Στην πλέον κρίσιμη καμπή εισέρχεται το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με την ενότητα να δοκιμάζεται εκ νέου και το φάσμα της νέας διάσπασης να πλανάται ξανά πάνω από την Κουμουνδούρου.
Η νέα ρήξη αγγίζει πλέον και την κορυφή της πυραμίδας καθώς ο Στ. Κασσελάκης προκαλεί τον πρώην πρόεδρο του κόμματος Αλέξη Τσίπρα να βγει ανοικτά να μιλήσει ο ίδιος.
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Real News που κυκλοφορεί σήμερα Κυριακή, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ καλεί τον Αλέξη Τσίπρα να τοποθετηθεί άμεσα «καθαρά και ανοιχτά» και όχι μέσω «κύκλων και διαρροών», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Θα περίμενα τουλάχιστον από τον Αλέξη Τσίπρα να μην ανέχεται διάφοροι αυτόκλητοι ερμηνευτές του να μιλούν ή να γράφουν, υπονοώντας ότι τον εκφράζουν» τονίζει με νόημα και προσθέτει δηκτικά ότι «όλοι αυτοί συρρικώνουν το προφίλ του από πρώην πρωθυπουργού και αρχηγού παράταξης σε αρχηγό ομάδας».
Ο Στέφανος Κασσελάκης αναφέρει πως ο Αλέξης Τσίπρας «αν θέλει, μπορεί να τοποθετηθεί ο ίδιος για τα τεκταινόμενα στον χώρο μας, χωρίς “κύκλους” και “διαρροές”. Καθαρά και ανοιχτά, όπως τοποθετήθηκε την ημέρα έναρξης του Συνεδρίου μας τον Φεβρουάριο και η τοποθέτησή του απαντήθηκε από το συνεδριακό σώμα».
Ο Κασσελάκης επιμένει να καταγγέλλει σχέδια κύκλων για σενάρια περί δημιουργίας κεντροαριστερού κόμματος: «Αυτό που διαφαίνεται είναι ένα σχέδιο για ένα νεφελώδες κεντροαριστερό σχήμα -“κουρελού”, που φιλοδοξεί να συστεγάσει ηττημένα πολιτικά σχέδια, είτε μιλάμε για το όλον ή ένα τμήμα του ακόμα και σήμερα σημιτικού ΠΑΣΟΚ, είτε για στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Αριστεράς».
ΣΥΡΙΖΑ: «Αν κάποιοι θεωρούν ότι ήρθε η ώρα για μία ακόμα προεδρική εκλογή, ας καταθέσουν επίσημα την πρότασή τους»
Ταυτόχρονα αρνείται να σηκώσει ο ίδιος το γάντι της πρόκλησης των 87 και να καταφύγει στη βάση. «Αν υπάρχουν κάποιοι που θεωρούν ότι ήρθε η ώρα για μία ακόμα προεδρική εκλογή, μόλις έναν χρόνο μετά την εκλογή μου, μπορούν να θέσουν επίσημα την πρότασή τους στην επερχόμενη σύνοδο της Κεντρικής Επιτροπής» απαντά.
Τέλος, για την διαγραφή Λινού απαντά: «Δεν υπάρχει καμία κίνηση στρατηγικής πίσω από τη διαγραφή της κυρίας Λινού. Ο Παύλος Πολάκης είναι ένα άλλο, ξεχωριστό θέμα. Δεν διεγράφη γιατί κατήγγειλε την κυρία Λινού».
Πολάκης: Ήρθε ο καιρός για ριζικές αλλαγές στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ
Κυριάκος Μητσοτάκης: Τι θα πει στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Την ίδια ώρα ο Παύλος Πολάκης επανέρχεται, βάζοντας θέμα ηγεσίας. Σε ανάρτησή του τα ξημερώματα του Σαββάτου, ο ανεξάρτητος βουλευτής Χανίων απορρίπτει ουσιαστικά το άνοιγμα φιλίας Κασσελάκη και λέει πως «τώρα που τελείωσε» (σ.σ.: εννοώντας προφανώς τον γάμο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ) Ήρθε ο καιρός για ριζικές αλλαγές στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, για σκληρή και αποτελεσματική αντιπολίτευση ώστε «να βάλουμε πλώρη να τους ρίξουμε» και ο καιρός «για πρόγραμμα και σχέδιο ανάταξης της κοινωνικής πλειοψηφίας σε σύγκρουση με τη διαπλοκή».
Το οργιώδες παρασκήνιο
Στις ημέρες που θα κυλήσουν έως το ερχόμενο Σάββατο της συνεδρίασης της κεντρικής επιτροπής, το παρασκήνιο οργιάζει.
Οι «87» ετοιμάζουν πρόταση μομφής αλλά τελικές αποφάσεις δεν έχουν λάβει ακόμα και έχουν μαζί τον Σωκράτη Φάμελλο, τον Νίκο Φαραντούρη και πολλούς περισσότερους.
Νίκος Παππάς, Νίνα Κασιμάτη, Πέτρος Παππάς και Βασίλης Κόκκαλης είναι τα στελέχη του Στέφανου Κασσελάκη που δημοσίως παίζουν άμυνα, αλλά σε μία πρόσφατη πρόβα τζενεράλε (σ.σ.: την πρόταση υπέρ της διαγραφής Λινού), με τη συμμαχία Κασσελάκη – Παππά σε ισχύ, μόλις 10 μέλη της κεντρικής επιτροπής βρέθηκαν να υπογράψουν.
Αρα, οι Κασσελάκης – Παππάς χρειάζονται οπωσδήποτε τις δυνάμεις Πολάκη στην κεντρική επιτροπή για να αποτρέψουν επίθεση από τους «87» -για αυτό και του πρόσφεραν στο πιάτο τη διαγραφή της Αθηνάς Λινού αλλά και την επιστροφή του στην Κ.Ο.- και εδώ τίθεται το ερώτημα: Μπορεί ο Παύλος Πολάκης να υποσχεθεί στους Κασσελάκη και Παππά ότι δεν θα καταθέσει ο ίδιος πρόταση μομφής εναντίον του προέδρου, αλλά θα βάλει τους δικούς του να στηρίξουν την πρόταση μομφής των «87» ή θα τους κατευθύνει να ψηφίσουν λευκό ή αποχή; Και τι θα σημαίνει αυτό για την επόμενη ημέρα στον ΣΥΡΙΖΑ;
Και αν είναι οι «87» εκείνοι που θα αποφασίσουν την αποχή, με το σκεπτικό ότι δεν έχουν κανένα λόγο να νομιμοποιήσουν από εδώ και πέρα τις διαδικασίες σε ένα κόμμα που ο πρόεδρός του έχει απολέσει την εμπιστοσύνη της Κ.Ο. και σε λίγο με αυτές τις συνθήκες θα αποτελέσει παρελθόν;
Αν επικρατήσει αυτή η θέση στους «87», τότε εκ των πραγμάτων θα πάμε σε νέα διάσπαση στον ΣΥΡΙΖΑ και το συνέδριο -εφόσον δεν θα έχουν αποφασιστεί νέες κάλπες στην κεντρική επιτροπή- θα λάβει χαρακτήρα ίδρυσης νέου πολιτικού φορέα, απολύτως ελεγχόμενου από τον Στέφανο Κασσελάκη και την ομάδα του.
Οι «87» φέρονται να είναι τριχοτομημένοι στους πασοκογενείς, σε αυτούς που εκπροσωπούν «τον Συνασπισμό του 3%» και σε εκείνους που έχουν αναφορές στον κυβερνητικό ΣΥΡΙΖΑ. Οπως κι αν έχει, οι αποφάσεις δεν είναι εύκολες, ενώ στην ατζέντα παραμένει και το σενάριο νέων ανεξαρτητοποιήσεων βουλευτών που είχε φουντώσει το βράδυ της επεισοδιακής συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής ομάδας, αλλά δεν προχώρησε τελικά.
Στο ερώτημα αν ο Παύλος Πολάκης πειστεί από τον Στέφανο Κασσελάκη να συμμαχήσει μαζί του και δεν καταθέσει πρόταση μομφής το επόμενο Σάββατο, τι θα κάνουν οι «87», τι θα αποφασίσει, δηλαδή, ο Αλέξης Τσίπρας, ακόμα δεν υπάρχει σαφής απάντηση.
Στο επιτελείο του πρώην προέδρου και πρωθυπουργού δεν έχουν ληφθεί ακόμα οριστικές αποφάσεις, οι οποίες όμως αναμένονται εντός της εβδομάδας και σίγουρα πριν απ’ το Σάββατο που ξεκινά η πιο κρίσιμη συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, μέχρι την επόμενη.
Ισως η αφορμή για μία νέα δυναμική αντίδραση των «87», μετά την αποχώρηση των 8 από την Πολιτική Γραμματεία και την πίεση για νέες εσωκομματικές κάλπες, να είναι η τυπική διαγραφή του Χρίστου Σπίρτζη (άλλος ένας κολλητός του Νίκου Παππά με τον οποίο πλέον δεν μιλούν) την επόμενη Τρίτη από την Επιτροπή Δεοντολογίας.
Ειδήσεις σήμερα
Μνημόνιο διάλυσης του ΣΥΡΙΖΑ: Έρχονται και άλλα «άπλυτα στη φόρα» – Οργιώδες παρασκήνιο