Η πόλη εναρμονίζεται απόλυτα στους ρυθμούς του σημαντικού αυτού Συνεδρίου, οι φοιτητές του Τμήματος συμμετέχουν δημιουργικά, ενώ προσωπικότητες του θεάτρου από την Ελλάδα και το εξωτερικό φτάνουν αυτές τις μέρες στο Ναύπλιο για να καταθέσουν τις απόψεις τους και να φωτίσουν το θέμα από πολλές και διαφορετικές πλευρές. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει τις ομιλίες σε τρεις χώρους που κοσμούν την πόλη του Ναυπλίου: στο Βουλευτικό (την πρώτη Βουλή των Ελλήνων), στο Κέντρο Ελληνικών Σπουδών (Ελλάδας) του Πανεπιστημίου Harvard και στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Ναυπλίου «Παλαμήδης». Όμως και άλλοι χώροι αποκτούν θεατρική πνοή, μέσα από τις ποικίλες παράλληλες δράσεις, τις παραστάσεις και εικαστικές εγκαταστάσεις που ετοίμασαν οι φοιτητές του Τμήματος και συνοδεύουν το συνέδριο οι οποίες λαμβάνουν χώρα, στο Τριανόν, την πλατεία Συντάγματος, τους χώρους του ιστορικού κέντρου, το περίφημο Ρολόι στην Ακροναυπλία, ή ακόμα και στις Καπναποθήκες.
Επειδή όμως οι αριθμοί δείχνουν και τη δυναμική της διοργάνωσης η κ. Ιωάννα Καραμάνου Επίκουρη Καθηγήτρια Αρχαίου Δράματος στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και γενική γραμματέας της επιστημονικής επιτροπής του Συνεδρίου, επισημαίνει: “Στο συνέδριο, που αποτελεί θεσμό για τις θεατρικές σπουδές, συμμετέχουν συνολικά 190 σύνεδροι, καταξιωμένοι ερευνητές του θεάτρου, καθηγητές από όλα τα Τμήματα Θεατρικών Σπουδών των ελληνικών Πανεπιστημίων, καθώς και προσκεκλημένοι καθηγητές διεθνούς κύρους, όπως ο Rush Rehm (Πανεπιστήμιο Stanford, Η.Π.Α.), η Gonda van Steen (Πανεπιστήμιο της Florida, Η.Π.Α.) και η Lorna Hardwick (Ανοικτό Πανεπιστήμιο του Ηνωμένου Βασιλείου).
Καλύπτονται συνολικά δεκαεπτά θεματικές ενότητες με κύριο άξονα την αποτύπωση της ετερότητας στο θέατρο σε διαφορετικές χρονικές περιόδους και σε ποικίλα ιδεολογικά και πολιτισμικά συμφραζόμενα. Η έννοια της ετερότητας, δηλαδή της ιδέας του «άλλου» στις διάφορες εκφάνσεις της ως προς το φύλο, την εθνικότητα, την κοινωνική και πολιτισμική διαφορετικότητα, έχει καθορίσει τη θεωρία και την πρακτική του θεάτρου. Το θέμα αυτό επιλέχθηκε, καθώς καλύπτει ένα ευρύ φάσμα ερευνητικών και καλλιτεχνικών ενδιαφερόντων, από τo αρχαίο θέατρο έως και τις σύγχρονες σκηνικές πρακτικές, και επιδέχεται διεπιστημονικές μεθοδολογικές προσεγγίσεις. Στις μέρες μας, το θέμα της ετερότητας, στην κοινωνική και ιδεολογική του διάσταση, είναι ίσως πιο επίκαιρο από ποτέ. Για τον λόγο αυτό, το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων έχει θέσει υπό την αιγίδα του το συνέδριο, αναγνωρίζοντας τη σημασία αυτού του θέματος για τη σύγχρονη Ελλάδα των γραμμάτων και των τεχνών, αλλά και για την ελληνική κοινωνία.”
Πού όμως απευθύνεται το συνέδριο; Υπάρχει διάδραση με την πόλη και τους πολίτες;
“Απευθύνεται σε ένα πολύπλευρο ακροατήριο, που περιλαμβάνει όχι μόνο την επιστημονική κοινότητα των θεατρολόγων, αλλά και τον καλλιτεχνικό κόσμο, τους εκπαιδευτικούς και το ευρύ κοινό, που ενδιαφέρεται για το θέατρο και τον πολιτισμό”, συνεχίζει η κ. Καραμάνου. “Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι ένας σημαντικός αριθμός ακροατών από την Αργολίδα παρακολουθεί συστηματικά τις παραδόσεις των καθηγητών στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Στο πλαίσιο του συνεδρίου θα τους δοθεί η ευκαιρία, επιλέγοντας από ένα πλούσιο πρόγραμμα, να παρακολουθήσουν τις ομιλίες που τους ενδιαφέρουν, να συμμετάσχουν στα θεατρικά εργαστήρια και να δουν τις παραστάσεις των φοιτητών μας.
Η εξωστρέφεια του Τμήματος, που καλλιεργήθηκε από την τέως Κοσμήτορα, ομότιμη καθηγήτρια Άλκηστη Κοντογιάννη, και συνεχίζεται δυναμικά από την νυν Κοσμήτορα, καθηγήτρια Βασιλική Μπαρμπούση, και από τους συναδέλφους καθηγητές αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα για μία πανεπιστημιακή Σχολή της περιφέρειας. Εξάλλου, το συνέδριο αυτό, όπως και πολλές άλλες δράσεις του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών, δεν θα είχε πραγματοποιηθεί χωρίς την καταλυτική συμβολή των τοπικών αρχών, του Δήμου Ναυπλιέων και της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας, που έχουν αποτελέσει πολύτιμο έρεισμα ήδη από την αρχή της λειτουργίας της Σχολής το 2003.”
17 Νοεμβρίου 1973: Τα τραγούδια που συνδέθηκαν με την Εξέγερση του Πολυτεχνείου [βίντεο]
Πετυχαίνει το συνέδριο να ενεργοποιήσει τους σπουδαστές και πώς;
Ασφαλώς. Οι φοιτητές μας έχουν διαδραματίσει καίριο ρόλο στη διοργάνωση του συνεδρίου. Γνωρίζουν ότι έχουν να αποκομίσουν πολλά από επιστημονικής και καλλιτεχνικής απόψεως, παρακολουθώντας τις εισηγήσεις και συμμετέχοντας στα εργαστήρια και στις παραστάσεις. Παράλληλα, συμμετέχοντας στη γραμματειακή υποστήριξη του συνεδρίου, αναπτύσσουν δεξιότητες, όπως η οργανωτικότητα και η συνεργατικότητα στο πλαίσιο της ομάδας, που θα αποτελέσουν εφόδια και για τη μετέπειτα επαγγελματική τους σταδιοδρομία.
H κ. Ιωάννα Καραμάνου
Υπάρχουν παράλληλες δράσεις, καλλιτεχνικά γεγονότα, παραστάσεις που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του συνεδρίου;
Υπάρχει ένα πλούσιο πρόγραμμα παράλληλων δράσεων, καθώς το συνέδριο στοχεύει στη σύζευξη θεωρίας και πράξης, στον συγκερασμό της θεατρολογίας με τη θεατρική πρακτική. Η αντίληψη αυτή συνάδει με τον διττό, θεωρητικό και καλλιτεχνικό, χαρακτήρα του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Θα διεξαχθούν θεατρικά και θεατροπαιδαγωγικά εργαστήρια ανοικτά προς τους συμμετέχοντες, τους φοιτητές και το ευρύ κοινό. Παράλληλα, κάθε βράδυ, από τις 17 έως και τις 20 Μαΐου, οι φοιτητές μας θα ανεβάσουν θεατρικές παραστάσεις σε χώρους τους ιστορικού κέντρου του Ναυπλίου.
Ποιοι είναι οι στόχοι του συνεδρίου;
Το συνέδριο στοχεύει να αποτελέσει forum για την ανταλλαγή επιστημονικών απόψεων μεταξύ καταξιωμένων επιστημόνων και νέων ερευνητών, για την ανάπτυξη θεατρικών δράσεων και καλλιτεχνικού διαλόγου. Για τον σκοπό αυτό είναι πολύ ουσιαστική η συνεργασία που έχει επιτευχθεί μεταξύ του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, των αντίστοιχων Τμημάτων των Πανεπιστημίων Αθηνών, Πατρών και Θεσσαλονίκης και του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Harvard στο Ναύπλιο. Έχουμε, ακόμη, την πεποίθηση ότι η συμμετοχή του κοινού στις δράσεις του συνεδρίου θα συντελέσει στην ώσμωση μεταξύ του πανεπιστημίου και της κοινωνίας.
Τις επόμενες ημέρες, λοιπόν, ο κόσμος έχει μία ακόμη αφορμή να επισκεφθεί το Ναύπλιο, σταθερό πόλο έλξης, σταυροδρόμι πολιτισμού και θεατρικών δράσεων.
* H κ. Ιωάννα Καραμάνου είναι Επίκουρη Καθηγήτρια Αρχαίου Δράματος στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και γενική γραμματέας της επιστημονικής επιτροπής του Συνεδρίου.
Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα: tsconference6.uop.gr
Δέσποινα Σαββοπούλου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου