Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σήμερα στις 10:30, θα μιλήσει στη Βουλή, στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση σχετικά με τις πρόσφατες πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στη χώρα, τα μέτρα στήριξης των πληγέντων και τις πρωτοβουλίες που δρομολογεί η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης.
Ο πρωθυπουργός αναμένεται να κάνει έναν απολογισμό των φετινών πυρκαγιών, να ανακοινώσει τι προτίθεται να αλλάξει στους επιχειρησιακούς σχεδιασμούς και στην ενίσχυση των μέσων κατάσβεσης, ενώ δεν αποκλείεται να αναφερθεί σε προσλήψεις στην Πυροσβεστική και σε επιβράβευση των πυροσβεστών με συγκεκριμένη παροχή.
Στις 19:00, ο πρωθυπουργός θα υποδεχθεί στο Μέγαρο Μαξίμου την πρωθυπουργό της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, με την οποία θα έχει δείπνο εργασίας με ατζέντα το Προσφυγικό και την αύξηση των μεταναστευτικών ροών που παρατηρείται στη Μεσόγειο
Οπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, «θα συζητηθούν διμερή και περιφερειακά ζητήματα και θέματα ευρωπαϊκής ατζέντας».
Εκτός από την Ελλάδα, που αντιμετωπίζει πρόβλημα με την αύξηση των μεταναστευτικών ροών, τα στοιχεία για την Ιταλία δείχνουν την ένταση του φαινομένου φέτος στη Μεσόγειο.
Μητσοτάκης για woke ατζέντα: Δεν έχει θέση στην Ευρώπη - Πιστεύω στα δύο φύλα, αυτό υπαγορεύει η βιολογία
Στην Ιταλία, σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, μέχρι και τον Αύγουστο σημειώθηκαν 104.808 αφίξεις διά θαλάσσης.
Στο μενού του δείπνου εργασίας περιλαμβάνονται θέματα περιφερειακής και ευρωπαϊκής ατζέντας, καθώς και ζητήματα που αφορούν στις σχέσεις των δύο χωρών. Για την Αθήνα σημασία έχει η ενέργεια, καθώς θέλει να αυξήσει τις εξαγωγές προς την Ιταλία, επισπεύδοντας, μεταξύ άλλων, ένα (ήδη υπό κατασκευή) καλώδιο ηλεκτρικής διασύνδεσης.
Το δείπνο εργασίας ενδέχεται να περιέχει και θέματα εξοπλισμών, καθώς είναι σε εκκρεμότητα η απόφαση της Ελλάδας για το πρόγραμμα των τριών συν μία κορβετών – ενώ υπάρχουν στο τραπέζι εδώ και ένα χρόνο δύο προσφορές, μία από την ιταλική Fincantieri και μία από τη γαλλική Naval.
Να σημειώσουμε ότι η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας συνέδεε το ζήτημα των κορβετών και με τη συμμετοχή ελληνικών ναυπηγείων στην κατασκευή τους, αλλά και με μία ενδεχόμενη αμυντική συμφωνία που θα μπορούσε να προκύψει ενδεχομένως με την Ιταλία.
Με δεδομένο, σε κάθε περίπτωση, ότι τα καράβια πληρούν τις προϋποθέσεις που έχει θέσει το Πολεμικό Ναυτικό, η γαλλική πρόταση έχει συνδεθεί με τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, ενώ η ιταλική με τα Ναυπηγεία Ελευσίνας.
Σε περιφερειακό επίπεδο, σημαντικές για την Αθήνα είναι και οι σχέσεις της Ρώμης με την Τρίπολη, ιδιαίτερα μετά την απόφαση της Ελλάδας να στείλει πρέσβη στη Λιβύη και να προσπαθήσει να ανοίξει τις πόρτες του διαλόγου με την κυβέρνηση της χώρας, ενώ δεν αποκλείεται η ελληνική πλευρά να ζητήσει τη διαμεσολάβηση της Ιταλίας για το θέμα του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη, που παραμένει προφυλακισμένος στα Τίρανα.