Βέβαια, κάθε φορά που τη συναντάμε κάτι νέο ανακαλύπτουμε για εκείνη. Ο,τι ακριβώς συμβαίνει και σε κάθε δουλειά της, όπου κριτικές και κοινό συμφωνούν ότι «η Ιωάννα Παππά είναι αποκάλυψη». Της αρέσουν τα δύσκολα, ομολογεί. Και το αποδεικνύει επιλέγοντας να πρωταγωνιστήσει στο αυτοβιογραφικό διήγημα του Γεωργίου Βιζυηνού «Το Μόνον της Ζωής του Ταξείδιον», που ανεβάζει στην καθαρεύουσα ο Δήμος Αβδελιώδης. Η παράσταση ανεβαίνει κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στο θέατρο Tempus Verum – Εν Αθήναις. Παράλληλα κάθε Δευτέρα και Τρίτη η ηθοποιός συνεχίζει στις «Τρεις αδερφές» του Αντον Τσέχοφ σε σκηνοθεσία Δημήτρη Τάρλοου στο Θέατρο Πορεία. Το χειμώνα θα υποδυθεί την Οφηλία στον σαιξπηρικό «Αμλετ» σε σκηνοθεσία Λεβάν Τσουλάτζε στο Θέατρο Ανεσις.
Επανέρχεστε μετά το έργο «Οδός Πολυδούρη» με ένα μονόλογο. Σας φόβισε αυτή η συνθήκη;
Η αλήθεια είναι ότι δεν σκόπευα να κάνω μονόλογο σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, η συνεργασία με τον Δήμο Αβδελιώδη, το κείμενο και η δυσκολία του εγχειρήματος με έκαναν να μην μπορώ να αρνηθώ. Ο βαθμός δυσκολίας είναι μεγάλος, γιατί έχει να κάνει με τη γλώσσα, καθώς το κείμενο είναι ολόκληρο στην καθαρεύουσα. Παρ’ όλα αυτά, η γλώσσα δεν θα αποτελέσει εμπόδιο στην κατανόηση του κειμένου.
Πώς θα χαρακτηρίζατε το ταξίδι του Βιζυηνού;
Το έργο του Βιζυηνού έχει χαρακτηριστεί ως «μελέτη θανάτου». Το έργο είναι η προσωπική εμπειρία του Βιζυηνού σε σχέση με το τι είναι ο θάνατος και πώς αποτυπώνεται στο γραπτό λόγο. Βέβαια, το έργο έχει χαρακτηριστεί και ως ονειρόδραμα. Μέσα από διάφορα τραγικά στοιχεία της ιστορίας, στο λόγο του Βιζυηνού διακρίνονται και αρκετά κωμικά στοιχεία. Ο συγγραφέας έχει αυτή την ικανότητα να φωτίζει αυτά τα δύο στοιχεία με σπουδαίο τρόπο.
Βγάζετε μια μελαγχολία και αυστηρότητα. Ωστόσο, ποια είναι η σχέση σας με το χιούμορ;
Η εμφάνισή μας δεν προσδίδει ακριβώς το τι είμαστε. Στην ερμηνεία μου, είτε σε έργο κωμικό είτε δραματικό, ο κώδικάς μου είναι πάντα ο ίδιος. Δεν αντιμετωπίζω με διαφορετικό τρόπο ένα κωμικό ή ένα δραματικό έργο. Ακόμα και στις πιο μεγάλες τραγωδίες κρύβεται μεγάλο χιούμορ. Προσωπικά πιστεύω στο αγγλικό χιούμορ. Βέβαια, θεωρώ ότι και στην Ελλάδα δεν υπάρχει έλλειψη χιούμορ, αν και δεν είμαι σίγουρη κατά πόσο αυτό έχει περάσει στο θέατρο, στη γραφή και σε επίπεδο σκηνοθεσίας.
Κατατάσσετε τον εαυτό σας στους δύσκολους ανθρώπους;
Οχι, δεν είμαι δύσκολος άνθρωπος. Στη δουλειά μου και με τον εαυτό μου είμαι απαιτητική. Και αυτό με κάνει να έχω ανάγκη να βρίσκομαι σε ένα περιβάλλον που και οι συνεργάτες έχουν τέτοιο απαιτητικό πνεύμα.
Λειτουργείτε περισσότερο με τη λογική ή με το συναίσθημα;
Προσπαθώ να τα ισορροπώ. Η πρώτη αίσθηση θα με κινήσει προς τα εκεί ή θα με απωθήσει. Η λογική με συνοδεύει, αλλά ο πρακτικός τρόπος σκέψης δεν με ορίζει.
Υπάρχει συνταγή για μια επιτυχημένη πορεία σαν τη δική σας;
Δεν μπορώ να ξέρω αν υπάρχει συνταγή. Από την αρχή που ξεκίνησα στο θέατρο ερασιτεχνικά και μετά που άρχισα επαγγελματικά επιλέγω αυτό που νιώθω και σκέφτομαι. Στο παρελθόν με οδηγούσε περισσότερο η ανάγκη μου να κάνω πράγματα, παρά να επιλέξω αυτά που έβλεπα γύρω μου ή είχα μελετήσει. Το θέατρο είναι προσωπική διαδρομή. Ο καθένας ανακαλύπτει, επιλέγει και διαχειρίζεται τα υλικά του.
Στο σινεμά δεν σας βλέπουμε συχνά. Είναι προσωπική απόφαση;
Στο σινεμά μού είχαν προταθεί αρκετές ταινίες αλλά δεν μπόρεσα να τις αποδεχτώ λόγω έλλειψης χρόνου. Δεν μπορείς να βρίσκεσαι παντού. Με ενδιαφέρει θεατρικά να είμαι δραστήρια κάθε χρόνο. Είμαι ευχαριστημένη με ό,τι έχω κάνει μέχρι στιγμής. Δεν έχω κάποιο απωθημένο στη δουλειά.
Ποιο είναι το αντίδοτο στην Ελλάδα των μεγάλων αδιεξόδων;
Οι άνθρωποι που βρίσκονται γύρω μου και μπορώ μαζί τους να κάνω όνειρα και να έχω ελπίδες. Οι δυσκολίες στη ζωή αντιμετωπίζονται με τις καλές ανθρώπινες σχέσεις. Από εκεί και πέρα η Τέχνη είναι σωτηρία, τόσο για τους καλλιτέχνες όσο και για τους θεατές.
Ποια είναι η σχέση σας με την πολιτική;
Ως πολίτης ασχολούμαι με την πολιτική. Μέχρι εκεί. Σε καμία περίπτωση δεν θα αναλάμβανα κάποια θέση σε κρατικό πολιτιστικό φορέα.
Info
«ΤΟ ΜΟΝΟΝ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΟΥ ΤΑΞΕΙΔΙΟΝ»
Αυτοβιογραφικό διήγημα του Γεωργίου Βιζυηνού
Σκηνοθεσία: Δήμος Αβδελιώδης
Πού: Tempus Verum – Εν Αθήναις (Ιάκχου 19, Γκάζι)
Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Παρασκευή, Σάββατο: 21.00, Κυριακή: 20.00
Eως: 28/5
Τιμές εισιτηρίων: 10 €, 12 €
Πληροφορίες: 210 3425170
_____________________
Συνέντευξη: ΞΕΝΙΑ ΣΤΟΥΚΑ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής