Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες, τα στελέχη πλέον μιλούν ανοιχτά και βασική εκτίμηση της πλειονότητας -ανεξαρτήτως του πού ανήκει ο καθένας εσωκομματικά- είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τον Οκτώβριο ή δεν θα υπάρχει ή θα μετατραπεί σε ένα μικρό κόμμα-δορυφόρο, ανάλογα με το αν θα παραμείνει πρόεδρος ο Κασσελάκης ή θα αναλάβει ο Πολάκης, που είναι και η πιο πιθανή εκδοχή των εξελίξεων.
Πρέπει, επίσης, να επισημανθεί πως όλοι στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν βεβαία την ανάληψη πολιτικής πρωτοβουλίας από τον Αλέξη Τσίπρα το επόμενο διάστημα, η οποία -όπως διαβεβαιώνουν- δεν θα έχει σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ, αν και οι «87» κινούνται εξ ονόματός του και πολλοί λένε ότι αν έχουμε νέες εσωκομματικές εκλογές για εκλογή ηγεσίας, οι «87», δηλαδή η πλευρά Τσίπρα, θα κατεβάσουν υποψήφιο. Με επικρατέστερους τον Σωκράτη Φάμελλο ή τον Νίκο Φαραντούρη. Στο ερώτημα γιατί ο Τσίπρας, που έχει αποφασίσει να κινηθεί για την επιστροφή του στην πολιτική σκηνή εκτός ΣΥΡΙΖΑ, θα «κατεβάσει» δικό του υποψήφιο για την αρχηγία του ΣΥΡΙΖΑ η απάντηση που δίδεται είναι ότι αν εκλεγεί στέλεχος προσκείμενο στον Τσίπρα νέος αρχηγός στον ΣΥΡΙΖΑ, τότε το κόμμα θα γίνει «καλός αγωγός» στα σχέδια Τσίπρα, ακόμα και αν αυτό σημαίνει την ενσωμάτωσή του σε ένα άλλο κόμμα ή κομματικό συνασπισμό.
Το γάντι…
Σε ό,τι αφορά τις εξελίξει εντός ΣΥΡΙΖΑ, ο Στέφανος Κασσελάκης φοβάται να σηκώσει το γάντι που του πετούν οι εσωκομματικοί του αντίπαλοι, διότι φοβάται πλέον ότι η λαϊκή ετυμηγορία θα είναι εναντίον του. Προσπαθεί, λοιπόν, να γαντζωθεί στην καρέκλα του και γι’ αυτό τους προκαλεί να τον αμφισβητήσουν με θεσμικό τρόπο, δηλαδή να καταθέσουν πρόταση μομφής εναντίον του στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του επόμενου Σαββατοκύριακου. Και την ίδια ώρα προσπαθεί να την μπλοκάρει…
Μετά τη συμμαχία με τον Νίκο Παππά, ο Στέφανος Κασσελάκης προσπαθεί να κάνει νέα συμφωνία με τον Παύλο Πολάκη. Τους ζητά να ενώσουν τις δυνάμεις τους υπέρ του στην Κεντρική Επιτροπή, ώστε να μην περάσει ενδεχόμενη πρόταση μομφής εναντίον του από την πλευρά Τσίπρα και των «87», με δύο ανταλλάγματα:
Πρώτον, να «τελειώσει» εκείνος τον Τσίπρα με αποκαλύψεις για τα «μαύρα χρήματα» την περίοδο του τέως προέδρου, «ξεπλένοντας» και τους δύο και ας είχαν κορυφαίες και κρίσιμες θέσεις και στην κυβέρνηση και στο κόμμα επί Τσίπρα. Ενδεικτικά τα σχετικά αποσπάσματα από την ανάρτηση-απάντηση του αδελφού του Στέφανου Κασσελάκη στον Νίκο Φαραντούρη: «Αγαπητέ Νικόλα, με βάση αυτά που είχαμε συζητήσει τον Μάιο στο Χιούστον, θα σου κάνω μερικές υπενθυμίσεις: Το μαύρο/άσπρο χρήμα που στήριζε το κόμμα και γι’ αυτόν τον λόγο τα κομματικά ΜΜΕ πληρώνονταν πώς θα το λύσει ο “νέος” αρχηγός; Θα δωρίσεις και εσύ όπως και οι υπόλοιποι βουλευτές άσπρα στο κόμμα; Αλλωστε, τη γνωρίζεις πολύ καλά την κατάσταση και αυτά όλα με λυπούν και για άλλη μία φορά επιβεβαιώνουν γιατί εγώ αλλά και ο πιο πολύς κόσμος απεχθάνεται τους πολιτικούς και εδώ αλλά και στο εξωτερικό. Είναι ένα επάγγελμα υποχθόνιο. Με φίδια. Φοβάμαι ότι έμπλεξε ο αδελφός μου με ένα “sneak pit” στην πολιτική».
Δεύτερον, να τους δώσει εν λευκώ τη λειτουργία του κόμματος. Εκείνοι να κινούν τα νήματα, αλλά εκείνος να είναι τυπικά αρχηγός μέχρι τη λήξη της θητείας του, αλλά και επικεφαλής του κόμματος στις εκλογές του 2027.
Ωστόσο, στελέχη δίπλα στον Παύλο Πολάκη θεωρούν καταστροφική μία συμφωνία του βουλευτή Χανίων με τον Στέφανο Κασσελάκη και τον Νίκο Παππά, θεωρώντας τον πρώτο ανεπαρκή για να είναι πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και τον δεύτερο συνώνυμο της διαφθοράς που ο Πολάκης θεωρητικά μάχεται.
Ούτε ο Νίκος Παππάς, όμως, φέρεται να είναι ευτυχής ώστε να μοιραστεί εξουσία με τον Παύλο Πολάκη, ενώ πρέπει να τονιστεί ότι σε αυτήν τη φάση ούτε ο Παύλος Πολάκης αλλά ούτε ο Νίκος Παππάς -και προφανώς ούτε ο Στέφανος Κασσελάκης- είναι συνομιλητές του Αλέξη Τσίπρα.
Debate Μητσοτάκη-Μπρυκνέρ: Δουλειά μου είναι να προστατεύσω τα σύνορα - Δεν έχω να ζητήσω συγγνώμη από κανέναν
Ακόμα, δεν ευσταθούν οι πληροφορίες ότι ο Στέφανος Κασσελάκης έχει συναντηθεί με τον Παύλο Πολάκη και έχουν συμφωνήσει να συνεχίσουν μαζί. Δηλαδή, έχει πειστεί ο Πολάκης να κάνει πίσω και να μην καταθέσει πρόταση μομφής εναντίον του Στέφανου Κασσελάκη και να καταθέσει υποψηφιότητα για την αρχηγία.
Αυτός είναι ο στόχος του κ. Κασσελάκη, αλλά μέχρι τώρα συνάντηση δεν έχει υπάρξει και κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί με σιγουριά ότι ο Παύλος Πολάκης δεν θα καταθέσει την πρόταση μομφής κατά του προέδρου, όπως προανήγγειλε στην τελευταία συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας.
Το μόνο βέβαιο είναι ότι ο Στέφανος Κασσελάκης δεν πρόκειται να προσφύγει μόνος του στην αναβάπτισή του από τη βάση του κόμματος, διότι πλέον τη βάση του κόμματος τη φοβάται.
Είναι ενδεικτικό ότι ο αδελφός του σε αυτήν την προαναφερόμενη ανάρτηση που αναδύει βρόμα και δυσωδία για την περίοδο Τσίπρα στο κόμμα, απαντά στον Νίκο Φαραντούρη που ζήτησε εκλογές για την ανάδειξη νέας ηγεσίας: «Και πώς θα ξανακάνετε εκλογές; Με τι χρήματα; Ας βάλουν το χέρι στην τσέπη ο κ. Τσίπρας και η κ. Γεροβασίλη, που συνεχώς υπονόμευαν τον Στέφανο, όπως και αποδείχθηκε έμπρακτα στο Συνέδριο. Θα είναι ντροπή να ξαναζητήσετε από τον κόσμο να στηθεί στις ουρές και να πληρώσει πάλι».
ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΕΙΟΝΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ
«Τελειωμένος» ο Κασσελάκης
Περιγράψαμε προηγουμένως τα σχέδια Κασσελάκη με σκοπό να παραμείνει στην αρχηγία, αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να μεταφέρουμε ότι σε αυτήν τη φάση η πλειονότητα των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και στο κόμμα και στη βάση δεν επιθυμεί να συνεχίσει. Τον θεωρούν «τελειωμένο».
Του χρεώνουν το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης της ήττας των ευρωεκλογών. Του χρεώνουν τις διασπάσεις που ακολούθησαν της εκλογής του (αποχώρησε πρώτα η Ομπρέλα και έπειτα οι 6+6) με την έννοια ότι τις έκανε δεκτές με… τυμπανοκρουσίες και δεν κινήθηκε ενωτικά όπως όφειλε. Του χρεώνουν διχαστικές λογικές και παρεμβάσεις, τον χωρίς λόγο και νόημα -όπως επισημαίνουν- «αποκεφαλισμό» του Σωκράτη Φάμελλου. Κυρίως, όμως, θεωρούν -και αυτό είναι το πιο βασικό- ότι έχει αποδείξει με όλους τους τρόπους ότι δεν είναι το πρόσωπο που μπορεί να επαναφέρει τον ΣΥΡΙΖΑ σε τροχιά εξουσίας και να «κερδίσει τον Μητσοτάκη», όπως δημοσίως έχει υποσχεθεί.
Το οργιώδες παρασκήνιο
Στις ημέρες που θα κυλήσουν έως το ερχόμενο Σάββατο της συνεδρίασης της κεντρικής επιτροπής, το παρασκήνιο οργιάζει.
Οι «87» ετοιμάζουν πρόταση μομφής αλλά τελικές αποφάσεις δεν έχουν λάβει ακόμα και έχουν μαζί τον Σωκράτη Φάμελλο, τον Νίκο Φαραντούρη και πολλούς περισσότερους.
Νίκος Παππάς, Νίνα Κασιμάτη, Πέτρος Παππάς και Βασίλης Κόκκαλης είναι τα στελέχη του Στέφανου Κασσελάκη που δημοσίως παίζουν άμυνα, αλλά σε μία πρόσφατη πρόβα τζενεράλε (σ.σ.: την πρόταση υπέρ της διαγραφής Λινού), με τη συμμαχία Κασσελάκη – Παππά σε ισχύ, μόλις 10 μέλη της κεντρικής επιτροπής βρέθηκαν να υπογράψουν.
Αρα, οι Κασσελάκης – Παππάς χρειάζονται οπωσδήποτε τις δυνάμεις Πολάκη στην κεντρική επιτροπή για να αποτρέψουν επίθεση από τους «87» -για αυτό και του πρόσφεραν στο πιάτο τη διαγραφή της Αθηνάς Λινού αλλά και την επιστροφή του στην Κ.Ο.- και εδώ τίθεται το ερώτημα: Μπορεί ο Παύλος Πολάκης να υποσχεθεί στους Κασσελάκη και Παππά ότι δεν θα καταθέσει ο ίδιος πρόταση μομφής εναντίον του προέδρου, αλλά θα βάλει τους δικούς του να στηρίξουν την πρόταση μομφής των «87» ή θα τους κατευθύνει να ψηφίσουν λευκό ή αποχή; Και τι θα σημαίνει αυτό για την επόμενη ημέρα στον ΣΥΡΙΖΑ;
Και αν είναι οι «87» εκείνοι που θα αποφασίσουν την αποχή, με το σκεπτικό ότι δεν έχουν κανένα λόγο να νομιμοποιήσουν από εδώ και πέρα τις διαδικασίες σε ένα κόμμα που ο πρόεδρός του έχει απολέσει την εμπιστοσύνη της Κ.Ο. και σε λίγο με αυτές τις συνθήκες θα αποτελέσει παρελθόν;
Αν επικρατήσει αυτή η θέση στους «87», τότε εκ των πραγμάτων θα πάμε σε νέα διάσπαση στον ΣΥΡΙΖΑ και το συνέδριο -εφόσον δεν θα έχουν αποφασιστεί νέες κάλπες στην κεντρική επιτροπή- θα λάβει χαρακτήρα ίδρυσης νέου πολιτικού φορέα, απολύτως ελεγχόμενου από τον Στέφανο Κασσελάκη και την ομάδα του.
Οι «87» φέρονται να είναι τριχοτομημένοι στους πασοκογενείς, σε αυτούς που εκπροσωπούν «τον Συνασπισμό του 3%» και σε εκείνους που έχουν αναφορές στον κυβερνητικό ΣΥΡΙΖΑ. Οπως κι αν έχει, οι αποφάσεις δεν είναι εύκολες, ενώ στην ατζέντα παραμένει και το σενάριο νέων ανεξαρτητοποιήσεων βουλευτών που είχε φουντώσει το βράδυ της επεισοδιακής συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής ομάδας, αλλά δεν προχώρησε τελικά.
Στο ερώτημα αν ο Παύλος Πολάκης πειστεί από τον Στέφανο Κασσελάκη να συμμαχήσει μαζί του και δεν καταθέσει πρόταση μομφής το επόμενο Σάββατο, τι θα κάνουν οι «87», τι θα αποφασίσει, δηλαδή, ο Αλέξης Τσίπρας, ακόμα δεν υπάρχει σαφής απάντηση.
Στο επιτελείο του πρώην προέδρου και πρωθυπουργού δεν έχουν ληφθεί ακόμα οριστικές αποφάσεις, οι οποίες όμως αναμένονται εντός της εβδομάδας και σίγουρα πριν απ’ το Σάββατο που ξεκινά η πιο κρίσιμη συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, μέχρι την επόμενη.
Ισως η αφορμή για μία νέα δυναμική αντίδραση των «87», μετά την αποχώρηση των 8 από την Πολιτική Γραμματεία και την πίεση για νέες εσωκομματικές κάλπες, να είναι η τυπική διαγραφή του Χρίστου Σπίρτζη (άλλος ένας κολλητός του Νίκου Παππά με τον οποίο πλέον δεν μιλούν) την επόμενη Τρίτη από την Επιτροπή Δεοντολογίας.