Η Ελένη Βαροπούλου βάζει την υπογραφή της στο νέο καλλιτεχνικό εγχείρημα και ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης όχι μόνο το υποστηρίζει οικονομικά, αλλά του δίνει και άλλη δυναμική. Η καταξιωμένη θεατρολόγος και ο δραστήριος περιφερειάρχης έχουν ήδη στα σκαριά τη δημιουργία ενός δικτύου εγκαταλελειμμένων εργοστασίων σε όλη την Ευρώπη, στα οποία θα αναπτύσσονται ανάλογες δράσεις. Η Κύπρος έχει θέσει την πρώτη υποψηφιότητα στη συγκρότηση αυτής της δημιουργικής αλυσίδας. Ακολουθούν Πολωνία, Γερμανία και Ρουμανία.
Για τη διενέργεια της φετινής διοργάνωσης η Περιφέρεια Πελοποννήσου διαθέτει 100.000 ευρώ, ενώ «η βιωσιμότητά της είναι εξασφαλισμένη μέχρι το 2025» μετά την πρωτοβουλία του κ. Τατούλη να προωθήσει την ένταξη του πρότζεκτ στα προγράμματα ΕΣΠΑ.
Το πρόγραμμα
Με τίτλο «Διεθνής Τόπος», το καλλιτεχνικό, ερευνητικό site specific που εμπνεύστηκε η Ελένη Βαροπούλου θα διαρκέσει από τις 3 έως τις 9 Ιουλίου. Ολες οι εκδηλώσεις που περιλαμβάνει θα πραγματοποιηθούν με ελεύθερη είσοδο στους φημισμένους αρχαιολογικούς χώρους του Αργους και των Μυκηνών, στα εργοστάσια «Ρέα» και «Πελαργός» της Νέας Κίου. Τα εργαστήρια της διοργάνωσης (3-7 Ιουλίου) δεν απευθύνονται μόνο σε καλλιτέχνες και σπουδαστές, αλλά και σε αγρότες και άλλους εργαζόμενους της περιοχής. Οπως το εργαστήριο «Από τη γη στο εργοστάσιο», που θα γίνει στο εργοστάσιο «Πελαργός» σε συνεργασία με το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου. Αγρότισσες του Αργους και πρώην εργάτριες του εργοστασίου θα συζητήσουν και θα αναζητήσουν απαντήσεις σε θέματα όπως η παραγωγή, η συγκομιδή και οι όροι εργασίας.
Mεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η εικαστική παρέμβαση 11 καλλιτεχνών, οι οποίοι θα τοποθετήσουν έργα τους στο εργοστάσιο «Ρέα» (Σάββατο 8, Κυριακή 9 Ιουλίου). «Οσοι θελήσουν να περιπλανηθούν μέσα στη «Ρέα» θα ζήσουν μια εμπειρία χώρου, θα ψάξουν για κρυμμένες σημασίες, και σ’ αυτήν την εφήμερη νέα κατάσταση για άλλους συσχετισμούς», λέει η καλλιτεχνική διευθύντρια Ελένη Βαροπούλου.
17 Νοεμβρίου 1973: Τα τραγούδια που συνδέθηκαν με την Εξέγερση του Πολυτεχνείου [βίντεο]
Σημειώστε, επίσης, το αφιέρωμα στο μεγάλο Ελληνα συνθέτη Ιάνη Ξενάκη με προβολή ντοκιμαντέρ σε σκηνοθεσία- σενάριο Εφης Ξηρού (Cine Valia, 8 Ιουλίου), συναυλία σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Ευκλείδη, με τη συμμετοχή του πιανίστα Στέφανου Θωμόπουλου και της σοπράνο Τζούλιας Σουγλάκου (αρχαίο θέατρο Αργους, 7 Ιουλίου) και την αλληγορική απόδοση της «Ορέστειας», μέσα από ήχους της φύσης (Μυκήνες, πλάτωμα Αγίου Ιωάννη, 7 Ιουλίου). Την παράσταση υπογράφει ο Παναγιώτης Βελιανίτης (σύνθεση) και η Μαριάννα Καβαλλιεράτου (χορογραφία-χορός).
Παρουσίαση
«Το βουητό του μελισσιού μάς δίνει τη δομή του βασιλείου, ο αέρας ήταν ο κύριος λόγος που θυσιάστηκε η Ιφιγένεια…», ανέφερε χθες, κατά την παρουσίαση του προγράμματος στο Μουσείο της Ακρόπολης, ο κ. Βελιανίτης, προσφέροντάς μας μια γεύση από αυτήν την πρωτότυπη προσέγγιση της τριλογίας του Αισχύλου.
«Το Αργος και οι Μυκήνες είναι δύο ασύγκριτοι τόποι που το ιστορικό και μυθολογικό φορτίο τους αποτελεί πρόκληση και πρόσκληση για ένα site specific project, που με τη διακαλλιτεχνική, διεθνική, διαδραστική και διαπολιτιστική διάστασή του στρέφεται προς τη φύση, την ανάδειξη ιστορικών χώρων και τη δημιουργική ανταλλαγή ανάμεσα σε κοινωνικές και πολιτιστικές ομάδες», σημειώνει η κ. Βαρόπουλου, η οποία υπήρξε δημιουργός και του παλαιού Φεστιβάλ Αργους. «Η Πελοπόννησος ανοίγει τα σύνορά της προκειμένου να μας μυήσει σε μια σύγχρονη καλλιτεχνική αντίληψη», είναι το μήνυμα-πρόσκληση του κ. Τατούλη προς τους κατοίκους και τους πολυάριθμους καλοκαιρινούς επισκέπτες της περιφέρειάς του, η οποία αποκτά έναν νέο ισχυρό πολιτιστικό πόλο.
Αντώνης Καρατζαφέρης
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου