Παράλληλα κάλεσε όλα τα κόμματα, σε περιόδους κρίσεις, να παραμερίζουν το κομματικό και να προτάσσουν το εθνικό συμφέρον. «Σε περιόδους κρίσεων είναι απαράδεκτο να σπαταλούμε δυνάμεις σε εσωτερικές διαμάχες. Ξέρουμε όλοι τις ευθύνες που αναλογούν στον καθένα μας -σ’ όσους κυβερνήσανε ή κυβερνούν ή θα κυβερνήσουν αύριο- και για πράξεις και για παραλείψεις. Ειδικά σε περιόδους κρίσεων πρέπει να παραμερίζουμε το κομματικό συμφέρον και να προτάσσουμε το εθνικό συμφέρον. Στόχος όλων μας πρέπει να είναι η προστασία και η πρόοδος της χώρας και της κοινωνίας μας. Αυτό είναι το συλλογικό συμφέρον. Αυτό πρέπει να επιδιώκουμε και να προάγουμε όσοι βρισκόμαστε σε αυτή την αίθουσα. Με την καταστροφολογία και τις στείρες αντιπαραθέσεις δεν πρόκειται να κερδίσει κανείς τίποτα. Πρέπει κάθε μέρα να αποδεικνύουμε ότι το μόνο που μας ενδιαφέρει και για το οποίο εργαζόμαστε είναι το καλό της χώρας μας», υπογράμμισε ο κ. Πικραμένος.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης υπεραμύνθηκε του νέου προϋπολογισμού, υπογραμμίζοντας ότι «διατηρεί λεπτές και δύσκολες ισορροπίες». «Παρά τις αλλεπάλληλες κρίσεις και αντίξοες συνθήκες, ο βασικός λόγος που η χώρα έχει πετύχει αυτά που πέτυχε, είναι ακριβώς, γιατί η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει εγγυηθεί -εντός και εκτός Ελλάδος- τη σταθερότητα και την πολιτική συνέχεια. Και αυτή η πολιτική σταθερότητα, είναι που μας επιτρέπει να προσελκύουμε επενδύσεις, να μπορούμε να είμαστε πρώτοι στην απορρόφηση των ευρωπαϊκών πόρων, να έχουμε εξασφαλίσει ισότιμη θέση στους ευρωπαϊκούς και τους διεθνείς θεσμούς και να συζητούμε αυτές τις μέρες Προϋπολογισμό που επιστρέφει στα πρωτογενή πλεονάσματα», είπε και προσέθεσε: «Η Ελλάδα του 2023 δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα που παραλάβαμε το 2019. Έχουμε γυρίσει σελίδα, θα έλεγα πολλές και δύσκολες, σελίδες, βαδίζοντας μπροστά και στοχεύοντας πολύ ψηλότερα. Εδώ και λίγους μήνες μπορούμε πλέον να χαράσσουμε μόνοι μας το μέλλον, εκτός οικονομικής εποπτείας».
Αναφερόμενος στον τομέα των αρμοδιοτήτων του, ο κ. Πικραμένος, έκανε λόγο για « βήματα εξυγίανσης πολλών πτυχών της δημόσιας διακυβέρνησης», δίνοντας έμφαση «στη σταδιακή συνένωση των Ανεξαρτήτων Αρχών», σημειώνοντας ότι «είναι εμφανή τα πρώτα πρακτικά αποτελέσματα και έπεται άμεση συνέχεια».
Ακόμα, στάθηκε ιδιαίτερα στην «επιτυχή απεμπλοκή από τα γραφειοκρατικά εμπόδια και νομικά προβλήματα της δημιουργίας του Μουσείου Ολοκαυτώματος Θεσσαλονίκης». «Ελπίζω η πρώτη του εικόνα να είναι ορατή την άνοιξη. Το Μουσείο αυτό δεν είναι μόνον ένα οφειλόμενο έργο εθνικής μνήμης για εμάς τους Έλληνες για τους εκατοντάδες χιλιάδες συμπατριώτες μας που βασανίστηκαν και πέθαναν στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκεντρώσεως. Είναι και ένα έργο εθνικής εμβέλειας, καθώς συνδέει την Ελλάδα με ισχυρούς συμμάχους και εμπεδώνει ένα κλίμα ασφάλειας σε εποχή γεωπολιτικών αναταραχών», υπογράμμισε.
Ειδήσεις σήμερα
Εύα Καϊλή: Αυτές είναι οι βαλίτσες που μετέφεραν τα χρήματα – Νέες φωτογραφίες
Διαγραφή χρεών προς την εφορία: Ποιους αφορά και ποιες οι προϋποθέσεις
H Αίγυπτος «έσβησε» το τουρκολιβυκό μνημόνιο: Χαράζει τα δυτικά σύνορα της ΑΟΖ με τη Λιβύη