«Το 1906 πρωταντίκρισα ταφικά κεραμικά και με προσέλκυσαν αμέσως…». Αυτή η πρώτη γνωριμία του πρωτοπόρου συλλέκτη Γεώργιου Ευμορφόπουλου με την κινέζικη αυτοκρατορική κεραμική εξελίχθηκε γρήγορα σε σφοδρό έρωτα. Καρπός του η έκθεση «Κεραμική από την Κίνα» που εγκαινιάστηκε χθες στο κεντρικό κτίριο του Μουσείου Μπενάκη.
Πολύχρωμα αγγεία της δυναστείας Τανγκ (7ος -10ος αιώνας μ.Χ.) και αγγεία στα οποία κυριαρχεί το μπλε του κοβαλτίου της δυναστείας Γιουάν (14ος αι.) συνθέτουν, μαζί με τα εκτυφλωτικά, σε χρώματα, κεραμικά της δυναστείας Μινγκ (14ος-17ος αι. μ.Χ.), μια μοναδική παλέτα κινεζικής ιστορίας και πολιτισμού. Παράλληλα σκιαγραφούν την πολιτιστική και εμπορική διείσδυση της Κίνας στο δυτικό κόσμο.
Ολα τα αντικείμενα της έκθεσης αποτελούν δωρεά του Γεώργιου Ευμορφόπουλου (1863-1939) στο Μουσείο Μπενάκη ήδη από τη δεκαετία του ‘30. Πρωτοεκτέθηκαν στα εγκαίνια του Μουσείου το 1931 και παρέμειναν στις προθήκες μέχρι τη δεκαετία του ‘80. Είναι η πρώτη φορά από τότε που η πολύτιμη συλλογή ξαναβγαίνει στο φως. Από τα 1.350 αντικείμενά της ο επιμελητής της έκθεσης, Γιώργος Μαγγίνης, επέλεξε 90 κεραμικά.
Γεννημένος στο Λίβερπουλ από γονείς Χιώτες, ο Γεώργιος Ευμορφόπουλος μεγάλωσε στο Λονδίνο και εργάστηκε στην εμπορική επιχείρηση Ράλλη. Τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα σχημάτισε την εκτενέστερη συλλογή κινεζικής τέχνης της εποχής του καθώς υπήρξε πρωτοπόρος, διεθνώς, στην ανακάλυψή της. Το μεγαλύτερο κομμάτι της συλλογής -την οποία ανεπιτυχώς ο συλλέκτης επιχείρησε να δωρίσει στο ελληνικό κράτος τη δεκαετία του ‘20- αγοράστηκε από το βρετανικό κράτος και εκτίθεται σήμερα στο Βρετανικό Μουσείο και το Μουσείο Victoria and Albert στο Λονδίνο. Ενα σημαντικό κομμάτι της περιήλθε στο Μπενάκη, με τη μορφή δωρεάς, λόγω της γνωριμίας του συλλέκτη με τον ιδρυτή του Μουσείου Αντώνη Μπενάκη.
Εκκριση εντόμων
Στα χάι λάιτς της έκθεσης περιλαμβάνεται θυμιατό που συντηρήθηκε με λάκα από έκκριση εντόμων και χρυσό και αυτοκρατορική γλάστρα (11ος -13ος αιώνας) σε χρώμα γαλάζιο-μοβ που κατάφερε να αναπαραγάγει γειτόνισσα του Ευμορφόπουλου, χημικός το επάγγελμα, τη δεκαετία του ‘30. Την έκθεση συνοδεύουν έκδοση στα αγγλικά και μικρός κατάλογος-οδηγός στα ελληνικά.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του «Ελεύθερου Τύπου»