρό καστ διεθνούς ακτινοβολίας με την εξαιρετική Ζαμπίνε Χογκρέφε να κρατάει τον ρόλο του τίτλου και την κορυφαία Ελληνίδα δραματική μεσόφωνο Αγνή Μπάλτσα στην πρώτη της συνεργασία με το μοναδικό ελληνικό λυρικό θέατρο, στο ρόλο της Κλυταιμνήστρας.
Ο Γιάννης Κόκκος υπέγραψε έναν εντυπωσιακό σκηνικό χώρο, «έναν τόπο ο οποίος μιλά για τον εγκλωβισμό και την τρέλα, την εμμονή και τη φαντασίωση, τη λάσπη και τον χρυσό και ταυτόχρονα για την αντοχή αρχαίων ιστοριών, οι οποίες ζουν στο παρόν», όπως αναφέρει ο ίδιος στο σημείωμά του. Μέσα από μια θεατρική σκηνοθεσία, ο Κόκκος εστίασε «στη διπλή εικόνα ενός πλάσματος το οποίο έγινε άγριο λόγω της ταπείνωσης και της αδικίας, και μιας μορφής σχεδόν θρησκευτικής, η οποία περιγράφεται ως καθαγιασμένη από τη θλίψη», ακολουθώντας με αυτό τον τρόπο τη ριζοσπαστικότητα του Στράους. Τα κοστούμια υπέγραψε η Λιλή Κεντάκα, τους φωτισμούς ο Βινίτσιο Κέλι, ενώ τις βιντεοπροβολές ο Σέρτζιο Μετάλι.
Στον πρωταγωνιστικό ρόλο η Ζαμπίνε Χογκρέφε, έπλασε μια Ηλέκτρα που ενσαρκώνει την άρνηση και την τρέλα. Μέσα από μια έντονα δραματική φωνητική και σκηνική ερμηνεία η Χογκρέφε ενθουσίασε το κοινό. Η Γκουν-Μπριτ Μπάρκμιν στον ρόλο της Χρυσόθεμις -της ανεστραμμένης όψης της Ηλέκτρας-, εντυπωσίασε με τη φωνητική της νιότη και άνεση, όπως επίσης με τη σκηνική της παρουσία.
Η Αγνή Μπάλτσα ενσάρκωσε μια καθηλωτική Κλυταιμνήστρα. Ο διακεκριμένος Ελληνας βαρύτονος Δημήτρης Τηλιακός έδωσε μια μοναδική ερμηνεία στον ρόλο του Ορέστη, ενώ ο Φρανκ βαν Ακεν υπήρξε σωστός ως Αίγισθος. Από τις πλέον εξαιρετικές στιγμές της παράστασης ήταν ο διάλογος Ηλέκτρας-Κλυταιμνήστρας με συγκλονιστικές ερμηνείες και από τις δύο πλευρές. Επίσης ο διάλογος της Ηλέκτρας με την τόσο σπαρακτική Χρυσόθεμις. Απίστευτης μουσικής δύναμης και δραματικότητας η στιγμή της αναγνώρισης Ορέστη-Ηλέκτρας.
Το κοινό μπόρεσε να παρακολουθήσει το λιμπρέτο που υπογράφει ο Αυστριακός συγγραφέας και ποιητής Χούγκο φον Χόφμανσταλ, σε ελληνικούς υπότιτλους που προβάλλονταν στην πλάτη του μπροστινού καθίσματος.
Η παράσταση επαναλαμβάνεται με την ίδια διανομή στις 18, 22, 26, 31 Οκτωβρίου. Ωρα έναρξης: 20.00. Εθνική Λυρική Σκηνή, Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος.
Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου
Με τον Αλεξάντερ Πέιν σε ανοικτό για το κοινό masterclass, στις 31 Οκτωβρίου, τη «Μισαλλοδοξία» του Γκρίφιθ συνοδεία ζωντανής μουσικής, πρεμιέρες ευρωπαϊκών ταινιών που αναμένεται να μας απασχολήσουν έντονα φέτος και φινάλε την 1η Νοεμβρίου με το πολυαναμενόμενο «Οταν ο Μαρξ συνάντησε τον Ενγκελς», του Ραούλ Πεκ, γιορτάζει τα 30 του χρόνια το Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου.
Η πρεμιέρα είναι αύριο Τετάρτη με τη «Μισαλλοδοξία» στο Μέγαρο Μουσικής και στη συνέχεια η Ααβόρα και η Ελλη ανοίγουν τις πύλες τους για τις εννιά ταινίες του διαγωνιστικού τμήματος, το «Lines» του Βασίλη Μαζωμένου που έχει κάνει μεγάλο κύκλο στα φεστιβάλ του εξωτερικού και κάνει τώρα πρεμιέρα στη χώρα μας, τα δύο αφιερώματα στον Νίκο Κούνδουρο και τον Λουκίνο Βισκόντι, το πρόγραμμα «Η γοητεία του ασπρόμαυρου» με επιλεγμένες ταινίες όπως «Μαχαιροβγάλτης» του Γιάννη Οικονομίδη, «Στην παγίδα του νόμου» του Τζιμ Τζάρμους, «Κατάσταση των πραγμάτων» του Βιμ Βέντερς κ.ά.
Το Φεστιβάλ τιμά με την παρουσία του και ο Πολωνός σκηνοθέτης, Κριστόφ Ζανούσι, ενώ παράλληλα με τις προβολές λειτουργεί και εικαστική έκθεση, με τίτλο «Black Beauty» στη «ΣτοART» (στοά Κοραή) σε επιμέλεια Γιάννη Ψυχοπαίδη.
Διάρκεια: 19/10-1/11. Γενική είσοδος: 5 ευρώ. Πληροφορίες: www.panoramafest.org
ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΥ
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου